Gaddafi, capturat sau mort: Vezi reactii din Romania

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:15
2395 citiri
Gaddafi, capturat sau mort: Vezi reactii din Romania

Fostul lider libian Moammar Gaddafi a fost capturat, joi, iar anumite surse sustin ca ar fi murit din cauza ranilor suferite.

Vestea le-a adus multa bucurie libienilor, care nici nu au asteptat confirmarea si au iesit pe strada sa sarbatoreasca.

Gaddafi a fost capturat. Surse libiene sustin ca a murit

Nici specialistii in politica externa romani nu au stat foarte mult inainte sa comenteze pe marginea subiectului.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat joi ca Moammar Gaddafi nu este decat "un alt dictator care nu intelege ca povestea lui s-a sfarasit".

"Dupa ani si ani in care a construit un anumit profil politic, (...) probabil ca nu intelege momentul in care se afla. Povestea lui Gaddafi s-a terminat cu sase luni in urma", a declarat Cristian Diaconescu, la TVR Info.

Conform lui Cristian Diaconescu, Consiliul National de Tranzitie ar trebui sa il predea pe dictator, alaturi de fiii sai, catre Curtea Penala Internationala de la Haga (CPI).

In plus, Consiliul National Tranzitional trebuie de acum sa arate lumii incotro se indreapta tara, a precizat Cristian Diaconescu, adaugand ca intreaga comunitate internationala trebuie sa sprijine un guvern de tranzitie in Libia.

Un alt fost ministru de Externe, Adrian Cioroianu, spune ca moartea lui Gaddafi nu ar fi o veste buna si ca ar fi mai bine ca el sa fie judecat pentru fapele sale.

"Din perspectiva celor ce primesc din afara, ar fi fost de dorit ca el sa fie in viata si sa apara in fata unui tribunal. Daca nu se ajunge, vor fi consecinte. E o veste buna prinderea lui, dar nu e o veste buna moartea lui.

Ar fi foarte bine ca aceasta confirmare sa nu vina. In masura in care s-ar ajunge la o confruntare directa in justitie, poporul libian n-ar avea decat de castigat, ar avea o lectie de democratie", a spus Cioroianu.

Fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a declarat ca "vor trebui create strategiile pentru un scenariu post-Gaddafi".

In opinia sa, cel mai important e ca, dupa capturarea lui Gaddafi, NATO, ONU si organizatiile regionale sa se concentreze pe reconstructia tarii.

"Romania, impreuna cu organizatiile regionale, trebuie sa vada cum se pozitioneaza in aceasta zona. Este foarte important ca si comunitatea internationala sa contribuie, sa reconstruiasca statul si relatiile regionale. Daca se va insista pe anumite interese subregionale, ar fi o perpetuare a unei zone de incertitudine", a mai spus profesorul de relatii internationale.

Titus Corlatean, presedintele Comisiei de Relatii Externe a Senatului, spune ca exista un interes al statelor occidentale sa se implice in Libia, dar ar trebui s-o faca pentru a impiedica aparitia extremismului, nu pentru petrol/

"Ceea ce s-a intamplat in ultima perioada, aparitia CNT, sprijinit de actori internationali (...)are o importanta. Ar trebui sa fim implicati, cei din comunitatea internationala, pentru un sprijin, pentru o constructie institutionala", a afirmat acesta.

"Oamenii din Libia simt o eliberare. Problema se pune daca cei care conduc tara vor reusi sa reuneasca energiile societatii. E un ineres de reconciliere in societatea libiana. Exista un interes al unor state occidentale de a fi extrem de prezente (...) Comunitatea internationala trebuie sa joace corect. Mizele nu sunt legate de petrol, sunt legate de pericolul extremismelor, care ar putea degenera", a mai adaugat senatorul PSD.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda, aflat in capitala Tunisiei, Tunis, a scris pe blog ca vestea mortii lui Gaddafi a fost primita cu urale de localnici.

"Capturarea lui Gaddafi a fost primita la Tunis, unde ma aflu in acest moment, cu un strigat de bucurie. Un moment de neuitat, dintr-o epoca de transformari greu de prevazut acum cateva luni", a scris Preda

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Gaddafi capturat reactii Romania, #Gaddafi razboi Libia , #prins