Ce-a ratat Mona Musca?

Autor:
Luni, 25 August 2008, ora 18:36
8413 citiri
Ce-a ratat Mona Musca?

Declaratia de duminica a Monei Musca, prin care a anuntat de fapt un non-eveniment (refuzul de a candida), reprezinta, de fapt, coperta unui foileton al ratarilor.

In urma cu fix doi ani, Mona Musca parea de neoprit. Cu o imagine impecabila, cu o cariera politica fara nici un rid, cu un sir de proiecte legislative pe care a stiut sa le construiasca si mai ales sa le ambaleze public.

Cu accentul banatean pe care il strecura subtil in interventiile publice ca o garantie a seriozitatii, cu argumente imposibil de contestat atunci cand isi gasea subiecte-manusa precum Legea accesului la informatiile de interes public, cu o obsesie pentru transparenta si corectitudine.

Mai simplu spus, Mona Musca era ceea ce electoratul ceruse mereu: un politician "altfel". A venit, insa, ziua "Dana" si mitul s-a prabusit. Acea Mona Musca liberala care proclama dreptul societatii romanesti la lustratie a devenit, de fapt, victima propriului personaj, iar cariera sa a fost re-examinata printr-o alta lentila: a ipocriziei.

Au trecut doi ani de semi-anonimat, iar Mona Musca a aparut, duminica, ca intr-un deja-vu: cu aceleasi justificari, cu aceleasi regrete exprimate dar parca prea mult justificate, cu aceeasi semi-penitenta ca si in 2006, in ziua in care si-a anuntat retragerea din politica cu foile din dosarul CNSAS in mana. De data asta, cu doua vesti: ca nu candideaza si ca si-a pierdut increderea in institutii.

A doua noutate pe care ne-a comunicat-o este de fapt singura care conteaza, pentru ca o plaseaza definitiv pe doamna Musca in categoria de care a fugit mereu: a politicienilor oarecare. A acelor politicieni care au brusc revelatii despre institutiile pe care tot ei ar fi trebuit sa le imbunatateasca abia atunci cand se lovesc personal de poarta lor in timp ce le este inchisa in nas.

A politicienilor pentru care institutiile se impart in bune si rele in functie de felul in care le protejeaza sau nu interesele. Inainte de scandalul "Dana", Mona Musca criticase si Guvernul, si Parlamentul, si partidele si Justitia, insa niciodata nu isi declarase pierduta si nula increderea in ele.

A facut-o abia dupa ce Curtea de Apel a declarat-o colaboratoare a Securitatii, majoritatea colegilor din Parlament si din PD-L au repudiat-o, iar liberalii din Guvern incearca cu disperare sa uite ca le-a fost colega.

Merita observat ca de pe lista institutiilor enumerate lipsesc doua, ambele cu un rol esential in deconspirarea Monei Musca: Presedintia care a sunat, in 2006, goarna transferului de dosare de la SRI si, culmea, CNSAS-ul de la care i s-a tras prabusirea.

Prin iesirea de duminica si mai ales prin aceasta declaratie despre increderea pierduta, Mona Musca nu a reusit decat un singur lucru: sa isi mai sape singura inca o fisura la temelia carierei politice.

Poate ca electoratul ii poate ierta minciuna prin omisiune despre relatia cu Securitatea, poate ca si-ar fi gasit in cele din urma o bresa de revenire in viata publica (daca nu intr-un partid, macar in societatea civila). Este posibil, teoretic, ca acest lucru sa se intample si de acum incolo.

Insa o data cu ziua de duminica, o data cu momentul in care a rostit fraza despre increderea pierduta in urma vicduminicai intereselor personale, Mona Musca a devenit, o data pentru totdeauna, un politician "la fel" cu cei pe care i-a contestat atata amar de vreme. De fapt, acesta este marele "act ratat", al carui final a fost scris duminica.

Oana Dobre

Prima sesiune a Parlamentului European, după alegerile din 9 iunie. Se votează pentru cele mai importante funcții
Prima sesiune a Parlamentului European, după alegerile din 9 iunie. Se votează pentru cele mai importante funcții
În perioada 16-19 iulie 2024 are loc, la Strasbourg, prima sesiune plenară a Parlamentului European de după alegerile europene din 9 iunie. Eurodeputaţii se vor pronunţa prin vot, la 18 iulie,...
Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, într-un interviu pentru NBC, că a făcut o "greşeală" cerând "ţintirea" lui Donald Trump, cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat...
#Mona Musca, #politica, #alegeri, #declaratie , #stiri Mona Musca
  1. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
  2. Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
  3. Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
  4. Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
  5. Un miliardar celebru va dona lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump
  6. Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
  7. Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
  8. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
  9. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
  10. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial