Condoleezza Rice: Gaddafi avea o obsesie ciudata pentru mine

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:57
2721 citiri
Condoleezza Rice: Gaddafi avea o obsesie ciudata pentru mine
Foto: newsone.com

Fostul secretar de stat american din timpul administratiei lui George W. Bush, Condoleezza Rice, dezvaluie in memoriile scrise despre anii petrecuti la Washington ca dictatorul libian Moammar Gaddafi facuse o obsesie ciudata pentru ea si ca o numea "printesa mea africana".

Intr-un fragment din cartea "No Higher Honor", care urmeaza sa apara pe 1 noiembrie in SUA, Rice povesteste ca nu o data s-a folosit de pasiunea pe care o facuse Gaddafi pentru ea pe post de parghie pentru negocierile importante pe care guvernul Statelor Unite le avea cu Libia, informeaza News One.

"Vizita mea in Libia a coincis cu Ramadanul si, dupa apusul soarelui, "Fratele lider" a insistat sa ma alatur la cina, in bucataria lui privata. Colby Cooper, care a supravegheat regimul sub care se desfasoara vizita, mi-a spus ca invitatia la cina din partea liderului arab nu era pe agenda. Acelasi lucru au spus si agentii din echipa care se ocupa de securitatea mea, mai ales ca li s-a spus sa ramana afara. Mi-am spus ca pot sa am grija de mine si am intrat.

La sfarsitul cinei, Gaddafi mi-a spus ca a facut o caseta video pentru mine. M-am intrebat ce inseamna asta si ce contine. S-a dovedit a fi o colectie de fotografii destul de inocenta in care apaream alaturi de alti lideri ai lumii: cu presedintele Bush, cu Vladimir Putin, cu Hu Jintao si asa mai departe. Colajul de fotografii avea pe fundal o melodie scrisa special pentru mine de catre un compozitor libian si se numeste "Floarea neagra de la Casa Alba". A fost ciudat, dar macar nu a fost vulgar", povesteste Rice.

"M-am intors din aceasta vizita realizand in ce masura Gaddafi traieste intr-un balon de sapun. Ma intrebam daca intelege cu adevarat ce se intampla in jurul lui. Tocmai din acest motiv eram foarte foarte multumita ca l-am deposedat de armele de distrugere in masa. Acolo, in buncarul lui, nu ar fi ezitat vreodata sa le foloseasca in ultima instanta", mai scrie fostul secretar de stat.

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, joi, la putin timp dupa capturarea sa de catre fortele Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, transmite Reuters, citand un oficial al CNT. Gaddafi ar fi fost ranit grav la ambele picioare si la cap intr-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi in care se afla fostul lider libian, a spus Abdel Majid.

Fostul lider a fost arestat in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut joi in mainile soldatilor noului regim. El a fost dus de urgenta la spital, insa a murit din cauza ranilor. Potrivit unei alte variante, Gaddafi a murit intr-un schimb de focuri cu soldatii CNT. Mii de libieni au iesit pe strazi pentru a saluta moartea fostului lider de la Tripoli.

#Condoleezza Rice obsesie Gaddafi, #Moammar Gaddafi obsedat Condoleezza, #Moammar Gaddafi murit , #murit