Ziare.com

CE investigheaza privatizarea Mittal Roman

Miercuri, 26 Septembrie 2007, ora 13:43

   

CE investigheaza privatizarea Mittal Roman
Comisia Europeana (CE) a deschis miercuri o procedura de investigare, privind posibilele incalcari ale legislatiei ajutorului de stat, in cazul vanzarii uzinei Petrotub Roman catre Mittal Steel, relateaza Reuters, citata de NewsIn. CE afirma ca exista posibilitatea ca Romania sa fi incalcat legislatia, cand a sters sau a reesalonat datoria grupului, care se ridica la 26 de milioane de euro (adica 36,6 milioane de dolari), cu ocazia privatizarii care a avut loc in urma cu patru ani.

Comisia verifica daca "aceste reesalonari si stergeri ale datoriei trec asa-numitul test al operatorului economiei de piata, adica daca aceasta privatizare a fost mult mai avantajoasa din punct de vedere economic pentru autoritatile de stat decat lichidarea companiei". Mittal Steel Roman, producator de tevi si conducte, denumita inainte de privatizare Petrotub, va trebui sa returneze sumele primite drept ajutor de la stat, in cazul in care Comisia Europeana va decide ca acordarea acestora a fost ilegala.

Acest ajutor a fost acordat inainte ca Romania sa devina stat membru UE, insa tratatul de aderare semnat de Romania contine prevederi, conform carora CE poate controla ajutoarele oferite pentru restructurarea industriei siderurgice chiar si inainte de data aderarii, precizeaza Reuters. Mittal Steel a preluat de la acea data rivalul Arcelor, noul grup fiind numit Arcelor Mittal.

Marti, Comisia Europeana a deschis o alta procedura oficiala de investigatie privitoare la Romania, tot in baza normelor in materie de ajutor de stat din Tratatul CE, in cazul privatizarii societatii Tractorul si al vanzarii acesteia catre Flavus Investments SRL in iulie 2007. Comisia a cerut, de asemenea, Romaniei sa suspende acordarea oricarui ajutor ilegal, pana cand CE nu ia o decizie cu privire la compatibilitatea ajutorului de stat in cazul Tractorul.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 499 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor