Patronul Mobexpert, despre afacerile cu mobila si cheia succesului

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:49
4790 citiri
Patronul Mobexpert, despre afacerile cu mobila si cheia succesului

Tinerii antreprenori de astazi nu pot avea succes in afaceri doar cu entuziasm, asa cum se intampla la inceputul anilor '90, in prezent avand nevoie si experienta pentru a razbate, este de parere proprietarul grupului Mobexpert, Dan Sucu.

"Orice activitate economica o faci in momentul de fata din ce in ce mai greu doar cu dorinta, asa cum am inceput eu de exemplu (...) si trebuie din ce in ce mai multa competenta. Din pacate, competenta se dobandeste in timp", a declarat Sucu pentru Mediafax, potrivitIncont.ro.

Din punctul sau de vedere, daca ar porni afacerea Mobexpert in acest an si ar avea experienta din prezent, nu i-ar fi foarte dificil sa aiba succes. Totusi, daca ar fi avut informatiile din prezent la inceputul anilor '90, nu ar fi ales neaparat sa faca business cu mobila.

"Daca ma gandesc retrospectiv, daca in 1993 as fi avut informatiile de acum, nici macar nu stiu daca as mai fi pornit afacerea, nu-mi dau seama. Poate ca mi-ar fi fost atat de teama ca nici macar nu m-as fi apucat. In 1991-1993 entuziasmul era suficient. In clipa de fata, si entuziasm, si inconstienta, si competenta sunt trei lucruri de care ai nevoie", a spus omul de afaceri.

Legat de Mobexpert, Sucu sustine ca nu intentioneaza nici sa cedeze afacerea, dar nici sa achizitioneze competitori. Totusi, Sucu recunoaste ca are lunar discutii cu diversi retaileri, din toata lumea, dar singura data cand a cerut o oferta concreta a fost in perioada 2006-2007.

"Nu ne intereseaza ideea de achizitii. Noi promovam un anumit concept de magazin. Sa achizitionam un magazin cu un concept diferit n-ar avea nicio logica. (...) In general, cauti un pret in clipa cand vrei sa vinzi ceva. Daca nu vrei sa vinzi, nu te intereseaza pretul. (...) Nu exista o perspectiva imediata a ceda afacerea. Dar nu exclud posibilitatea de a renunta la anumite portiuni din afacere daca ele nu-mi aduc satisfactia necesara", a mai spus omul de afaceri.

In ceea ce priveste mediul de business de la noi, Sucu nu pare sa fie tocmai multumit, sustinand ca majorarea TVA i-a afectat vanzarile.

"Majorarea TVA la 24% este principalul factor care afecteaza vanzarile de mobila si incurajeaza cresterea evaziunii pe aceasta piata, iar o eventuala reducere a taxei nu va avea un impact suficient de puternic asupra firmelor care se sustrag de la obligatiile fiscale", afirma seful Mobexpert.

Potrivit omului de afaceri, pragul de 19% nu era mic pentru o tara saraca, dar nivelul de 24% este "ucigator".

Legat de evolutia exporturilor, Sucu a afirmat ca eventualele cresteri nu vin din zona mobilei, ci a componentelor sau semifabricatelor.

"Exista o mica probabilitate sa vedem o crestere importanta in exportul de mobila propriu-zis. (...) In mod cert nivelul de exporturi din 2010 este cat se poate de comparabil cu cel din 2009", a spus el.

Din punctul sau de vedere, piata romaneasca de mobila este orientata in principal catre export, majoritatea producarilor fiind focusati pe vanzari externe pentru ca nu au retele comerciale suficient de puternice.

"Produsul romanesc este in competitie cu cele din toata lumea. Produsul romanesc este un produs corect din punct de vedere calitativ si din punct de vedere al pretului, dar nu intotdeauna extrem de corect din punct de vedere al stilului, al gustului, al design-ului. (...) Din pacate sau din fericire, in clipa de fata foarte multi producatori din toata lumea realizeaza produse corecte. (...) Lasand la o parte festivismul, noi suntem intr-o competitie extrem de dura cu tot ce se intampla in jurul nostru", a spus el.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
Sursa: Ziare.com