Modificările Codului Fiscal, adoptate de Guvern. Ce taxe și impozite vor fi majorate VIDEO

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 12:56
10840 citiri
Modificările Codului Fiscal, adoptate de Guvern. Ce taxe și impozite vor fi majorate VIDEO
Unele măsuri vor intra în vigoare din august, iar altele, din 2023 FOTO Pixabay

Guvernul a adoptat vineri, 15 iulie, forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal. Unele măsuri vor intra în vigoare din august, iar altele, din 2023.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a subliniat că România este într-un angajament de reformă accelerată de realizare a consolidării fiscale pe mai multe componente, care au fost amânate de foarte mult timp şi ne-a adus într-o procedură de deficit excesiv în 2020.

”Noi am anunţat de la începutul acestui an că această reformă se va face, o ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii şi a proteja capitalul românesc şi veniturile şi a continua într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal bugetar pe termen mediu şi lung”, a spus ministrul Finanţelor.

”O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public în care s-a solicitat o abordare mai radială”, a mai spus Câciu, afirmând că guvernul a considerat că nu este oportun şi necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci să continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri, de reaşezare a sarcinei fiscale pe contributori.

În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

”Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, a spus Câciu.

Ministrul a anunţat o serie de excepţii care sunt eliminate prin ordonanţă, cum ar fi excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.

”La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus ministrul.

Câciu a anunţat şi o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, şi la alcool, începând cu 1 august, având în vedere că aceste accize, pe de o parte la tutun nu au fost actualizate în acest an, iar pentru alcool încă din 2015.

Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea, de la 1 ianuarie 2023, a faclităţilor privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o ajustare a excepţiilor care sunt pe zona de microîntreprinderi, în sensul în care plafonul pentru care o microîntreprindere poate funcţiona este de 500.000 de euro, precum şi condiţionarea de existenţa a cel puțin unui angajat şi excluderea unor activităţi din obiectivul de activitate al acestor microîntreprinderi, cum ar fi activităţi din domeniul bancar, asigurări, reasigurări, piaţa de capital şi al domeniului jocurilor de noroc.

Ministrul a anunţat şi o ajustare a cotei privind impozitul pe dividende, de la 5% la 8%, şi o ajustare a plafonului privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

Adrian Câciu a mai spus că ordonanţa prevede o limitare a beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33%, faţă de salariul aflat în plată şi ajustarea modului în care se plătesc contribuţiile şi impozitul, la contractele part-time, cu păstrarea unor excepţii. În cazul în care cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time, dacă nu, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

Pe de altă parte, există şi excepţiile cu privire la studenţi, elevi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi.

”Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil”, a mai spus Câciu.

Ministrul a subliniat că dialogul cu mediul de afaceri a fost foarte bun.

”Am observat în spaţiul public o serie de luări de poziţie, le-aş putea numi individuale, eu cred că toţi trebuie să facem un efort de a înţelege că ceea ce a însemnat la un moment dat o facilitate, pentru prezent, poate însemna o lipsă de drepturi pentru viitor”, a arătat Câciu, dând exemplul celor care lucrau pe microîntreprinderi, pe prestări servicii, fără a plăti taxele şi contribuţiile aferente sănătăţii sau pensiilor, care ulterior au fost lipsiți de drepturile conferite de plata asigurărilor sociale de sănătate, dreptul la pensie, la sănătate.

Întrebat care este impactul acestor măsuri şi ce economii vor aduce la buget, ministrul a spus: ”Nu le-aş numi economii, însă de la 1% şi 2% din PIB”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când vor fi încărcate cardurile sociale pentru alimente. O nouă tranșă de 250 de lei urmează să ajungă la 2,6 milioane de români
Când vor fi încărcate cardurile sociale pentru alimente. O nouă tranșă de 250 de lei urmează să ajungă la 2,6 milioane de români
Aproximativ 2,6 milioane de beneficiari ai cardului social pentru alimente vor primi o nouă tranșă de 250 de lei începând de luni, 15 aprilie, a anunțat duminică, 14 aprilie, ministrul...
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
#modificari Cod Fiscal, #adrian caciu, #ministrul finantelor, #taxe si impozite, #HORECA , #stiri economice