Asociatia Magistratilor sesizeaza ambasada SUA: Pivniceru e impiedicata sa fie ministru

Luni, 20 August 2012, ora 14:05
6442 citiri
Asociatia Magistratilor sesizeaza ambasada SUA: Pivniceru e impiedicata sa fie ministru

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a trimis o scrisoare ambasadorului SUA la Bucuresti in care acuza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca face tot posibilul sa o impiedice pe Mona Pivniceru sa ajunga la ministru al Justitie, potrivit luju.ro.

In scrisoarea trimisa ambasadorului Mark Gitenstein, AMR critica prestatia CSM si ii ofera diplomatului toate argumentele juridice din care reiese ca nu exista niciun impediment pentru numirea Monei Pivniceru ca ministru la Justitie, precizand ca "toate normele legale in materie creaza fundamentul legislativ care sa permita detasarea doamnei Mona Maria Pivniceru in functia pentru care a fost nominalizata".

"Magistratii Romaniei, judecatori si procurori, carora li se alatura si organizatii non-guvernamentale din societatea civila, lideri sindicali, in numele membrilor, sustin numirea dnei Mona Maria Pivniceru in functia de ministru al Justitiei intrucat si-a castigat increderea incluisv a omului de rand care i-a urmarit prestatiile publice, prin activitatea de executie, ca judecator, cadru didactic universitar, implicarea activa in apararea independentei politice si economice a justitiei, prin promovarea unor solutii pragmatice pentru rezolvarea unora dintre marile probleme ale sistemului judiciar", se arata in scrisoarea adresata de AMR ambasadorului SUA in Romania, Mark Gitenstein.

"Apreciem ca in acest fel se pune capat starii de provizorat ce dauneaza justitiei, care se confrunta cu probleme mult mai grave, care asteapta solutii rapide, decat discutiile politicienilor, indiferent de cine le initiaza, si o transforma intr-o marfa electorala cu asa zisa miza de confiscare", mai afirma magistratii in scrisoare.

In scrisoare, AMR detaliaza toate normele legislative care ar permite detasarea Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei. Astfel, potrivit Legii 303/2004 - privind statutul judecatorilor si procurorilor - art. 58 alin.1 si 2: "(1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii. (2) Durata detasarii este cuprinsa intre 6 luni si 3 ani. Detasarea se prelungeste o singura data, pentru o durata de pana la 3 ani, in conditiile prevazute la alin. (1).".

De asemenea, magistratii precizeaza ca, potrivit Art 126 din Constitutia Romaniei, "1) Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. 2) Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege", iar, potrivit Art.133, "(1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

(2) CSM este alcatuit din 19 membri, din care: a) 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat; acestia fac parte din doua sectii, una pentru judecatori si una pentru procurori; prima sectie este compusa din 9 judecatori, iar cea de-a doua din 5 procurori; b) 2 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen; c) ministrul justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Asociatia Magistratilor considera ca CSM "a dat dovada de inertie" si "lipsa de preocupare" si a "amanat inacceptabil de mult" intrunirea membrilor pentru a dispune asupra acestei detasari a Monei Pivniceru.

"Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii a avansat in presa teza potrivit careia exista o aparenta incompatibilitate in situatia in care un judecator este detasat la Ministerul Justitiei ca titular al portofoliului de ministru. Aceasta atitudine si stare de lucruri este contestata de magistrati pentru ca dispozitiile legale sunt clare si nu conduc decat spre obligatia Consiliului Superior al Magistraturii de a dispune detasarea persoanei in urma solicitarii formulate de alta autoritate publica", se mai mai sustine in scrisoarea semnata de presedintele interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Dan Spanu.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....