Gaddafi a murit - ONU cere ancheta

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 15:40
1692 citiri
Gaddafi a murit - ONU cere ancheta
Foto: Arhiva

Circumstantele mortii lui Moammar Gaddafi sunt "neclare" si este nevoie de o ancheta pentru a stabili care au fost acestea, a anuntat Oficiul Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

"Trebuie stabilit daca a fost ucis in lupta sau dupa ce a fost capturat. Sunt patru sau cinci versiuni legate de modul in care Moammar Gaddafi a murit. Dupa cum stiti, exista doua inregistrari facute cu telefoane mobile - una in care il arata viu, si alta in care il arata mort. Luate impreuna, sunt cutremuratoare", se mai afirma in comunicatul ONU, citat de CNN.

Imagini video difuzate de televiziuni arabe au aratat o multime de luptatori busculandu-l pe Gaddafi, care avea sange pe fata. Acesta se lupta cu ei, impiedicandu-se si strigand, in timp ce luptatorii il impingeau pe platforma unui camion, cu care l-au plimbat cateva momente, pentru a-l arata in semn de victorie. "Il vrem viu, il vrem viu", a strigat un barbat inainte ca Gaddafi sa fie tras de pe platforma spre o ambulanta, unii revolutionari tragandu-l de par.

Gaddafi a murit: Libia iese din umbra tiraniei

Imagini ulterioare i-au aratat pe revolutionari rostogolind pe jos trupul fara viata al lui Gaddafi, cu capul intr-o balta de sange. Cadavrul lui a fost apoi expus pe un vehicul si purtat prin Misrata, oras care a suferit un asediu brutal din partea trupelor regimului in cele opt luni de razboi civil. "Sangele martirilor nu va fi in zadar", au strigat multimile pe strada, intr-o explozie de bucurie.

Circumstantele exacte ale mortii lui sunt neclare. Un luptator din fortele guvernamentale a declarat pentru BBC ca l-a gasit pe Gaddafi ascunzandu-se intr-o conducta de scurgere. Potrivit oficialilor Consiliului National de Tranzitie, Muammar Gaddafi a fost prins intr-un schimb de focuri de arma, dupa ce convoiul in care se afla a fost atacat, la inceput, de avioanele NATO si apoi de soldati guvernamentali.

Premierul interimar, Mahmoud Jibril, a declarat ca Gaddafi a murit imediat dupa ce a ajuns la spital, fiind grav ranit in atac. Aceasta ipoteza nu explica filmul in care fostul lider libian este tarat, inert, pe strada.

#gaddafi murit, #gaddafi ancheta ONU, #gaddafi ipoteze moarte , #murit