Despre Mona Pivniceru

Mona Pivniceru s-a nascut la  9 septembrie 1958, in Husi, judetul Vaslui.

Mona Pivniceru este ministrul Justitiei in Guvernul condus de Victor Ponta. Numirea sa a fost controversata si a fost nevoita sa-si dea demisia din Consiliul Superior al Magistraturii, avand in vedere ca institutia nu i-a aprobat transferul la minister. A depus juramantul la 23 august, la aproape o luna dupa nominalizare. Si-a continuat mandatul si in Guvernul Ponta II, care a depus juramantul la 21 decembrie 2012.

Activitatea profesionala

Mona Pivniceru are 51 de ani, a absolvit Facultatea de Drept "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Are doua doctorate si a scris 24 de carti de specialitate. A fost avocat si magistrat la Tribunalul Iasi si la Curtea de Apel Iasi, iar din septembrie 2011 este membru CSM. Intre 2010 - septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost magistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In perioada 2007 - 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept public a Facultatii de Drept, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si indrumator doctorant pentru mai multe discipline.

Conflictul cu Basescu

Prin 2008, s-a "imprietenit" cu Traian Basescu si, oridecate ori a avut ocazia, l-a criticat public pe seful statului si nici acesta nu s-a lasat mai prejos. Conflictul a culminat in septembrie 2009, cand, dupa ce in cadrul unei sedinte televizate a CSM-ului, cei doi s-au "contrat" in fata camerelor de luat vederi, presedintele de atunci al Asociatiei Magistratilor, Mona Pivniceru, l-a luat din nou la intrebari pe presedintele Traiana Basescu, prin intermediul unei scrisori deschise in care l-a acuzat pe acesta ca si-a "abandonat misiunea constitutionala". Basescu tocmai ii spusese Monei Pivniceru, dupa ce a criticat activitatea magistratilor: "Cum apareti la televizor, ma uit la dvs ca la Dumnezeu!". Mona Pivniceru i-a cerut presedintelui de atunci sa participe la o simulare de proces pentru ca numai asa ar intelege mai bine ce inseamna sa fii judecator si care sunt problemele reale ale sistemului. "Faceti o simulare de proces cu mine, uitati, ma ofer eu!", a spus Pivniceru. Basescu a replicat: "V-as condamna imediat, doamna!". Si acesta nu a fost singurul schimb de replici intre cei doi.

Chiriasa la RAAPPS

Pe de alta parte, o ancheta a Kamikaze, preluata ulterior de aproape toata presa, arata ca Mona Pivniceru nu detine locuinta in Bucuresti. Locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff - 1 Mai, inchiriat de la RAAPPS, cu aproape 3.000 de euro lunar, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei. In 2011, Pivniceru a fost aleasa in CSM din partea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atunci a depasit-o cu doua voturi pe contracandidata sa, Gabriela Birsan. Cand a fost vorba de aviz pentru perchizitionarea locuintei sotilor Birsan, Pivniceru a votat "pentru", lucru care nu a fost uitat de colega Birsan. La inceputul lui 2012, Pivniceru se pronunta, in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei, ca nu este de acord cu prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA. "Sunt lucruri asupra carora n-as vrea sa ma pronunt, dar va spun un lucru simplu, daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct", a declarat Mona Pivniceru, pentru sursa citata.

Mona Pivniceru
Mona Pivniceru

Data nasterii: 9 septembrie 1958

Cariera:  ministrul Justitiei, judecator CSM

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mona Pivniceru, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.