ARD despre demiterea Monei Pivniceru: Tacerea lui Ponta e stranie

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 13:15
3824 citiri
ARD despre demiterea Monei Pivniceru: Tacerea lui Ponta e stranie

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda ii cere premierului Victor Ponta sa o demita pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, dupa ce propunerile facute de aceasta pentru sefia Parchetului General si a DNA au fost respinse in unanimitate de CSM.

Democrat-liberalul a amintit, intr-o conferinta de presa, ca in vara, in plina criza politica, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut lui Ponta sa asigure la conducerea DNA si a Parchetului General "persoane credibile, cu un CV care sa probeze o activitate clara in lupta anticoruptie".

"Mona Pivniceru avea ca prioritate gestionarea acestor numiri. Trei luni au durat demersurile pentru ca, pe de o parte, sa se asigure o competitie a procurorilor, si pe de alta parte sa se ajunga la un aviz din partea CSM.

La sfarsitul acestor trei luni, esecul este vadit. CSM a respins propunerile facute de Mona Pivniceru. Consideram ca acest esec afecteaza foarte grav interesele Romaniei, fiind vorba de un angajament pe care Ponta l-a facut in fata presedintelui Comisiei Europene", a adaugat Cristian Preda.

El a mentionat ca nu cere, asa cum a facut Monica Macovei, demisia ministrului Justitiei, ci ii cere lui Victor Ponta sa o demita pe Mona Pivniceru.

"Din pacate, pana astazi, nu avem nicio reactie nici din partea Monei Pivniceru, nici din partea lui Victor Ponta - e ca si acum acest esec nici n-ar exista. E o tacere stranie, in conditiile in care numirile reprezinta o parte esentiala a evaluarii din cadrul MCV", a mentionat europarlamentarul PDL.

Potrivit acestuia, ne aflam in situatia in care "premierul vorbeste atunci cand ar trebui sa taca si tace cand ar trebui sa vorbeasca".

"Cand ar trebui sa explice ceva, tace malc si ne pune in situatia penibila de a nu sti care e pasul urmator", a conchis Cristian Preda.

CSM a dat aviz negativ pentru ambele propuneri de procurori sefi

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, ambele propuneri facute de ministrul Mona Pivniceru pentru functiile de procuror sef al Parchetului general si procuror sef al DNA.

Atat Ioan Irimie cat si Tiberiu Nitu au primit doar 1 vot pentru, in timp ce 5 voturi au fost impotriva.

Cei doi au fost prezenti in fata membrilor sectiei de procurori a CSM, unde, timp de cate doua ore, fiecare si-a prezentat proiectele si viziunea cu privire la managementul institutiei pe care ar fi dorit sa o conduca. Ei au raspuns unui tir de intrebari din partea membrilor CSM, printre care s-au aflat si Daniel Morar, fostul sef al DNA, in prezent procuror general interimar, si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Dupa ce va fi redactata motivarea deciziei CSM, in termen legal de 30 de zile, Mona Pivniceru va trebui sa decida daca mentine propunerile si le trimite la presedintele Romaniei, daca trece la urmatorii doi nominalizati, Claudiu Dumitrescu si Elena Hach, sau daca reia procedura de desemnare a procurorului general si procurorului sef al DNA de la inceput.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...