Noi informatii despre uciderea lui Moammar Gaddafi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 09:11
3454 citiri
Noi informatii despre uciderea lui Moammar Gaddafi

Rebelii libieni au executat sute de luptatori loiali fostului conducator, Moammar Gaddafi, si probabil chiar si pe dictator, cand au patruns in orasul sau natal, in urma cu un an, arata, miercuri, un nou raport al grupului Human Rights Watch.

Raportul cu privire la presupusele abuzuri ale rebelilor, dupa capturarea, in octombrie 2012, a orasului Sirte, este una din cele mai detaliate descrieri a crimelor de razboi comise de militiile care l-au rasturnat pe Gaddafi si care continua sa joace un rol major in Libia astazi, informeaza AP.

Raportul de 50 de pagini intitulat "Moartea unui dictator: Razbunare sangeroasa in Sirte" descrie in detaliu ultimele ore din viata lui Gaddafi, in 20 octombrie.

Acesta a fost capturat pe cand incerca sa paraseasca orasul asediat de militii. Avioanele NATO au lovit convoiul in care se afla acesta iar supravietuitorii bombardamentului au fost atacati de militiile din orasul Misrata, care l-au capturat si dezarmat pe dictator si anturajul sau.

Misrata a fost asediat de fortele lui Gaddafi, care au ucis sute de localnici, asa ca luptatorii din acest oras au devenit cei mai duri dusmai ai regimului. HRW sustine ca localnicii din Misrata si-au razbunat mortii omorand prizonierii din Sirte.

Grupul HRW spune ca noi dovezi descoperite in urma anchetei sale includ o inregistrare filmata cu un telefon mobil, in care se poate vedea cum un mare numar de prizonieri din convoiul lui Gaddafi sunt injurati si abuzati de rebeli.

Ramasitele a cel putin 17 prizonieri din inregistrare au fost identificate ulterior la hotelul Mahari din Sirte, printre 50 de cadavre, unii avand inca mainile legate la spate.

Dictatorul a fost vazut viu, intr-o alta inregistrare video. "Inregistrarea arata ca Moammar Gaddafi a fost capturat in viata insa sangera puternic la cap... a fost batut sever de catre fortele de opozitie, impuns cu baioneta in fese, ceea ce a provocat alte rani si sangerare si mai mare. La momentul in care se vede cum este urcat intr-o ambulanta pe jumatate dezbracat pare a fi fara viata", se arata in raport.

Peter Bouckaert, director HRW, spune ca raportul "pune sub semnul intrebarii afirmatia autoritatilor libiene ca Moammar Gaddafi a fost ucis in schimbul de focuri si nu dupa capturare".

La fel, fiul lui Gaddafi, Mutassim, a fost inregistrat pe mobil in viata, prizonier, insa cadavrul sau a aparut la morga din Misrata alaturi de al tatalui sau.

O soarta similara au avut si ceilalti care i-au insotit. HRW spune ca uciderea combatantilor capturati este o crima de razboi si Tripoli are obligatia de a investiga aceste acuzatii.

HRW a facut public raportul inainte de "ziua eliberarii", aniversarea caderii orasului Sirte, la 23 octombrie. De atunci, noii lideri ai tarii au depins masiv de fostele militii rebele pentru a asigura securitatea tarii si a proteja granitele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Moammar Gaddafi ucis rebeli, #Gaddafi omorat rebeli raport, #raport Human Rights Watch , #murit