Metamorfoza lui Gaddafi, din calau in martir

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 22:43
2086 citiri
Metamorfoza lui Gaddafi, din calau in martir
Foto: AFP

La nici o zi de la moartea lui Gaddafi, au si inceput preocuparile despre ce va spune istoria despre sfarsitul "colonelului".

Un articol, aparut in Pravda de joi, lasa de inteles ca inca multa vreme de aici incolo personalitatea lui Gaddafi va face obiectul nenumaratelor controverse.

Gaddafi a dovedit ca moare, dar nu se preda

Autorul observa ca, prin cercurile lumii arabe, uciderea lui Gaddafi este dezaprobata. El citeaza urmatoarea recenta declaratie a sefului Jamahiriei, Dr. Moussa Ibrahim: "Gaddafi a cazut in mainile inamicilor sai, dar el va ramane mereu viu in inimile noastre, ale tuturor patriotilor libieni, in lupta lor contra tradatorilor si a NATO".

Fireste, nu putem aprecia declaratia decat ca pe o simpla ditiramba patriotarda, dar nici nu ne putem inchipui ca, disparand Gaddafi in urma lui a ramas un simplu spatiu gol.

In ochii multor arabi, el este privit ca omul care a murit luptand. Nu s-a ascuns si nu s-a predat ca Saddam, nu s-a spitalizat ca Mubarak, n-a fugit ca Ceausescu si nici n-a plecat in alta tara, asa cum de altfel i se propusese.

El este privit ca un soldat mort la datorie, care asteapta sa-l faca posteritatea erou national. Ziarele au si avertizat ca, daca mormantul lui nu va fi tinut in mare secret, va avea toate motivele sa devina locul unui adevarat pelerinaj de proportii, cu pelerini veniti nu numai din Libia.

Istoria o facem noi, dar o vor scrie altii

Ca urmare, prin baricada celor care au luptat pentru cauza lui Gaddafi (si n-ar fi exclus sa mai lupte inca), pluteste insistent provocarea istoriei. Evenimentele de azi se petrec sub ochii nostri, dar posteritatea le consemneaza cu ochii ei, adesea foarte diferiti de cei direct implicati.

Mai mult decat atat, articolul din Pravda apreciaza ca razboiul din Libia este departe de a se fi terminat, chiar daca insurgentii au anuntat zgomotos uciderea capilor de osti ale lui Gaddafi, printre care Mutasima Gaddafi, Abdullah al-Senussi, seful sefviciilor de informatii, si altii.

Fata de asemenea stiri, autorul isi exprima rezerve. In augusut, se anuntase uciderea liderului Jamahiriei, Dr. Moussa Ibrahim, iar acesta nu numai ca traieste, dar chiar ieri facea declaratii incendiare, aparand cauza colonelului, asa cum s-a aratat mai sus.

Colonelul ar putea sa aiba adepti chiar si post mortem

Fireste, n-avem nici o dovada ca Moussa Ibrahim dispune de suficiente mijloace si destui adepti, ca sa continue lupta intr-o cauza atat de disperata. Dar nici nu este de crezut ca iese la atac, fara sa aiba macar idee pe ce conteaza.

Mai trebuie retinut si faptul ca majoritatea membrilor familiei Gaddafi este in viata. Ar fi o mare greseala sa trecem cu usurinta peste o remarca atat de importanta, intr-un moment cand fiul cel mare al fostului dictator, Saif uli-Islam, precum si un altul, Hamis, traiesc si se pot pune oricand in fruntea coloanei, daca apare momentul prielnic.

De fapt, momentul este prielnic non-stop, atata vreme cat se afla in joc mize de cea mai mare importanta pentru patrie: impartirea puterii si a petrolului tarii.

Citește și:
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, 24 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, evenimente care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut o...
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 martie, la Bruxelles, că nu consideră că este realist ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro Întrebat dacă anul...
#gaddafi murit, #Gaddafi martir, #gaddafi libia, #Gaddafi mormant , #murit