Rusia, acuzată la Curtea Internațională Penală că folosește un "model deliberat" de înfometare a ucrainenilor

Joi, 13 Iunie 2024, ora 07:39
3397 citiri
Rusia, acuzată la Curtea Internațională Penală că folosește un "model deliberat" de înfometare a ucrainenilor
Locuitorii din Mariupol stau pe o căldură de 40 de grade la o coadă uriașă FOTO Telegram

Rusia s-a angajat într-un "model deliberat" de tactici de înfometare în timpul asediului de 85 de zile al oraşului ucrainean Mariupol, la începutul anului 2022, ceea ce a reprezentat o crimă de război, potrivit unei noi analize înaintate Curţii Penale Internaţionale.

Concluzia se află în centrul unui dosar aflat în curs de depunere la CPI de la Haga de avocaţii Global Rights Compliance, care lucrează în colaborare cu guvernul ucrainean. Acesta susţine că Rusia şi liderii săi au intenţionat să ucidă şi să afecteze un număr mare de civili, scrie The Guardian.

S-a estimat că 22.000 de persoane au fost ucise în timpul încercuirii şi capturării oraşului Mariupol la începutul războiului din Ucraina. Civilii au rămas fără apă, gaz sau electricitate în câteva zile de la asediu, în timp ce temperaturile au scăzut sub minus 10 grade Celsius.

Catriona Murdoch, partener la Global Rights Compliance, a declarat că scopul cercetării a fost "de a vedea dacă există o naraţiune mai amplă" care să însemne o negare deliberată a hranei şi a altor facilităţi necesare vieţii de către armata rusă şi conducerea acesteia, o strategie de înfometare care ar putea fi considerată o crimă de război.

"Ceea ce am putut vedea este că asaltul rusesc s-a desfăşurat în patru faze, începând cu atacuri asupra infrastructurii civile, întrerupând alimentarea cu electricitate, încălzire şi apă. Apoi, evacuările umanitare au fost refuzate şi chiar atacate, în timp ce ajutoarele au fost împiedicate să treacă", a declarat Murdoch.

"În cea de-a treia fază, a fost vizată infrastructura critică rămasă, civilii au fost terorizaţi cu ajutorul ajutoarelor şi au fost bombardate punctele de apă. În cele din urmă, în faza a patra, Rusia s-a angajat în atacuri strategice pentru a distruge sau captura orice elemente de infrastructură rămase", a mai spus ea.

Ea a spus că ţintirea treptată a Mariupol a demonstrat că Rusia a plănuit să captureze oraşul de pe linia frontului fără milă pentru populaţia civilă, care a fost estimată la 450.000 de persoane înainte de începerea invaziei complete în 24 februarie 2022.

Dosarul concluzionează că aproximativ 90% dintre unităţile de asistenţă medicală şi locuinţele din oraş au fost distruse sau avariate în timpul asediului, iar punctele de distribuţie a alimentelor au fost bombardate, precum şi rutele de evacuare umanitară.

Având în vedere importanţa Mariupol şi centralizarea procesului de luare a deciziilor în Rusia, vinovăţia pentru moartea a mii de civili a ajuns la vârf, se spune în raport. "Vladimir Putin este vinovat", a spus Murdoch, "şi eşaloanele conducerii militare ruse", deşi nu a dat numele comandanţilor.

Curtea Penală Internaţională acceptă cererile unor terţe părţi, deşi nu acţionează neapărat în baza acestora. Înfometarea şi refuzul de a oferi facilităţi necesare vieţii civile sunt considerate crime de război, dar acesta rămâne un domeniu relativ nou al dreptului internaţional, iar până în prezent niciun presupus autor nu a fost urmărit penal.

Medvedev: ”Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declarație de război”
Medvedev: ”Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declarație de război”
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declaraţie de război împotriva Moscovei şi doar "prudenţa" din partea alianţei nord-atlantice ar...
Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
O recompensă uriașă, pentru doborârea primului avion de luptă F-16 (Fighting Falcon), pe cerul Ucrainei, a fost anunțată în Rusia, potrivit EFE şi RBC.ru, care citează Ministerul rus al...
#model de infometare ucrainieni, #Rusia, #acuzatii curtea penala internationala , #Razboi Ucraina
  1. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  2. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  3. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  4. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  5. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  6. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  7. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  8. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  9. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete
  10. Motivul pentru care Loredana a plecat de la X Factor: ”Cu părere de rău vă anunț”