Mona Musca a semnat. Alti 28 de parlamentari vor fi cercetati de CNSAS

Sambata, 12 August 2006, ora 20:21
4825 citiri
Mona Musca a semnat. Alti 28 de parlamentari vor fi cercetati de CNSAS

Cotidianul "Gandul", 11.08.2006

Lista completa a celor 29 de parlamentari de la CNSAS

Florin Negrutiu

De o saptamana, clasa politica fierbe din cauza primei liste de dosare de siguranta nationala" trimise de SRI la CNSAS. Lista celor 29" a devenit pretext de atacuri politice sub centura, construite pe franturi de informatii despre colaborationismul unuia sau altuia. Ziarul Gandul" va prezinta lista celor 29", cuprinzandu-i atat pe parlamentarii care au dosar de retea, cat si pe cei care au dosar de urmarit, cu mentiunea ca doar votul membrilor CNSAS poate decide cati dintre urmatorii au facut politie politica.

Au dosar de retea

Mona Musca (deputat PNL)

Gyorgy Frunda (senator UDMR)

Cristian Radulescu (deputat PD)

Sogor Csaba (senator UDMR)

Liviu Campanu (deputat PNL)

Radu Terinte (senator PC)

Gheorghe Dragomir (deputat PNL)

Ion Mocioalca (deputat PSD)

Dan Constantin Mocanescu (deputat independent, demisionat din PRM)

Gheorghe Firczak (deputat minoritatea ruteana)

Au dosar de urmarit

Verestoy Attila (senator UDMR)

Adrian Nastase (deputat PSD)

Marko Bela (senator UDMR)

Puiu Hasotti (senator PNL)

Gyorgy Frunda (senator UDMR)

Radu Berceanu (senator PD)

Mihail Popescu (senator PSD)

Dragos Ujeniuc (deputat PNL)

Sotiris Fotopolos (deputat, minoritatea elena)

Mircea Cosea (deputat PNL)

Marin-Jean Marinescu (deputat PD)

Aurel Vainer (deputat, minoritatea evreiasca)

Oana Manolescu (deputat, minoritatea albaneza)

Kelemen Hunor (deputat UDMR)

Vladimir Mircea Farsirotu (deputat PRM)

Mihaita Calimente (deputat PD)

Kelemen Attila (deputat UDMR)

Toro Tibor (deputat UDMR)

Becsek-Garda Dezs-Klmn (deputat UDMR)

Dictionar de termeni

Teoretic, dosar de urmarit li se facea celor filati de politia politica, iar dosarul de retea le apartinea colaboratorilor Securitatii, celor care semnau angajamentul si dadeau note informative. Majoritatea celor cu dosar de retea li se facea si un dosar de urmarit, vezi cazul lui Gyorgy Frunda.

Simpla aparitie a unui nume pe coperta unui dosar de retea nu este o dovada clara de politie politica. Dosar de retea li se putea intocmi si persoanelor care fusesera abordate de Securitate, dar care refuzasera colaborarea.

De multe ori, dosarele de urmarit contin mult mai clar probe de politie politica decat cele de retea. In cazul lui Dan Voiculescu, notele semnate Felix se gaseau in acest dosar, nu in cel de retea. Pe de alta parte, pare logic ca notele informative despre o anumita persoana sa se gaseasca in dosarul celui turnat, nu in cel al turnatorului.

Securitatea romaneasca nu functiona insa ceas, asa ca multe dosare sunt incomplete sau contin pagini din alte dosare.

"Lista celor 29" cuprinde dosare socotite, pana de curand, de siguranta nationala. Pentru multe dintre acestea, singurul criteriu care a condus la aceasta incadrare a fost referirea la cetateni straini.

Fara procese de constiinta

Prevalandu-se de secretul de serviciu, membrii Colegiului tac. Neoficial, in presa ultimelor zile au aparut scurgeri de informatii din aceasta lista, iar bursa politica gloseaza copios pe aceasta tema. Cert este ca nici un politician nu crede ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica, fapt certificat si de declaratiile pe proprie raspundere date la inceput de mandat. Marti, cand l-am intrebat pe deputatul Cristian Radulescu despre dosarul sau de retea, acesta s-a jurat ca n-a semnat nimic si n-a scris "nici un rand" pentru Securitate. Ieri, un alt politician cu dosar de retea, Gyorgy Frunda, a declarat ca el nu a fost "nici ofiter, nici turnator" si ca a fost chemat "doar de vreo trei ori" prin 1988 si 1989 la Securitate.

30, cu Rodica Stanoiu

Pe masa de lucru a CNSAS se afla si dosarul de retea al Rodicai Stanoiu, ne-au declarat surse din Colegiu. Acest dosar ar fi venit la CNSAS inaintea lotului de 29 si este in lucru de cateva saptamani. Rodica Stanoiu, senator PSD, a fost ministru al Justitiei in guvernarea Nastase.

AUR cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare. „Este inadmisibil”
AUR cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare. „Este inadmisibil”
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare....
Ludovic Orban acuză liderii dreptei că i-au închis ușa în nas la negocieri: „Ce-am pățit cu Ciucă n-am pățit cu nimeni”
Ludovic Orban acuză liderii dreptei că i-au închis ușa în nas la negocieri: „Ce-am pățit cu Ciucă n-am pățit cu nimeni”
Ludovic Orban, care și-a anunțat luni, 16 septembrie, candidatura la prezidențiale, fiind susținut de o alianță între Forța Dreptei și PMP, a acuzat la RFI liderii partidelor de dreapta au...
  1. AUR cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare. „Este inadmisibil”
  2. Ludovic Orban acuză liderii dreptei că i-au închis ușa în nas la negocieri: „Ce-am pățit cu Ciucă n-am pățit cu nimeni”
  3. Decizia luată de ÎCCJ cu privire la eliberarea Elenei Udrea. Fosta ministră a Turismului a cerut revizuirea pedepsei în dosarul Gala Bute
  4. Ludovic Orban își anunță candidatura la alegerile prezidențiale. PMP și Forța Dreptei fac o alianță electorală
  5. Partidul lui Șoșoacă dă vina pe ministrul Mediului pentru inundațiile din Galați: "809 baraje nu au fost autorizate vreodată"
  6. Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării „România Renaște!” (MRR), acuză PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul provocat de inundații
  7. Un istoric acuză: Ciucă a citat din Zelea Codreanu la congresul PNL
  8. Nicușor Dan speră într-o majoritate parlamentară de dreapta: „Faptul că partidele mai mici nu au reuşit să fie prinse în nişte alianţe, cred că este un eşec al dreptei”
  9. Nicușor Dan, întrebat dacă semnează și pentru candidatura lui Geoană: „Ca un om care a suferit mult ca să strângă semnături, consider că numărul e prea mare. Mă mai gândesc”
  10. Lucian Romașcanu, reacția ironică la desemnarea lui Ciucă: „Un festival al iubirii de conducător şi al înfierării opozanţilor de peste tot”