6 mituri despre asigurări, demontate de specialiști: "Dacă mor, de ce să îmi asigur casa?"

Advertorial
Miercuri, 08 Martie 2023, ora 14:05
13012 citiri
6 mituri despre asigurări, demontate de specialiști: "Dacă mor, de ce să îmi asigur casa?"
FOTO Unsplash

În era internetului și a tehnologiei, informațiile false circulă cu viteza luminii, astfel se creează numeroase zvonuri, mituri, sau chiar teorii ale conspirației în jurul subiectelor de interes public.

Asigurările nasc astfel de controverse, iar polița PAD împotriva dezastrelor naturale, ce acoperă cutremure, alunecări de teren și inundații, nu face excepție, dat fiind că este o asigurare obligatorie în România.

Specialiștii de la PAID România au demontat șase mituri comune ce gravitează în jurul poliței PAD.

6 mituri comune despre PAD

1. Ce se întâmplă cu banii de asigurare?

Cea mai mare felie se duce în reasigurare, o felie mai mică la daune, o felie și mai mică se duce în cheltuielile firmei, iar cea mai mică felie la profit.

2. De unde o să-mi dați banii dacă ne lovește nenorocirea pe toți?

Din reasigurare, adică de la case mai mari. Cum te asiguri tu, așa se asigură și asiguratorul. În caz de dezastru natural, suntem toți acoperiți și avem resursele ce ne permit să despăgubim toți oamenii care au polița în vigoare.

3. Dacă mor, de ce să îmi mai asigur casa?

Pentru că există șanse destul de mari să nu mori și, oricum, despăgubirea ajunge la moștenitori. Ne pregătim să reconstruim, dar asta nu înseamnă că nu sperăm că totul va fi bine.

4. Asiguratorii caută nod în papură și excluderi peste tot?

Fake news. Cea mai bună reclamă pentru un asigurator este plata daunelor. Dar asiguratorii sunt obligați de lege să protejeze fondurile atrase de orice tentativă de a obține despăgubiri cu încălcarea contractului, altfel li se retrage licența de funcționare. Nici tu nu ți-ai dori să descoperi că din banii tăi se plătesc despăgubiri în mod ilegal.

5. Dacă locuiesc la bloc, de ce să plătesc la fel ca cei de la casă? Și dacă locuiesc la țară, de ce să plătesc pentru cei din oraș?

În funcție de unde se află locuința ta, cei 10 sau 20 de euro din asigurare sunt distribuiți corespunzător riscului care predomină în zona ta. Însă suntem împreună în asta: ne susținem unii pe ceilalți în caz de dezastru natural.

6. Intermediarii cresc prețul asigurărilor?

N-au cum. Asigurătorul este obligat de lege să ofere același preț pentru preluarea unui risc, indiferent de intermediarul asigurării (agent, broker). Astfel, orice intermediar ai alege, asigurarea împotriva dezastrelor costă fie 10 euro, fie 20 de euro, în funcție de materialele de construcție ale locuinței. Ce costă extra este ce vrei tu să mai asiguri printr-o poliță facultativă.

Campania PAID pentru combaterea miturilor

PAID a derulat o campanie pentru combaterea preconcepțiilor și fake news-urilor răspândite adesea pe internet, având la bază o serie de mituri legate de asigurări.

Alex la întâlnirea comitetului executiv

Din care aflăm lucrurile esențiale: de ce este important să încheiem o asigurare de locuință, unde se duc banii din asigurări, ce înseamnă reasigurarea și cum funcționează ea în cazul unui dezastru natural în care suntem mai mulți afectați.

Alex și pericolul care ne privește pe toți

Din care aflăm că despăgubirea poate merge și la moștenitori și mai aflăm că asigurătorii nu caută nod în papură doar ca să ne refuze, așa cum spun gurile rele, doar se asigură că nu plătesc despăgubiri necuvenite.

Alex și asigurarea ajung la țară

Din care aflăm că asigurarea înseamnă solidaritate înainte de toate: suma se împarte diferit, în funcție de riscul care predomină în zona ta. Apoi aflăm și că prețul asigurării locuinței rămâne mereu același, pentru că intermediarii nu au voie conform legii să adauge extra cost.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#mituri asigurari, #PAID Romania, #polita pad , #asigurari