Trei depozite inscrise in programul "Primul siloz"

   

Trei depozite din Timis s-au inscris in programul guvernamental "Primul siloz", acestea avand o capacitate de depozitare de 30.000 de tone de cereale si seminte si fiind situate in Timisoara (Agrobanat, care poate primi 20.000 de tone), Sacalaz (Merpano, cu 5.000 de tone) si Cenei (Agromec, tot cu 5.000 de tone), transmite corespondentul AGERPRES.
Tiberiu Lelescu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Timis, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in judet exista 231 de depozite cu o capacitate totala de peste doua milioane de tone de depozitare, dar numai 49 dintre acestea au o capacitate individuala mai mare de 10.000 de tone.

"La depozitarea cerealelor, producatorilor li se elibereaza un certificat de depozit cu titlu de valoare, in baza caruia pot contracta credite la banci sau pot merge la bursa pentru tranzactii pe piata de cereale", a spus Lelescu.
Cu toate acestea, cel mai mare siloz cerealier din sud-estul Europei, cu un rulaj de 100 de milioane de euro si o capacitate de 150.000 de tone, inaugurat in urma cu doi ani la Moara Carani de grupul german de firme Aton GMBH Transilvania, nu a aderat, pana in momentul de fata, la programul guvernamental "Primul siloz".

Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), a declarat ca licentierea depozitelor va fi realizata de o comisie formata din 15 persoane, depozitarii pot depune cererile, iar in 12 ore pot primi licentierea, tinandu-se cont doar de calitatea conditiilor de depozitare.
Producatorii de cereale timiseni estimeaza ca productia din aceasta vara va fi de aproximativ 2.500 de kilograme de grau la hectar, iar pierderile vor fi de aproximativ 500 de lei la hectar, din cauza secetei.

Intrucat pretul de vanzare al graului este de 0,35 - 0,40 de lei kilogramul, producatorii agricoli sunt sfatuiti de directorul DADR sa nu vanda, acum, cerealele, deoarece pretul real al graului este intre 0,50 - 0,55 lei kilogramul.
Pamanturile din Campia de vest a Romaniei au fost, dintotdeauna, foarte rodnice, iar recoltele de cereale, foarte bogate. Marturie, in acest sens, stau Bastionul Theresia din Timisoara, care a fost ridicat in anii 30 ai veacului al XVIII-lea, in stil baroc, servind ca depozit de grane, sau Portul Timisoara, pana in anii imediat de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, care pastreaza in evidente marturii ale transportului de cereale pe Bega, pana la Amsterdam.
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 22:45
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
UPDATE. Alegeri locale 2020: prezenta in judetul Timis din doua in doua ore
UPDATE ora 11. Mobilizare scazuta la urne, in judetul Timis. Aproape 65.000 de alegatori au votat ...
Cine este Dominic Fritz, noul primar al Timisoarei?
Primarul Dominic Fritz s-a nascut, a crescut intr-un sat mic din Germania si a studiat in Germania, ...
Numaratoare paralela. Rezultatele votului in Timis
Potrivit numaratorii paralele a liberalilor in aproximativ 60% din sectiile de votare din Timisoara, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor