Libia de dupa Moammar Gaddafi va fi o tara in cautarea identitatii, necesitand reconstructie economica si morala, cu sanse reale de a cadea in capcana islamismului radical.
Marius Lazar, specialist in Relatii Internationale si problematica Orientului Mijlociu, lector la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, a declarat, pentru Ziare.com, ca "geneza unei noi identitati libiene va lua timp" si ca perioada urmatoare va fi extrem de dificila pentru libieni, nu numai din cauza situatiei economice precare, ci si pentru ca pot apare violente intertribale si poate avea loc o ascensiune a islamismului radical.
"Situatia este complicata din punct de vedere geopolitic in Libia", a explicat Lazar. Din punctul de vedere al specialistului, diferentele create atat in cele opt luni de conflict, dar mai ales in deceniile regimului Gaddafi, vor fi greu de rezolvat.
"In opt luni de conflict, practic erau triburile fidele lui Gaddafi, in special tribul lui, in centrul Libiei, si celelalte triburi, dintre care cel mai mare este in zona Benghazi, care multa vreme a fost aliatul fostului suveran Idris, si care in anii '80, '90, s-a pozitionat ca opozant in raport cu puterea tribala si exclusiva a lui Gaddafi", spune Lazar.
Post-conflict, aceste diferente nu se vor rezolva nici usor, nici rapid. Practic, asistam, o data cu moartea lui Gaddafi, la decesul oficial al regimului sau, care lasa in urma spectrul violentelor intertribale.
"Acum, situatia cu disonantele in interiorul triburilor e destul de valida de importanta si situatia post-conflict o sa fie dificila, ei au fost sprijiniti de comunitatea internationala, NATO, o buna parte dintre triburile fidele lui Gaddafi au renuntat sa-l apere si doar o mana de mercenari foarte apropiati de el din zona Sirte, dar acum ca el a disparut, persoanjul care capitaliza fostul regim politic, si fiii sai, practic toata elita fostului regim a disparut, practic simbolic putem considera ca regimul Gaddafi a cazut si incepe o noua perioada", a apreciat Marius Lazar.
Tocmai de aceea, Libia lui 2011 poate deveni un Irak sau chiar un Afganistan, de dupa retragerea rusilor. "Tocmai aceasta perioada...e foarte greu de imaginat ce se va intampla, situatia poate sa deturneze in violente intertribale ca in Irak, sau, mai degraba, ca in Afganistan, in 1992, dupa ce s-au retras rusii in '88, si toate gruparile de gherila care erau coalizate conjunctural impotriva rusilor s-au trezit singure si s-au indreptat, cumva, una impotriva celeilalte, pentru a acapara influenta si a domina teritoriul afgan. Poate nu la amplitudinea asta, dar si in Libia, acum, totul depinde de cat de mult isi vor asuma ei o anumita concordie, e foarte greu de anticipat".
Nici din punct de vedere politic nu exista mai multa armonie, Consiliul National de Tranzitie fiind o organizatie fara coerenta, unita doar de nazuinta comuna de a pune capat regimului Gaddafi.
"Consiliul National de Tranzitie (CNT) e la randul lui destul de amestecat, exista tot felul de grupari, de partide, de personalitati cu orientari tribale si ideologice diferite, inclusiv fosti oficiali ai regimului - ei au fost primii care au pus bazele, in februarie -martie, cand au dezertat.
Din punct de vedere al situatiei interne, sunt doua mari necunoscute: modul in care triburile reusesc sa transeze rivalitatea asta istorica, de decenii, pe care a majorat-o regimul Gaddafi, el a privilegiat anumite triburi in defavoarea altora, si atasamentul pe care il vor avea fata de islam", apreciaza expertul.
Din primul punct de vedere, trebuie spus ca "mentalitatea tribala, in special in Libia, care ramane profund ancorata in aceasta mentalitate, pune accentul pe ideea de onoare, e foarte greu de depasit anumite traume, ofense, aduse tribului ca entitate generica, dar si indivizilor. Este o vanitate absoluta pe care o au sefii de trib si pe care Gaddafi a stiut sa o speculeze, dandu-le privilegii, facandu-i guvernaturi in regiunile respective. Fostul sau regim politic, Jamahiria, era o aplicatie moderna a unei gestiuni tribale a teritoriului".
"A doua necunoscuta e atasamentul pe care il vor avea, populatia libiana si o parte din lideri, fata de islam, in special fata de ideologiile islamiste radicale", spune Lazar. "Vedem ca in Tunisia partidul islamist este cea mai importanta forta politica, dar nu radical, de o nuanta apropiata de AKP din Turcia, care pledeaza pentru islamizare moderata si controlata a societatii", precizeaza el.
Cu toate acestea, intrucat Libia nu a avut, traditional, o miscare moderata, sunt sanse sa apara o miscare radicala, crede specialistul. "N-ar fi exlus ca si in Libia sa apara asa ceva, desi Libia nu are o traditie a islamismului moderat ca Egipt, Turcia, asa ca ar permite mai degraba emergenta unui islamism radical", a declarat Lazar pentru Ziare.com.
Toate aceste slabiciuni ale statului libian se suprapun pe lipsa unei identitati nationale. Una din prioritatile perioadei urmatoare va fi reconstructia, mai ales moarala. "In fine, in al treilea rand, e reconstructia tarii, reconstructia sociala, morala si identitara a tarii, dificil de construit, mai ales dupa perioada traumatizanta de razboi aproape civil...de construit un fel de unitate, identitate a tarii e foarte dificil, nu exista asa ceva. Asta e o utopie construita cu grija pentru exterior. In fapt, exista tot felul de mici constructii de identitate particulara, de trib, de confesiune, care paraziteaza sau anuleaza identitatea generica, oferita de atasamentul fata de stat. Asta o sa fie o problema, geneza unei noi identitati libiene, si va lua timp".
Marius Lazar se asteapta ca Libia sa traverseze o perioada dura de tranzitie, exacerbata de evolutia necunoscutelor enumerate mai sus. "Sa vedem cum va evolua situatia economica. Regimul a cazut, euforiile militantiste se vor mai atenua intimp si populatia va reveni la realitatea dura: functionarii n-au mai primit salariile de luni de zile, infrastructura a fost distrusa, investitorii au plecat, o sa fie o tranzitie destul de dura si pentru lideri si pentru cetateni. Nu exista o instanta politica legitima, CNT este o structura politica provizorie, autoinstalata in functie", spune specialistul.
"O sa fie o perioada complicata si care va dura mult si e greu de facut scenarii, dar in Orientul Mijlociu orice scenariu e improbabil pentru ca populatia, liderii, sunt foarte...este un fel de vitalitate crescanda a vietii politice, care face ca elementele sa difere de la o zi la alta radical", conchide Marius Lazar.