Deputatul PNL Mona Musca a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca, in 1977, la Timisoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini.
"In 1977, dupa ce mi-am dat definitivatul, am luat un post la studentii straini, din Timisoara. Imediat dupa angajare, dupa o discutie cu prodecanul, la parintii mei, la Timisoara, a venit un domn care spunea ca se ocupa de problemele studentilor straini", a spus Musca.
Ea a precizat ca i s-a cerut sa semneze un angajament - despre care i s-a spus ca era semnat de fiecare dintre profesori - privind furnizarea de note scrise referitoare la situatia, problemele si eventualele atitudini inamicale fata de Romania ale studentilor straini care invatau limba romana la Timisoara, in anul pregatitor dinainte de inceperea studiilor propriu-zise.
Deputatul a spus ca nu a ezitat sa semneze acest angajament, pentru ca a crezut ca serveste, pe de o parte, intereselor de securitate ale Romaniei, iar, pe de alta parte, sigurantei studentilor straini din Universtitate.
Mona Musca a mai spus ca i s-a cerut sa semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana".
Ea a mai subliniat faptul ca nu a dat note scrise catre Securitate si ca, dupa un an de la semnarea angajamentului, s-a decis intreruperea acestuia.
Mona Musca a facut aceste declaratii dupa ce si-a citit, miercuri, la CNSAS, dosarele intocmite de fosta Securitate. Deputatul a pus, joi, la dispozitia presei, cele doua dosare, primul continand o singura fila, iar celalat 27 de file.
Primul dosar cuprinde o lista de 15 materiale informative care ar fi fost furnizate de sursa "Dana" la Securitate, intre 8 septembrie 1977 si 13 octombrie 1978.
Parlamentarul liberal a declarat ca in al doilea dosar se afla informatii ale Securitatii despre ea, despre familia sa, despre fostul ei sot si despre modul cum a fost abordata de organele Securitatii, inclusiv o copie a angajamentului semnat.
Solicitata sa precizeze de ce nu a anuntat despre acest angajament pana acum, la 16 ani de la Revolutie, Mona Musca a raspuns: "Nu mi s-a parut esential, am crezut ca este vorba de un angajament pe care toti profesorii care lucrau cu studenti straini il semnau si l-am considerat ca pe un angajament de lucru in activitatea mea cu studentii".
Ea a adaugat ca, asa cum a luptat pentru drepturile altora, va lupta si pentru drepturile propriei persoane, pentru ca nu are alte ''arme'' decat ''transparenta''.
Mona Musca biografie
S-a nascut la 4 mai 1949, este casatorita si are un copil
A urmat cursurile Facultatii de Filologie la Universitatea din Timisoara (1967 1972)
A fost profesor de limba si literatura romana, la Scoala generala Gurba, judetul Arad (1972 1976), asistent universitar la Universitatea din Timisoara (1975 1982), apoi cercetator stiintific la Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan" al Academiei Romane (1982 1996)
Cariera sa politica a inceput ca membru al Aliantei Civice (1990 1991). In perioada 1991 1995 a fost membru al Partidului Aliantei Civice, membru in Consiliul National al PAC, si a condus Departamentul de Imagine si Relatii Publice.
Membru al PNL, din 1995, conduce Departamentul de Imagine si Mass Media al partidului (1995 1996), apoi devine membru in Biroul Permanent al PNL, coordonator al Departamentului de Imagine si Mass Media al PNL (1996 2000). Din 2001 este vicepresedinte al PNL pe directia strategica, parteneriatul cu societatea civila, membru Bex.
A fost deputat de Caras Severin (1996 2000, 2000 2004)
Incepand cu anul 2003 este membru al Consiliului National de Coordonare al Aliantei D.A. PNL PD
Din 2004 este deputat de Bucuresti.
In anul 2005 a fost pentru o perioada ministru al culturii in Cabinetul Tariceanu, functie din care a demisionat la 28 iulie 2005. La acel moment Mona Musca era considerata cel mai efficient si de incredere ministru al Guvernului, conform sondajelor.
Aceasta Mona Musca ,personal... Vezi tot
M.M... Vezi tot