Este posibilă o restaurație rusească în Moldova?

Autor: Vitalie Ciobanu (DW) - Scriitor si jurnalist Deutsche Welle
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 19:30
5112 citiri

Această întrebare ne frământă din prima zi a războiului. Invadarea Basarabiei părea iminentă - de ordinul zilelor, săptămânilor - apoi, pe măsură ce ofensiva rusească s-a împotmolit, ne-a mai venit inima la loc.

Știm că rușii ne țin în cătarea puștii. Declarații explicite în acest sens s-au făcut la toate nivelurile administrației de la Moscova. Putin a vorbit despre reconstituirea URSS, generalii și propagandiștii lui au anunțat "nevoia unei operațiuni speciale pentru protejarea rușilor discriminați din Transnistria".

Presa a scris acum câteva săptămâni că FSB-ul a elaborat câteva scenarii pentru Republica Moldova. Primul avea în vedere crearea unui "coridor terestru" până în Transnistria, cu recunoașterea ulterioară a independenței acesteia (de aici până la anexare n-ar fi decât un pas); al doilea: ieșirea la "hotarul" dintre Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența; al treilea: ocuparea întregii Moldove, sfidând protestele Occidentului.

Eșecul ofensivei rusești pe direcția sud-vest, spre Odessa, a determinat abandonarea variantelor belice și alegerea unui scenariu hibrid, care să prevadă instigarea opiniei publice interne împotriva guvernării pro-europene de la Chișinău și în final răsturnarea acesteia.

Cum funcționează scenariul "hibrid"

Populația este înfricoșată cu rachete care survolează spațiul aerian și mai și cad pe teritoriul nostru. Bombardarea rețelelor ucrainene a provocat deja o pană de curent majoră în Moldova și un "blackout" național. Atacuri cibernetice. Facturi explozive la energie.

Proteste de stradă violente, organizate de Șor și alți oligarhi fugari, incluși pe lista sancțiunilor americane. Pentru moment, intensitatea lor a scăzut - autoritățile au demarat anchete împotriva organizatorilor - dar ele pot reizbucni în pofida interdicțiilor, dacă nu le sunt curmate sursele de finanțare.

Libertatea și independența Republicii Moldova, orientarea sa pro-europeană, depind crucial de soarta războiului din Ucraina. Dacă războiul se va prelungi, nu se știe cât timp va putea miza actuala guvernare pe sprijinul populației.

De ieri, 2 decembrie, s-a scumpit din nou kilowatul. Despre gaz, la fel, nimic bun. Negocierile cu șantajiștii de la Tiraspol, pentru reluarea furnizării de curent electric de la Cuciugan, sensibil mai ieftină decât cea de pe piața internațională, nu dau rezultate. Separatiștii așteaptă semnalul de voie de la Moscova, care vrea să strângă juvățul energetic pe grumazul Moldovei. Rămâne de văzut cât vor putea acoperi din prețul facturilor compensațiile acordate de guvern.

Bătălia pentru "mintea" și "sufletul" moldovenilor

O parte inseparabilă a războiului hibrid este propaganda. Ultimul barometru al Opiniei Publice, efectuat între 20 octombrie - 10 noiembrie, relevă că 32% de cetățeni moldoveni împărtășesc viziunea rusă asupra războiului, potrivit căreia Rusia "se apără" în Ucraina de "naziștii de la Kiev". În pofida blocării difuzării știrilor și programelor de dezbateri de la TV-urile moscovite, izolarea e departe de a fi ermetică. Rețelele sociale rusești și posturile de radio din Transnistria pătrund nestingherit în spațiul nostru informațional. Unii spun că aceste 32% reprezintă minoritățile etnice, rusofone, însă, desigur, nu toți rusofonii sunt de partea lui Putin și nu toți moldovenii sunt pro-europeni.

O puternică sursă de influență imperialistă "asupra sufletelor" este Biserica Ortodoxă. Președintele Zelenski tocmai a semnat decretul de interzicere în Ucraina a cultelor religioase pro-rusești. În Republica Moldova o asemenea decizie este de neimaginat, ar stârni furia Moscovei care va agita credincioșii împotriva "guvernării pro-americane și pro-române de la Chișinău".

