Ce încerca, de fapt, Rusia să ascundă în articolul 7 din decretul privind mobilizarea militară

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 17:22
10448 citiri
Ce încerca, de fapt, Rusia să ascundă în articolul 7 din decretul privind mobilizarea militară
Decretul semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru mobilizarea parțială militară conținea și un articol cu informații clasificate FOTO Twitter / Hung

Decretul semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru mobilizarea parțială militară conținea și un articol cu informații clasificate.

Jurnaliștii independenți ruși spun că articolul care nu a fost făcut public se referea la numărul de cetățeni ruși care ar putea fi chemați la războiul din Ucraina.

Al șaptelea punct clasificat din decretul de mobilizare permite Ministerului Apărării să înroleze un milion de persoane, potrivit ziarului independent rusesc novayagazeta.eu., care citează surse din cadrul administrației prezidențiale.

Al șaptelea punct al decretului este marcat "pentru uz oficial". Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că această clauză clasificată se referea la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați la serviciul militar.

"Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Shoigu a spus în interviul său: "300.000 de persoane". Acolo vorbim de un număr de până la 300.000 de persoane", a declarat Peskov.

O sursă din cadrul Administrației Prezidențiale subliniază că, la început, s-a discutat problema clasificării întregului document ca fiind restricționat pentru uz oficial - acest lucru a fost susținut de reprezentanții Ministerului Apărării. Ulterior, potrivit sursei, s-a luat decizia de a marca doar al șaptelea punct, care se referea de fapt la numărul celor care urmau să fie mobilizați.

"Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în cele din urmă, am ajuns la un milion", a declarat sursa.

Preşedintele rus a ordonat miercuri o mobilizare militară parţială şi s-a angajat - într-un discurs televizat către naţiune - să utilizeze "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja teritoriul rus, după ce patru regiuni ucrainene ocupate de forţele ruse au anunţat în urmă cu o zi organizarea unor referendumuri în vederea anexării acestor teritorii de către Rusia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Aceste referendumuri, deja denunţate de Kiev şi Occident ca "imposturi", vor creşte considerabil mizele conflictului care a intrat deja în a şaptea lună în Ucraina, dând Moscovei posibilitatea de a acuza forţele ucrainene că îi atacă propriul său teritoriu, subliniază observatori occidentali.

Responsabilii numiţi de Moscova în patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia - Doneţk şi Lugansk, în est, şi Herson şi Zaporojie, în sud - au declarat marţi că vor organiza referendumuri în decurs de cinci zile, începând de vineri.

Într-un discurs înregistrat în avans şi adresat naţiunii miercuri dimineaţă, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să-i "distrugă" ţara prin susţinerea Kievului şi a declarat că Rusia trebuie să-i sprijine pe cei din Ucraina care "vor să-şi hotărască propriul viitor".

În semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit, care se poate intensifica, Duma de Stat rusă, camera inferioară a Parlamentului, controlată de Kremlin, a votat marţi pentru înăsprirea legilor împotriva dezertării, capitulării, abandonării tehnicii militare pe câmpul de luptă de către trupele ruse. Deputaţii au votat de asemenea pentru introducerea unor eventuale pedepse cu până la 10 ani de închisoare pentru soldaţii care refuză să lupte, potrivit Meduza.io.

Dacă va fi aprobată de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), aşa cum se prevede, şi apoi promulgată de Putin, legea va întări prerogativele comandanţilor pe fondul moralului scăzut al trupelor.

Citește și:
Statul european care refuză să elibereze vize umanitare pentru rușii care pleacă din țară. „Fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin”
Statul european care refuză să elibereze vize umanitare pentru rușii care pleacă din țară. „Fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin”
Țările europene încep să anunțe cum se poziționează cu privire la rușii care fug din țară, după mobilizarea militară. Republica Cehă nu va elibera vize umanitare pentru ruşii care...
Ultima născocire a oamenilor lui Putin. O senatoare din Crimeea vrea ca și bărbații care nu sunt apți fizic să meargă la război
Ultima născocire a oamenilor lui Putin. O senatoare din Crimeea vrea ca și bărbații care nu sunt apți fizic să meargă la război
Olga Kovitidi, senatoare din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin propune reducerea listei afecțiunilor medicale din cauza cărora bărbații din Rusia nu pot fi înrolați la...