Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid lângă România

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 21:06
10257 citiri
Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid lângă România
Manifestații de protest la Chișinău orchestrare de Moscova FOTO: Spiegel

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum 9 luni a provocat un lanț de tulburări pe piețele de energie și în economiile din Europa.

Însă, în prezent, Rusia pare că a deschis un al doilea front, iar liderul de la Kremlin încearcă să destabilizeze Moldova prin acțiuni hibride.

Republica Moldova, vecina României și Ucrainei, vrea să adere la Uniunea Europeană, dar Rusia face tot ce poate pentru a crea instabilitate la Chișinău. Moscova a redus radical livrările de gaze naturale către Moldova și a orchestrat proteste în toată țara, potrivit Der Spiegel.

Demonstranții s-au adunat în fața palatului prezidențial din capitala Moldovei, așa cum au făcut-o de săptămâni întregi. Ei protestează împotriva creșterii prețurilor la energie, care s-au multiplicat de anul trecut.

Germania acuză Rusia și își pune cenușă în cap: Schimbare majoră față de o mare putere mondială

Steagul Moldovei flutură peste tot, iar manifestanții scandează în rusă: „Maia Sandu trebuie să plece!” Când liderul manifestației, politicianul de opoziție pro-rus Ilan Şor, este conectat prin mijloace video, un murmur trece prin mulțime.

O instanţă din Moldova l-a condamnat pe Şor la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru înşelăciune. Dar pentru a scăpa de închisoare, a fugit în Israel. Guvernul Statelor Unite i-a impus sancțiuni pentru că a provocat tulburări în Moldova cu ajutorul Moscovei.

Moldova, cuprinsă între România și Ucraina, are o populație de doar 2,5 milioane de locuitori. Cu un venit pe cap de locuitor de aproximativ 5.100 de euro, este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale mici, se află în centrul conflictului dintre Rusia și Occident.

Încă de la declararea independenței în 1991, Moldova a fost condusă aproape continuu de forțele politice pro-ruse. Apoi, în noiembrie 2020, alegătorii au ales-o pe Maia Sandu în funcția de președinte, absolventă de la Harvard și fost economist al Băncii Mondiale.

Războiul hibrid prin tăierea gazelor și a energiei electrice

Ea a îndepărtat oficialii pro-ruși din aparatul de stat și, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, ea a sprijinit Kievul. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a decis în iunie să declare Moldova ca țară candidată la aderare.

Moscova, pe de altă parte, face tot ce poate pentru a destabiliza țara. Gazprom a redus la jumătate livrările de gaze naturale către Moldova în noiembrie, potrivit Maiei Sandu. Între timp, rapoartele Serviciilor de informații ucrainene obținute de Washington Post oferă dovezi că Kremlinul și-a acordat sprijinul în secret adversarului lui Sandu, Şor.

Fără ajutorul Europei, guvernul Sandu ar putea cădea în această iarnă și ar putea fi înlocuit de un regim pro-rus, cu consecințe pentru întreaga regiune. Până de curând, Republica Moldova își lua 100% din necesarul de gaze naturale de la Gazprom, monopolul de stat al Rusiei. Aproximativ două treimi din flux a venit prin Transnistria, o regiune separatistă nerecunoscută din estul Moldovei, care este susținută de Moscova, iar treimea rămasă venind din Ucraina.

Putin, ajutor nesperat după pierderea pieței europene: O putere mondială a plătit 60 de miliarde de dolari Rusiei

Acum, însă, Rusia a întrerupt parțial aprovizionarea cu gaze către Moldova, iar Transnistria refuză, de asemenea, să continue furnizarea de energie electrică la Chișinău. Moldova a fost nevoită să achiziționeze gaze și energie electrică din România și de pe piața europeană pentru a face față actualei crize.

Inflația în Moldova este aproape de 35 la sută, iar economia este de așteptat să stagneze în acest an. În timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis lui Sandu un ajutor de 250 de milioane de euro în timpul unei vizite la Chișinău din 10 noiembrie, calculele guvernamentale indică faptul că Sandu are nevoie de cel puțin două ori această sumă.

Dacă țara ar fi aruncată în întuneric și în frig, fără curent și gaze, acesta este scenariul pe care îl speră Vladimir Putin pentru a destabiliza Moldova și de a răsturna actuala conducere pro-europeană, pentru a instala una fidelă Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Moldova, #Moldova Rusia, #maia sandu, #Maia Sandu Moldova, #razboi hibrid, #razboi hibrid Rusia, #Moldova Romania , #Razboi Ucraina