Lipsa de educație și gândire critică, inerția patriarhală, credulitatea, vulnerabilitatea la zvonuri, sărăcia, dezinformarea - sunt armele Rusiei în Basarabia. Discursul despre "valori" prinde la păturile mai culte, dar oamenii simpli? Ar fi cu totul tragic dacă scumpirile, greutățile economice, exasperarea îi vor face să voteze partidele pro-ruse. Ar însemna să apeleze "la mila" asupritorului.

Lipsa unor manifestații anti-război în Moldova

Din cauza acestor vulnerabilități, e de presupus, la Chișinău nu s-a organizat un mare miting anti-război, deși mai apar pichete individuale în fața ambasadei Federației Ruse, acolo unde moldovenii ar trebui să meargă să protesteze și împotriva scumpirilor. Autoritățile nu au vrut pesemne să ofere dovadă rușilor că Moldova și-a abandonat "neutralitatea", în care nu crede nimeni, nici la Chișinău, nici la Moscova.

Deocamdată se păstrează aparențele, pentru că nimeni nu e pregătit să dea cortina la o parte: fie că nu vrea, fie că-i e frică, fie că nu-i este, momentan, convenabil. Există de asemenea teama justificată că în masa manifestanților anti-război s-ar putea infiltra diversioniști care să provoace ciocniri violente, cum a fost pe 7 aprilie 2009.

Un miting mare anti-Putin faci la Varșovia sau la Praga, cu Zelenski vorbind de pe un ecran uriaș în aplauzele și scandările a zeci de mii de oameni – adică în țări bine implantate în angrenajul occidental, cu memoria neștirbită a răului istoric -, nu în Moldova. De unde se vede că libertatea, ca să se poată exprima, are nevoie de garanții. Dar nici nu suntem un stat totalitar ca Rusia, în care libertatea de a protesta, de a spune ce crezi să fie sancționată. Să nu ajungem până acolo.

Pentru că n-avem un război ca-n Ucraina, unde are loc o brutală dezgolire a adevărului, lupta moldovenilor e lipsită de eroism, dar finalul și miza ei nu sunt mai puțin dramatice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Un dezertor ucrainean, împuşcat mortal la frontiera cu Moldova. Ucraina rămâne cu tot mai puțini oameni pe front
Un dezertor ucrainean, împuşcat mortal la frontiera cu Moldova. Ucraina rămâne cu tot mai puțini oameni pe front
Autorităţile ucrainene au anunţat luni, 15 iulie, că un dezertor care încerca să fugă din Ucraina în Republica Moldova a fost ucis de poliţiştii de frontieră, după ce acesta ar fi...
Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia a îndemnat duminică, 14 iulie, Statele Unite să facă un bilanţ al politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor, folosind tentativa de...
#Moldova, #Republica Moldova, #razboi, #Ucraina, #conflict , #Republica Moldova
  1. Secetă devastatoare în România. Aproape 300 de localități primesc apă raționalizată, iar Dunărea și mai multe râuri au debite scăzute dramatic
  2. Atac armat în apropierea unei moschei din Orientul Mijlociu. Patru persoane au murit VIDEO
  3. Povestea creatoarei de costume populare care a fost declarată Tezaur Uman Viu. "Cred că până la urmă se va pierde acest meșteșug. Se duce..."
  4. "Ivan, nu!" Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe TikTok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  5. Premieră medicală la Timișoara. Medicii au salvat un pacient cu o afecțiune care făcea ca mâncarea să-i ajungă în plămâni
  6. Copaci căzuți, subsoluri inundate și acoperișuri desprinse în urma unei furtuni. A fost nevoie de intervenția pompierilor FOTO
  7. O clădire faimoasă din Bucureștiul interbelic va fi renovată. Construcția este încadrată în clasa de risc seismic 1
  8. Călătorie de coșmar pentru 100 de elevi care se întorceau de la mare. Trenul a întârziat șase ore, fără aer condiționat și apă, cu uși legate cu sârmă
  9. Prima sesiune a Parlamentului European, după alegerile din 9 iunie. Se votează pentru cele mai importante funcții
  10. Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"