Doua sindicate de la Mittal Steel Galati s-au inteles cu administratia

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 12:13
2097 citiri
Doua sindicate de la Mittal Steel Galati s-au inteles cu administratia

Federatia sindicala FSS-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au acceptat oferta de crestere salariala propusa de patronat - de 9,5%, dar nu mai putin de 100 de lei - si au semnat, miercuri seara, actul aditional la contractul de munca, informeaza NewsIn.

"Am semnat miercuri seara cu administratia actul aditional la contractul colectiv de munca. Am acceptat propunerea de crestere salariala a administratiei, de 9,5%, dar nu mai putin de 100 de lei. La aceasta se adauga un bonus acordat la sfarsitul anului, in functie de productivitate, in cuantum de 2% din venitul anual al salariatului, ajutoare sociale in caz de deces si accident de munca, precum si prima de Pasti de 200 de lei, fata de 120 de lei cat era pana acum. De asemenea, am convenit ca angajatii din categoriile de salarizare 1 si 2 - cele mai mici - sa fie promovati direct in categoria a treia", a declarat, joi, prim-vicepresedintele FSS-Metarom, Adrian Adascalitei.

Potrivit aceleiasi surse, acordul semnat cu administratia prevede ca toate aceste drepturi sa se acorde retroactiv de la 1 ianuarie 2008.

Documentul va expira la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an.

"Urmatoarea negociere va avea loc pe contractul colectiv de munca aplicabil in 2009, negocierile urmand sa inceapa la sfarsitul lunii octombrie 2008 sau inceputul lunii noiembrie", a precizat Adrian Adascalitei.

Alaturi de liderii FSS-Metarom, au mai semnat contractul cu administratia ArcelorMittal Galati liderii Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Libere de la Cai Ferate Uzinale.

A treia organizatie negociatoare, Uniunea Sindicatelor Independente "Forum" reprezentand personalul TESA, ar urma sa-si puna semnatura pe acord in cursul zilei de joi.

Singurul sindicat care nu a acceptat inca propunerea patronatului este sindicatul Solidaritatea, care se va intalni joi dupa-amiaza cu membrii de sindicat pentru a lua o decizie finala.

Solidaritatea a amenintat pana acum cu declansarea grevei, liderii sindicatului afirmand ca au strans deja 2.000 de semnaturi de la salariati pentru intrarea efectiva in greva.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat, in decembrie 2007, negocierile asupra contractului colectiv de munca aplicabil in 2008.

La discutii au participat patru mari forte sindicale: Solidaritatea, Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (de la Cai Ferate Uzinale), Uniunea Sindicatelor Independente "Forum" (a personalului TESA) si Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, reprezentata de opt sindicate uzinale.

In cursul celor 60 de zile alocate de lege tratativelor de acest gen, liderii sindicali si oficalii administratiei nu au ajuns, insa, la un acord privind cresterile salariale aplicabile in acest an muncitorilor din combinat.

Sindicatul Solidaritatea a solicitat majorarea fondului de salarii al companiei cu 25% si cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Celelalte organizatii sindicale au cerut cresterea salariilor cu 150 de lei.

Nemultumite de oferta administratiei, sindicatele au deschis conflictul de interese si, pentru a spori presiunea pe patronat, au amenintat in repetate randuri cu declansarea grevei.

Intre timp, insa, administratia a deschis doua procese: unul prin ordonanta presedintiala, in care a cerut instantei sa suspende conflictul de interese deschis in unitate, si altul pe fond, in care a solicitat instantei sa declare ilegal acest conflict.

La cererea sindicatelor, Tribunalul Galati a trimis la Curtea Constitutionala ambele dosare.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Galati, #2 sindicate, #au ajuns la un acord, #mittal stel, #solidaritatea nu a semnat , #Galati