Dezvăluiri de la Moscova: De ce mai vor rușii să lupte în războiul lui Putin

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 00:09
8797 citiri
Dezvăluiri de la Moscova: De ce mai vor rușii să lupte în războiul lui Putin
Mobilizarea în Rusia continuă la ordinul lui Putin FOTO: NYT

Din perspectiva unui soldat rus, războiul din Ucraina trebuie să arate ca un coșmar. În peste un an de lupte, aproape 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, potrivit oficialilor americani, într-o operațiune militară în care s-a dovedit că ei erau incompetenți, dar și prost echipați. Și totuși există numeroși bărbați ruși care sunt încă dornici să lupte, iar printre motive ar fi banii și promisiunile uriașe pentru cei care se întorc de pe front.

Totuși mai trebuie menționată și o altă rațiune pentru care noii recruți acceptă planul de mobilizare al lui Vladimir Putin: frica. Bărbații chemați în armată nu au de ales decât să se supună, deoarece opoziția față de război a fost efectiv interzisă, se arată într-o analiză din The New York Times.

Totuși, în timp ce teama și represiunea modelează răspunsurile la război, asta nu explică disponibilitatea unor bărbați ruși de a servi pe front. Aproximativ 36 la sută dintre bărbații ruși sunt mulțumiți să fie recrutați, grupul cel mai susținut fiind bărbații cu vârsta de 45 de ani și mai mult.

O țară unde au fugit zeci de mii de ruși anunță schimbări: Ia o măsură drastică față de Moscova

Nu este un accident. În cele trei decenii de la sfârșitul Uniunii Sovietice, acești bărbați s-au confruntat cu colapsul industrial, cu dispariția a milioane de locuri de muncă și cu scăderea speranței de viață.

Războiul promite să schimbe acea traiectorie descendentă, transformând învinșii din ultimele trei decenii în noi eroi – chiar dacă sunt morți sau răniți. Pentru mulți ruși și familiile lor, războiul poate fi o groază. Dar este și ultima ocazie de a-și remedia viața.

În primul rând, sunt banii. Salariul de bază federal pentru un soldat este de aproximativ 2.500 de dolari pe lună, cu plata de 39.000 de dolari pentru rănire și până la 65.000 de dolari în caz de deces. În comparație cu un salariu lunar mediu de 545 de dolari, aceasta este o recompensă minunată - cu atât mai mult pentru cei aproximativ 15,3 milioane de ruși care trăiesc sub pragul sărăciei.

Dar există și mult mai multe de oferit. Pentru cei care se întorc de pe front, statul promite intrare rapidă în funcții publice, asigurări de sănătate, transport public gratuit, precum și educație universitară gratuită și mâncare gratuită la școală pentru copiii lor. Iar pentru cei care au fost închiși și s-au alăturat companiei militare private Wagner, statul acordă libertate.

Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

Acele promisiuni nu sunt îndeplinite în totalitate, desigur. Mulți soldați nu au fost plătiți integral și soțiile lor se plâng adesea de neplată pe forumurile publice.

De asemenea, sentimentele de inferioritate sunt lăsate deoparte în atmosfera frățească a frontului. „Nu contează cine ești, cum arăți”, cum a spus un soldat. În viața comunală a conflictului, multe dintre distincțiile vieții civile se dizolvă. Războiul este un egalizator.

Asta explică cu siguranță atracția sa pentru cei din clasele sociale inferioare. În timp ce unele dintre clasele de mijloc și superioare urbane și-au exprimat nemulțumirea față de război prin emigrare, secțiunile mai sărace ale societății ruse văd lucrurile diferit.

Neîncrederea față de bogați, credința că sancțiunile întăresc de fapt economia și disprețul față de emigranți, toate atestă o experiență de clasă a conflictului. Prin participarea la război, milioane de ruși aflați la baza scării sociale pot apărea ca adevărații eroi ai țării, pregătiți pentru sacrificiul suprem. Riscul poate fi grav, iar recompensa financiară incertă. Dar șansa de a trăi în stimă și respect face ca efortul să merite.

#mobilizare rusia, #mobilizare militara rusia, #mobilizare generala rusia, #recruti rusia, #Putin razboi, #Putin Ucraina , #Razboi Ucraina