6 semne că poți muri prematur, dar care nu dau de bănuit. La ce trebuie să fim atenți

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 23:37
12107 citiri
6 semne că poți muri prematur, dar care nu dau de bănuit. La ce trebuie să fim atenți
Decesul timpuriu poate fi evitat dacă urmărim semnele FOTO / pexels

Anumite activități zilnice ne pot arăta dacă avem risc de moarte prematură. Cercetătorii spun că sunt zeci de semne pe care le ignorăm, dar care sunt extrem de grave.

De la o strângere slabă de mână până la senzația că nu mai putem respira atunci când urcăm scările sunt semne subtile care sugerează că sunteți expus riscului unei morți premature, scrie Daily Mail.

Alte cercetări sugerează că dacă nu vă puteți echilibra pe un picior timp de 10 secunde este un semn de avertizare că riscați să ajungeți mai repede în mormânt.

Experții brazilieni, care au urmărit 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, au descoperit că voluntarii care nu au putut finaliza așa zis-ul test ”flamingo” (fig 1) aveau 84% mai multe șanse de a muri devreme, comparativ cu cei care au trecut testul cu ușurință.

Un alt semn se referă distanța pe care o parcurgi într-un minut. Conform studiilor, bărbații care nu pot merge 111 metri pe minut iar femeile, 90 de metri pe minut riscă, de asemenea, să moară mai repede.

Cei care nu pot să stea cu picioarele încrucișate și să se ridice în picioare fără sprijin sunt, de asemenea, în pericol, la fel și cei care nu pot urca patru etaje de scări fără să se oprească.

Potrivit oamenilor de știință, bărbații care nu pot prinde mai mult de 26 kg și femeile care nu reușesc să apuce 16 kg au mai multe șanse să moară timpuriu, la fel ca și cei care nu pot face 40 de flotări, potrivit oamenilor de știință.

Cum se face testul ”flamingo” care îți arată dacă riști să mori mai repede

Cei care se clatină atunci când încearcă să stea pe un picior sunt expuși riscului, potrivit ultimului studiu.

Cercetătorii din Brazilia au descoperit că cei care nu au putut finaliza exercițiul „flamingo” aveau de aproape două ori mai multe șanse să moară devreme decât cei care puteau.

Peste 1.700 de participanți, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, au fost supuși diferitelor teste de fitness, inclusiv stând pe un picior timp de 10 secunde fără niciun sprijin.

Aceasta presupunea plasarea din față a unui picior pe spatele piciorului inferior opus, ținând în același timp brațele în lateral și privind drept înainte.

Pe parcursul studiului, realizat de cercetătorii de la Clinica de Medicină a Exercițiului CLINIMEX din Rio de Janeiro, care a văzut fiecare participant monitorizat timp de șapte ani, au murit 123 de persoane.

Rezultatele, publicate în British Journal of Sports Medicine, arată că cei care nu au putut sta nesprijiniți într-un picior timp de 10 secunde aveau 84% mai multe șanse de a muri din orice cauză.

În niciun caz nu înseamnă că problemele de echilibru sunt cauza reală a morții.

Dar cercetătorul principal, Dr. Claudio Gil Araujo, a spus că pentru viața de zi cu zi sunt necesare niveluri bune de echilibru, iar pierderea echilibrului este „dăunătoare pentru sănătate”.

Prin urmare, testul „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește echilibrul static”, potrivit echipei. Ei au spus că „adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și în vârstă”.

Cum testezi viteza de mers care poate arăta dacă ai risc de moarte prematură

Pe lângă faptul că nu se pot echilibra pe un picior, persoanele în vârstă care merg încet au un risc mai mare să ajungă mai devreme în groapă.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța au măsurat viteza de mers a 3.200 de persoane peste 65 de ani, care au fost apoi urmărite timp de cinci ani, în medie.

Viteza fiecărui participant a fost măsurată în trei puncte diferite pe parcursul perioadei de studiu. Acest lucru a fost făcut cerându-le să meargă pe o porțiune de șase metri lungime a unui coridor.

Rezultatele au arătat că cei mai lenți bărbați au mers cu 90 m/minut (o milă la fiecare 18 minute), în timp ce cei mai rapizi au mers mai repede de 110 m/minut (o milă la fiecare 15 minute).

Între timp, cele mai lente femei au parcurs 81 m/minut (o milă la fiecare 20 de minute), în timp ce cele mai rapide au făcut cel puțin 90 m/minut.

Au fost înregistrate peste 200 de decese, potrivit rezultatelor publicate în British Medical Journal în 2009.

Analiza a arătat că cea mai lentă treime dintre mergători avea 44% mai multe șanse de a muri până la sfârșitul studiului, comparativ cu grupul cel mai rapid.

Cercetătorii au spus că cei care merg pe jos rapid pot fi mai în formă și pot beneficia de o sănătate cardiovasculară mai bună.

Cum îți dai seama cât ai de trăit ridicându-te și așezându-te fără sprijin

Simplul exercițiu de a te așeza și de a te ridica din nou fără să te ții de nimic ar putea, de asemenea, să sugereze cât timp trebuie să trăiești.

Oamenii care se luptă să coboare și să se ridice fără a avea nevoie să se întrețină au de cinci ori mai multe șanse să moară tineri, au descoperit cercetătorii.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Gama Filho din Brazilia a recrutat 2.002 de persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 80 de ani, cărora li s-a cerut să efectueze testul de ridicare în șezut.

