Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 18 Aprilie 2024, ora 16:17
1613 citiri

Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale.

Curtea Constituțională de la Chișinău a avizat pozitiv inițiativa organizării plebiscitului anunțat de președinta Maia Sandu. Întrebarea la care vor trebui să răspundă cu „Da” sau „Nu” cetățenii moldoveni este una simplă: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la UE?”. Pentru ca referendumul să fie valid, la el ar trebui să participe cel puțin o treime din alegătorii înscriși în Registrul electoral. Iar pentru ca integrarea europeană a Moldovei să devină obiectiv strategic (indiferent de „culoarea” geopolitică a viitoarelor guvernări) iar identitatea europeană a moldovenilor să fie înscrisă în Constituție, opțiunea „Da” ar trebui să fie bifată de cel puțin 51% dintre participanții la referendum.

Aceasta înseamnă ireversibilitatea parcursului european

Potrivit președintei Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, rezultatele referendumului constituțional vor avea putere juridică supremă (cu înscrierea lor în Constituție), fără necesitatea confirmării de către Parlament. Altfel spus, în cazul unui vot pro-UE la referendumul din octombrie, parcursul european al țării ar deveni ireversibil indiferent de opțiunea geopolitică a viitoarelor guvernări din Moldova. Este ceea ce a promis președinta Maia Sandu la învestirea în funcție în 2020 și ceea ce a promis actualul partid de guvernământ (PAS – pro-prezidențial) după victoria categorică în alegerile parlamentare din 2021.

Toate sondajele efectuate în ultimii ani în Republica Moldova arată că aproximativ 60% dintre moldoveni își doresc aderarea țării la UE. Oficialii de la Bruxelles au menționat în repetate rânduri că opțiunea pro-europeană arătată de moldoveni a contat enorm atunci când s-a decis oferirea statutului de stat candidat pentru aderare iar ulterior pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova în 2023.

Rusia investește bani și efort propagandistic uriaș ca să compromită referendumul prin toate instrumentele războiului hibrid și prin agenții săi politici de la Chișinău, contopiți cu crima organizată. Moscova și oligarhii moldoveni fugari și-au activat toate instrumentele ca să destabilizeze Moldova în lunile următoare, pentru a bloca referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte.

Urmează o campanie de înfricoșare a moldovenilor

„Este clar că Rusia are interese mari în Moldova. Kremlinul vrea să schimbe puterea la Chișinău și să blocheze cursul european al Moldovei. În acest context, referendumul privind aderarea la UE este chiar mai important pentru Moscova decât alegerile prezidențiale. Prin urmare, Rusia va face totul pentru ca referendumul să eșueze fie din cauza unei prezențe scăzute la vot, fie ca răspunsul să fie negativ”, susține fostul vicepremier moldovean pentru reintegrare Gheorghe Bălan.

La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, susține că referendumul privind aderarea Moldovei la UE depășește contextul politic al momentului, consfințește parcursul european ireversibil al Republicii Moldova și apartenența la spațiul valoric european. Potrivit lui, acest referendum trebuie privit ca o oportunitate de coagulare a societății și de stabilire a unor obiective care s-ar plasa deasupra procesului politic, deasupra intereselor de moment ale partidelor și care, realmente, ar uni toți cetățenii.

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, după avizul favorabil dat marți, 16 aprilie, de către Curtea Constituțională pentru organizarea referendumului, Kremlinul va porni la turații maxime mașinăria propagandistică pentru a înfricoșa moldovenii cu „soarta Ucrainei” în cazul în care vor vota la referendum pentru aderarea la UE. Se va încerca acreditarea ideii că o guvernare loială Rusiei și boicotarea referendumului pro-UE ar fi o garanție că Rusia nu va invada Moldova dacă va trece de Ucraina. Este narațiunea de bază pe care agenții Kremlinului o vor propulsa propagandistic în lunile următoare iar autoritățile moldovene cunosc despre acest plan.

„Corul” candidaților pro-ruși la alegerile prezidențiale

Analiștii politici mai spun că Rusia va avea, la alegerile prezidențiale din Moldova, cinci sau șase candidați. Unii vor chema la boicotarea referendumului pro-UE, alții își vor încuraja susținătorii să se pronunțe contra aderării la UE. Acest „cor” de candidați pro-ruși, dar și falși pro-europeni vor promova concertat aceste mesaje în timpul dezbaterilor televizate în campania electorală iar pe ultima sută de metri își vor exprima toți susținerea pentru un singur candidat pro-rus la funcția de șef al statului, creditat cu cele mai mari șanse de a o învinge pe Maia Sandu.

În paralel, regimul pro-rus de la Tiraspol va continua să organizeze provocări pentru a induce ideea că pericolul războiului la Nistru este real, iar la sud, în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova, administrația locală, controlată de condamnatul Ilan Șor (adăpostit de Moscova), va alimenta un nou focar de separatism. Această tendință poate fi observată deja de câteva luni. Recent, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul (exponenta grupării Șor), le-a cerut deputaților fostului partid „Șor”, scos în afara legii în iunie 2023, să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE de dragul „poporului multinațional al Moldovei”.

Șor trage sforile de la Moscova

Fugit mai întâi din Moldova în Israel (2019), condamnatul Ilan Șor se află acum la Moscova și apare tot mai des la posturile TV propagandistice rusești. În ianuarie 2024, el a declarat că referendumul pro-UE, inițiat de Maia Sandu, este „un battle personal” între el și șefa statului și că plebiscitul va eșua. Zilele acestea, într-o apariție la „Rossiya 24”, el a recurs la vechile narațiuni propagandistice rusești despre gay, pentru a ponegri UE. Doar că posturile TV rusești care îl promovează pe Șor rămân interzise în Moldova.

În avizul său de marți vizând referendumul constituțional din octombrie 2024, Curtea Constituțională de la Chișinău a mai statuat că aderarea la Uniunea Europeană nu conduce la renunțarea la suveranitatea Republicii Moldova. Asta deși după aderare, legislația UE va avea prioritate în raport cu dispozițiile contrare din legile interne.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Cel mai bun "mecanism de asigurare a păcii şi stabilităţii"
Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Cel mai bun "mecanism de asigurare a păcii şi stabilităţii"
Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu...
Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Decizia luată de Ucraina în legătură cu participarea la Jocurile Olimpice
Ucraina a anunţat luni că îşi va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida continuării războiului cu Rusia, a anunţat ministrul Sporturilor, Matvei Bidnîi, la...
#Moldova, #Ucraina, #uniunea europeanu, #scute anti rusia , #Republica Moldova