Printul Charles, scrisoare magulitoare catre Gaddafi - multumiri si laude

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 23:00
2597 citiri
Printul Charles, scrisoare magulitoare catre Gaddafi - multumiri si laude
Foto: The Independent

Printul Charles i-a trimis o scrisoare lui Moammar Gaddafi, in 2007, in care vorbea despre intarirea relatiilor dintre Marea Britanie si Libia.

Printre altele, mostenitorul tronului britanic l-a laudat in aceasta scrisoare pe fostul dictator. Charles il felicita pe liderul libian pentru actiunile sale menite sa ii ajute pe crestini, victimele SIDA si British Council, transmite Daily Mail.

Scrisoarea magulitoare trimisa de Printul Charles colonelului Gaddafi a fost descoperita in unul dintre palatele din Libia ale liderului arab si a fost trimisa pe 7 iunie 2007. Charles i se adresa cu "Excelenta Voastra" si dorea intarirea relatiilor dintre cele doua tari. Palatul in care a fost gasita era folosit de Saif al-Islam, unul dintre fii lui Gaddafi, care a fost scolit la Londra.

Felicitandu-l pe dictator pentru activitatea sa, fiul Reginei Marii Britanii scria: "Am vrut sa scriu Excelentei Voastre pentru a spune cat de incurajat sunt de amploarea acestor evolutii".

Scrisoarea a fost trimisa la doar o saptamana dupa vizita lui Tony Blair in Libia, in ultimele sale saptamani ca prim-ministru britanic. Scopul vizitei britanice fusese acela de a obtine petrol si contracte avantajoase pentru companiile britanice.

O a doua scrisoare a fost trimisa de Tony Blair lui Gaddafi, la o luna dupa cea a lui Charles, subliniind determinarea guvernului sau de a incepe negocierile cu regimul de la Tripoli.

Aceasta este ultima legatura stanjenitoare care iese la suprafata, intre administratia britanica si detestatul regim al lui Gaddafi. In septembrie, s-a descoperit ca si fratele lui Charles, Printul Andrews, a avut un rol in relatiile dintre cele doua tari.

Potrivit unor documente gasite in resedinta ambasadorului britanic din Tripoli, Printul Andrews s-a oferit sa-l intalneasca pe Gaddafi, in incercarea de a-l linisti, din pricina temerilor guvernului laburist ca dictatorul ar putea incepe razboiul sfant impotriva Marii Britanii.

Sursele regale au afirmat ca scrisoarea lui Charles nu are legatura cu obtinerea contractelor de aparare, ci mai degraba viza acordarea unui ajutor pentru eliberarea a sase infirmiere bulgare. Acestea se aflau in inchisoare din 1998, in urma unor afirmatii false privind infectarea unor copii libieni cu virusul HIV. Ele au fost eliberate dupa ani de negocieri care au inclus mai multe tari din Europa.

Acesta ar fi fost motivul pentru care Printul Charles a trimis o scrisoare la cererea Guvernului, care a fost descrisa ca fiind "discreta".

Potrivit unei surse din interiorul Casei Regale britanice, scrisoarea a fost redactata cu atentie, iar subiectul legat de infirmierele bulgare nu a fost atins, ci mai degraba s-a facut aluzie la el. Totodata, Printul Charles nu a actionat din proprie initiativa, ci la cererea guvernului, ca parte a diplomatiei internationale.

Citește și:
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că va construi în sector un nou spital, cu o investiție de 160 de milioane de euro. Totuși, a simțit nevoia să facă un comentariu deplasat,...
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Proiectele de legi ale Educației nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, motivul principal fiind că ministrul Educației Ligia Deca este încă în izolare, fiind bolnavă de...
#printul charles gaddafi, #printul charles scrisoare, #charles scrisoare 2007 gaddafi , #murit
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5