Participanților, care erau desculți și purtau haine largi, li s-a spus să se coboare pe podea și să își încrucișeze picioarele fără a-și folosi mâinile, genunchii, coatele sau partea laterală a picioarelor pentru sprijin.

Li s-a cerut apoi să se ridice din nou, de asemenea, fără ajutor.

Voluntarii au primit un punctaj din 10 pentru cât de bine s-au descurcat. Punctele au fost deduse pentru fiecare suport utilizat sau dacă voluntarii și-au pierdut ușor echilibrul.

Descoperirile, publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă în 2021, arată că 159 de decese au fost înregistrate în perioada de șase ani a studiului.

Rezultatele au arătat că cei care s-au chinuit cel mai mult să finalizeze testul – adică au obținut scoruri de la zero la trei – au avut de 5,4 ori mai multe șanse de a muri, comparativ cu cei care au reușit cu ușurință isprava.

Cercetătorii au spus că descoperirile lor îi identifică pe cei care își pierd mobilitatea, flexibilitatea și mușchii odată cu vârsta, ceea ce este un semnal de sănătate precară.

Cu cât urci mai greu scările cu atât poți muri mai repede

Posibilitatea de a urca fără probleme patru etaje de scări poate indica, de asemenea, că veți evita o moarte timpurie.

Cercetătorii din Spania au făcut ca peste 12.000 de oameni să alerge pe benzi de alergare, făcându-i să accelereze treptat ritmul până s-au epuizat. Inimile lor au fost monitorizate simultan.

Studiul, publicat în European Heart Journal în 2018, a urmărit starea de sănătate a voluntarilor timp de cinci ani.

Ratele de deces din toate cauzele, precum și bolile de inimă, au fost de aproape trei ori mai mari la participanții considerați a fi cu sănătate precară, comparativ cu colegii lor mai în formă.

Doar 1,2% dintre cei care au avut rezultate bune la teste au murit, comparativ cu 3,2% dintre cei care s-au luptat cu antrenamentul.

În timp ce participanții au fost supuși testelor pe banda de alergare, oamenii de știință din spatele studiului au spus că oamenii ar putea afla dacă au o sănătate bună a inimii dacă pot urca rapid trei etaje de scări fără oprire sau patru etaje de scări într-un ritm normal fără pauză.

Cercetătorul principal, doctorul Jesús Peteiro, cardiolog la Spitalul Universitar din A Coruña, și colegii săi, i-au sfătuit pe cei care se luptau să urce scările să facă mai multe exerciții pentru a-și menține greutatea, tensiunea arterială și inflamația scăzute.

Cât de tare strângi mâna poate arăta cât mai ai de trăit

A nu putea strânge mâna fermă ar putea fi, de asemenea, un semn al morții iminente, dacă ar fi să credem cercetările.

Un studiu a constatat că persoanele cu prindere slabă au cu până la 20% mai multe șanse de a muri devreme.

Experții din Scoția au examinat puterea de prindere în rândul a 500.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, folosind date de la Biobank din Marea Britanie, o bază de date masivă care conține dosarele de sănătate ale britanicilor.

Forța lor de prindere a fost adunată folosind un instrument numit dinamometru manual. Participanții s-au așezat în poziție verticală, cu cotul de partea lor și s-au flexat la un unghi de 90 de grade, astfel încât antebrațul lor să fie îndreptat în față și sprijinit pe un suport de braț.

Cei au strâns unealta cu mâna dreaptă și apoi cu mâna stângă. Oamenii de știință au înregistrat greutatea maximă medie pe care o puteau prinde.

Aproximativ 13.322 de participanți au murit în următorii șapte ani, a constatat echipa Universității din Glasgow.

Descoperirile, publicate în British Medical Journal în 2018, arată că pentru fiecare scădere de 5 kg a forței de prindere a participanților, riscul lor de a muri din orice cauză, boli cardiovasculare și cancer crește cu o cincime.

Cercetătorii au spus că puterea de prindere acționează ca un marker al sănătății mușchilor scheletici.

Forța de prindere – care poate fi măsurată cu ajutorul dispozitivelor portabile – ar putea identifica persoanele cu slăbiciune musculară care prezintă un risc ridicat de a face o gamă largă de boli și ar putea beneficia de mai multe teste de sănătate, au spus ei.

Câte flotări poți face?

Oamenii care se luptă cu greu să finalizeze 10 flotări au șanse de aproape două ori mai mari de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care reușesc 40.

O echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze dacă există o legătură între starea fizică și riscul de boli cardiovasculare.

Ei au recrutat 1.100 de pompieri, cărora li s-a cerut în mod regulat să efectueze câte împingeri au putut între 2000 și 2010 la o clinică medicală locală.

În timpul evaluărilor, medicii au stabilit un metronom la 80 de bătăi pe minut și au numărat numărul de flotări pe care pompierii le-au efectuat la timp până când au ajuns la 80, au ratat trei sau mai multe bătăi sau s-au oprit.

În cei 10 ani în care au fost monitorizați, 37 au fost diagnosticați cu boli de inimă, potrivit constatărilor publicate în jurnalul JAMA Network Open.

Dar cei care puteau face mai mult de 40 de flotări erau cu 96% mai puțin probabil să sufere de una, comparativ cu cei care au făcut mai puțin de 10.

Ei au spus că flotările sunt un marker al forței musculare, care protejează împotriva deceselor din toate cauzele și a hipertensiunii arteriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi deschise, Bucureşti - Promenadă urbană” se extinde, în weekendul 13-14 aprilie, în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu şi...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#moarte, #atac de cord, #sport, #testul flamingo, #cercetare, #cat ai de trait , #stiri sanatate