Mona Musca a spulberat duminica misterul din jurul posibilei sale candidaturi la alegerile parlamentare.
Dupa cateva saptamani de suspans, aceasta a hotarat sa dea ochii cu presa. Ea a anuntat ca nu intentioneaza sa candideze din partea PD-L la parlamentare, dar nici ca independent sau pentru alt partid.
Vizibil emotionata, discursul acesteia a intarziat cateva minute. Ea si-a cerut scuze pentru conferinta care a avut loc duminica.
"Cu foarte mult timp in urma am facut o greseala pe care o regret sincer". Acestea au fost primele cuvinte ale Monei Musca dupa o absenta indelungata de pe scena politica, mai exact dupa ce si-a anuntat demisia din Parlament si din PLD, in 2007.
Musca a continuat sa nege ca ar fi facut politie politica, spunand ca verdictul a fost dat numai pe baza declaratiei unui securist.
"Am gresit dar toate au o limita si o masura, am sperat ca in timp se vor pune in balanta si activitatea mea politica si parlamentara. Am crezut si cred in valorile democratiei", a mai spus fostul deputat.
"Am incercat sa ofer un model de om politic decent", a continuat aceasta sustinand ca, in continuare, crede ca datoria politicienilor este de a se pune in slujba binelui public.
Fostul deputat a recunoscut ca mai multi fosti colegi de la PD-L si PNL i-au oferit posibilitatea de a candida in diverse colegii din tara, in mod special Gheorghe Stefan de la PD-L Neamt, care a insistat cu "o oferta generoasa, pentru care ii multumesc sincer".
Cu toate acestea, Mona Musca a anuntat ca a decis sa respinga aceste oferte. "Nu sunt membra a niciunui partid. M-am retras din viata publica fara intentia de a reveni", a spus aceasta precizand totodata ca "declar public si ferm ca nu intentionez sa candidez din partea PD-L, desi ii apreciez, dar nu am de gand sa ma alatur lor".
"Nu candidez nici ca independent", a continuat aceasta, motivand ca "in contextul actual mi-am pierdut increderea in modul in care functioneaza in Romania unele institutii care ar trebui sa asigure identitatea unui stat democratic", mentionand printre acestea Parlamentul si Guvernul.
"Oamenii ma vor intelege", a mai spus Mona Musca incheindu-si declaratia de presa cu motivatia "nu pot sa candidez pentru a ma integra intr-un sistem in care deocamdata nu mai cred".
Aparitia in public a Monei Muca a avut loc in contextul in care in ultima saptamana au avut loc dezbateri publice pe subiectul unei posibile candidaturi a sa intr-un colegiu din judetul Neamt, oferit de liderul acestei filiale, Gheorghe "Pinalti" Stefan.
Dana a tradat-o pe Mona
Musca este primul politician in privinta caruia justitia a dat verdict de colaborator al Securitatii ca politie politica si tot primul politician care a demisionat din Parlament din acest motiv.
Stirea ca Mona Musca ar fi semnat un angajament cu Securitatea inainte de 1989 a socat clasa politica si societatea civila. Mai ales ca deputatul liberal era pe locul al doilea, in topul celor mai credibili politicieni si se numara printre initiatorii legii lustratiei.
Mona Musca a renuntat la mandatul de parlamentar la inceputul lui martie 2007, la mai mult de sapte luni dupa ce vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru a anuntat, ca aceasta a semnat, inainte de '89 un angajament cu Securitatea si a furnizat informatii sub numele de cod Dana.
Musca a respins categoric acuzatia ca ar fi facut politie politica, dar a recunoscut ca a dat decanului informatii despre studentii straini de la Universitatea din Timisoara.
Mona Musca a promis ca va prezenta public documentele primite de la CNSAS, lucru pe care l-a si facut. Conform acestora, ea a semnat angajamentul de colaborare in 1977 si a dat note informative in perioada 1977-1978, pe cand era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timisoara si le tinea cursuri studentilor straini din anul pregatitor.
Ea a explicat ca angajamentul se referea strict la furnizarea de informatii despre studentii straini si viza aspecte legate de siguranta nationala, de aceea nu s-a vazut niciodata drept o forma de colaborare cu Securitatea.
Dupa a doua vizita la CNSAS, pe 22 august, Mona Musca a dezvaluit presei ca documentele descoperite de CNSAS sunt doua note informative "pozitive'" despre doua colege cu care lucra la facultate. Deputatul a precizat ca acestea sunt dovezi ca nu a facut politie politica, dar ca va astepta decizia finala a CNSAS in acest caz.
Reprezentantii PNL nu au mai avut, insa, rabdare. Biroul Permanent al PNL i-a retras, pe 14 august, sprijinul politic, iar Delegatia Permanenta a decis excluderea ei din randul liberalilor, pe 2 septembrie.
Verdictul Colegiului a venit pe 19 septembrie 2006 si a fost unul pozitiv: Mona Musca a colaborat cu Securitatea. Deputatul a recurs la justitie, dar Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia la decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii privind faptul ca a facut politie politica.
Atitudinea Monei Musca si discursul sau sunt binevenite si nu fac altceva decat sa mentina credibilitatea acesteia. Prin refuzul sau de a mai face parte din clasa politica, Musca devine unul dintre putinele personaje politice anti-sistem care au succes la public.