Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam, scapă de pușcărie. Ce le-a spus judecătorilor irakianul implicat în răpirea jurnaliștilor români în 2005

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 15:26
4106 citiri
Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam, scapă de pușcărie. Ce le-a spus judecătorilor irakianul implicat în răpirea jurnaliștilor români în 2005

Mohammad Munaf, complicele lui Hayssam Omar în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak în 2005, va părăsi Penitenciarul Jilava, miercuri, 6 iulie, după ce a ispășit în România 7 din cei 10 ani de pușcărie la care a fost condamnat pentru terorism.

Tribunalul Ilfov a admis contestația lui Mohammad Munaf împotriva deciziei instanței ierarhic inferioare și a dispus punerea acestuia în libertate.

„Admite contestaţia formulată de contestatorul - petent Mohammad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 1193 din data de 27.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10456/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul - condamnat Mohammad Munaf (date). Dispune liberarea condiţionată a petentului - condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, inclusiv onorariul apărătorului desemnat din oficiu în cuantum de 313 de lei – av. Dîrnea Anca Nela. Definitivă”, se arată în minuta Tribunalului Ilfov.

Cum i-a convins Munaf pe judecători să îl elibereze

Procurorul de ședință de la Tribunalul Ilfov s-a opus, miercuri, eliberării lui Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam, spunând că acesta ar fi „fugit” și că „a participat în penitencia la cursurile Bisericii Ortodoxe, deși e musulman”.

În schimb, Mohammad Munaf a arătat cu calm, din boxa deținuților, că el a făcut tot posibilul să arate că s-a reabilitat.

„Eu nu am fugit de nimeni, am stat 6 ani într-o închisoare americană din Irak. În România, în penitenciar, am făcut tot ce mi-au dat de făcut, mai puțin în pandemie. Nu am putut să muncesc, pentru că nu mi-au dat voie. Am trei copii, care nu m-au văzut de atâta timp! Aici am făcut 7 ani de închisoare, iar în închisoarea americană din Irak încă 6 ani. Mă scuzați că vă spun, dar unul dintre copiii mei era mic, în pampers, iar acum e anul 3 de facultate. Cu privre la ce a susținut domnule procuror, că m-am dus la biserica ortodoxă, deși sunt musulman: pntru mine discriminarea aceasta nu există. Mă duc (la biserică – n.r.) pentru că e casa lui Dumnezeu. Soția mea e româncă, am lăsat-o creștină și eu am rămas musulman”, a declarat în ultimul cuvânt Mohammad Munaf.

Condamnat la 10 ani pentru terorism

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf, în lipsă, la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale.

De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie - irakiană şi americană - a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.

Citeste si:
Rusia, scandalizată după ce Letonia a desemnat-o drept ”stat care susține terorismul”: ”O xenofobie bestială”
Rusia, scandalizată după ce Letonia a desemnat-o drept ”stat care susține terorismul”: ”O xenofobie bestială”
Rusia a condamnat joi, 11 august, rezoluţia adoptată de parlamentul leton care desemnează Rusia ”stat care susţine terorismul”, relatează Reuters. ”Având în vedere că nu există...
Terorist dintr-o celulă celebră a Statului Islamic, arestat în Marea Britanie. Membrii grupării ar fi ucis 27 de ostatici, între care jurnalişti şi lucrători umanitari
Terorist dintr-o celulă celebră a Statului Islamic, arestat în Marea Britanie. Membrii grupării ar fi ucis 27 de ostatici, între care jurnalişti şi lucrători umanitari
Un bărbat acuzat că a făcut parte dintr-o celulă celebră a grupării Stat Islamic - Beatles - care a ucis 27 ostatici, inclusiv jurnalişti şi lucrători umanitari, a fost arestat pentru...