Mona Musca a dat declaratii la Parchetul General

Joi, 30 Iulie 2009, ora 16:33
3298 citiri
Mona Musca a dat declaratii la Parchetul General
Foto: Gardianul

Mona Musca s-a prezentat, joi, la Parchetul General, surse judiciare declarand ca vizita sa la parchet are legatura cu declaratia pe propria raspundere, data de fostul deputat, privind colaborarea cu fosta Securitate.

"Nu vreau sa mai fac nicio declaratie, pentru ca nu mai sunt persoana publica", a spus Mona Musca la iesirea din Parchet.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul Monei Musca este intr-un stadiu avansat.

Procurorii au dispus, la data de 14 august 2008, inceperea urmaririi penale, fata de Mona Musca, pentru fals in declaratii, in legatura cu declaratia pe propria raspundere data de fostul deputat privind colaborarea cu fosta Securitate.

"Infractiunea retinuta consta in aceea ca, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, a completat, la data de 23.03.2006, declaratia pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent ori colaborator al politiei politice comuniste, in sensul ca nu a fost agent sau colaborator al politiei politice, aceasta declaratie nefiind corespunzatoare adevarului si producand consecinte juridice pana in luna martie 2007, cand sus-numitei i-a incetat calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei", se arata in comunicatul de anul trecut al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, Mona Musca a dat o declaratie pe proprie raspundere, cand a devenit parlamentar, ca nu a colaborat cu fosta Securitate, dar CNSAS a stabilit, ulterior, ca fostul deputat a facut politie politica.

Potrivit Codului Penal, falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Cazul Monei Musca a fost readus in atentia publica anul trecut, dupa ce procurorii au solicitat Camerei Deputatilor date despre incetarea mandatului de parlamentar al acesteia, solicitarea fiind, insa, respinsa din cauza viciilor de procedura.

Astfel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Camerei Deputatilor, prin procurorul Marius Iacob, sa comunice data exacta in care a incetat calitatea de deputat a Monei Musca, in vederea solutionarii dosarului 745 pe 2007.

Mona Musca a demisionat din Parlament pe 12 martie 2007, dupa ce a primit o decizie definitiva privind colaborarea cu Securitatea. Fostul ministru si deputat a recurs, insa, la o cale de atac extraordinara, prin care contesta hotararea judecatoreasca a Curtii de Apel. Si aceasta a fost respinsa.

In septembrie 2006, CNSAS a decis ca deputatul a facut politie politica, dupa ce s-a descoperit ca a semnat un angajament cu Securitatea, in perioada in care era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timisoara. Scandalul Mona Musca - turnator la Securitate a debutat in 8 august 2006, atunci cand Lavinia Sandru a lansat informatia ca dosarul colegei sale de Parlament se afla pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Imediat, in presa scrisa au aparut date despre relatia cu Securitatea a Monei Musca. Potrivit acestora, ea ar fi dat informari despre studentii straini, sub numele de cod "Eva" sau "Dana", in a 1970, pe vremea cand era cadru didactic la Institutul de Lingvistica al Universitatii din Timisoara.

Pe 19 septembrie 2006, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au ajuns la concluzia ca relatia Monei Musca cu Securitatea se defineste ca "politie politica". Curtea de Apel a respins contestatia depusa de Mona Musca impotriva deciziei CNSAS ca a facut politie politica, astfel ca verdictul dat de Colegiul este definitiv.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mona Musca Securitate, #Musca Parchet General , #colaborator Securitate