Presa de azi: Dilema PD-L - cu Musca sau fara Musca?

Luni, 31 Martie 2008, ora 07:45
2219 citiri
Presa de azi: Dilema PD-L - cu Musca sau fara Musca?

Cu Musca si fara Musca, titreaza Jurnalul National in editia de luni, precizand ca revenirea Monei Musca in politica scindeaza PD-L in doua.

Liderii PD-L se contreaza din nou cu privire la revenirea Monei Musca in politica. In timp ce Valeriu Stoica pledeaza pentru intoarcerea fostului deputat, Vasile Blaga atrage atentia ca "din moment ce CNSAS a spus intr-un fel, ramane asa".

Atat europarlamentarul Sorin Frunzaverde, cat si secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, se opun revenirii Monei Musca in politica, invocand "principiile".

Invitatia indirecta de revenire in partid, facuta publica de Valeriu Stoica sambata, la Arad, a fost retezata scurt cateva ore mai tarziu de secretarul general Vasile Blaga. "Din moment ce CNSAS a spus intr-un fel, ramane asa", s-a aratat el transant intr-o emisiune la Realitatea TV, declarandu-se "adeptul unor principii". "Mie mi-e draga Mona Musca, am fost colegi la guvern. Este o femeie cu totul deosebita, un om bun", a mai spus Blaga, dand de inteles ca nu va fi de acord cu planurile aripii liberale.

Recent, si vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde isi exprimase opozitia fata de ideea revenirii Monei Musca. Fostii liberal-democrati au insistat. Valeriu Stoica le-a transmis colegilor din PDL sa nu fie "mai catolici ca Papa", iar Monei Musca sa nu mai ezite, din moment ce conditia pe care a pus-o cand a facut pasul inapoi, introducerea votului uninominal, s-a indeplinit.

"Nedreptatea a facut ca ea sa fie acum singura care a fost pusa la zid pentru o greseala din tinerete. Nu trebuie uitat ca Mona Musca a contribuit la consolidarea democratiei in Romania mult mai mult decat altii, de exemplu Ion Iliescu, oameni politici care sunt in momentul de fata bine-mersi in fotoliile lor senatoriale sau de deputat", a spus Stoica, cel care a aparat-o si in instanta, in procesul intentat CNSAS.

Gardianul scrie ca Boureanu o vrea pe Musca parlamentar de Arges, Blaga se opune In timp ce liderii proveniti din fostul PLD, Valeriu Stoica si Cristian Boureanu, considera ca Musca ar putea avea post parlamentar de Arges, ales prin vot uninominal, greii din PD Vasile Blaga sau Sorin Frunzaverde nu sunt dispusi nicidecum sa treaca peste verdictul de fost colaborator al Securitatii pe care i l-a aplicat CNSAS Monei Musca si pe care l-a confirmat ulterior Curtea de Apel.

"Daca se hotaraste sa revina in politica, Mona Musca are un loc de deputat la mine in Arges", a vicepresedintele PD-L Cristian Boureanu, considerand ca la nivelul conducerii democrat-liberalilor nu ar trebui sa genereze nici un fel de disputa posibila revenire a fostului parlamentar in politica, iar filialele trebuie sa aiba libertatea totala de a decide cu cine merg in frunte.

"Nu va fi nici un fel de impediment legat de revenirea in politica a Monei Musca, mai ales in conditiile votului uninominal, in care conteaza increderea de care se bucura fiecare dintre noi in randul electoratului, si nu jocurile pe care le fac partidele politice. Trebuie sa-i lasam pe oameni sa decida daca Mona Musca mai are sau nu loc in politica, iar eu am spus-o si o mai repet ca as fi dispus sa-i ofer un loc Monei Musca aici in Arges unde stiu ca e foarte iubita", a mai precizat Boureanu.

La randul sau, vicepresedintele PD-L Ioan Oltean a declarat ca nu considera ca revenirea Monei Musca e o problema pentru partid, PD-L avand acum cu totul alte preocupari legate de campanie. "Mona Musca nu e o problema care sa intereseze acum partidul (...). Parerea mea personala va fi aceeasi cu a partidului, dar in PD-L nu s-a discutat despre revenirea acesteia", a spus Oltean.

Revenirea in politica a Monei Musca imparte PD-L in doua, informeaza si Cotidianul. La Bucuresti si la Arad, liderii PD-L se contrazic pe tema revenirii in Parlament a Monei Musca: Blaga nu o vrea, in timp ce Valeriu Stoica spune ca aceasta ar trebui sa se intoarca in politica.

Pe tema revenirii Monei Musca in calitate de candidat uninominal pentru Parlamentul Romaniei in toamna acestui an s-au pronuntat mai multi lideri ai partidului in ultima vreme. Daca presedintele Emil Boc a avut o pozitie impartiala, cele doua tabere grupate in jurul celor doua partide care au format PD-L s-au manifestat pro sau contra: democratii nu o vor, liberal-democratii da.

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Stolojan declara recent ca nu a avut o discutie cu Mona Musca, dar ca este de acord sa o sprijine, in conditiile in care "dansa, candva, mai demult, si-a exprimat parerea ca in conditiile votului individual poate sa se adreseze direct si sa fie pusa fata in fata cu opinia alegatorilor".

Stolojan a mai aratat ca, din puncul sau de vedere, "ceea ce a facut Mona Musca in calitate de politician dupa 1989 este cu mult deasupra a ceea ce au facut foarte multi dintre cei care au fost astazi pe scena politica". Fostul democrat si actual europarlamentar PD-L Sorin Frunzaverde a respins insa imediat ideea.

Mona Musca a demisionat din Parlament in 7 martie 2007, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia la decizia CNSAS conform careia a facut politie politica.

Evenimentul zilei da verdictul: PD-L, divizat de revenirea Monei Musca. Ideea revenirii Monei Musca in politica separa PDL in doua tabere, aceleasi care au incercat pana acum sa demonstreze ca fuziunea PD cu PLD s-a facut fara scantei.

De o parte, ex-PLD-istii lui Theodor Stolojan vor sa o readuca in prima linie pe valul votului uninominal. De cealalta, fostii PD-isti se declara deschisi la discutii, dar de fapt nu sunt dispusi sa riste un nu scandal in jurul dosarului de Securitate al Monei Musca, alias "Dana".

PD-L, incins de Musca, comenteaza Ziua despre revenirea Monei Musca in prim planul politicii, ce a inceput sa agite apele in interiorul PD-L. Daca gruparea lui Stolojan face un lobby intens pentru aceasta, Blaga i-a taiat elanul, spunand ca nu poate fi vorba de asa ceva. "Mie imi este draga Mona Musca, dar nu putem sa abordam intr-un fel problema...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mona Musca, #PDL, #Boureanu, #Stolojan, #boc, #Blaga, #stoica , #PDL