Cine a dinamitat Justitia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 12:44
8800 citiri
Cine a dinamitat Justitia? (Opinii)

Mona Pivniceru a purces la o noua procedura de desemnare a procurorilor sefi. Transparenta si conforma cerintelor CE, dupa cum ne promite, dar deocamdata nedezvaluita oficial.

Cel putin asa cum a fost anuntata initial, pare sa fie o procedura foarte lunga, pentru ca de aceasta data d-na Pivniceru a luat-o de jos in sus, cerand parchetelor din tara sa vina cu propuneri de procurori potriviti pentru cele trei functii, persoane cu care domnia sa sa discute personal pentru a-i convinge sa-si depuna candidatura.

Teoretic ar putea sa sune bine. Practic, imi pare rau ca nu-i pot acorda d-nei Pivniceru prezumtia de buna credinta. Nu am motive sa cred ca domnia sa cauta intr-adevar cu lumanarea prin toata tara procurori destoinici pentru sefia Parchetului General, a DNA si a DIICOT, pentru ca la finalul procedurii sa nu mai iasa de sub pixul minstrului Justitiei tot trei propuneri crete, precum precedentele, respinse si de CSM si de presedinte.

Nu o pot crede pe d-na Pivniceru din mai multe motive. Pe de-o parte, mi se pare straniu ca un om (orice om, nu e singura caruia ii fac acest repros) sa isi schimbe radical punctul de vedere, in functie de pozitia pe care o ocupa.

In chestiunea implicarii CSM in procedura (si nu numai), d-na Pivniceru a suferit o schimbare radicala. Daca pe vremea cand era membru al Consiliului Superior al Magistraturii sustinea ca tocmai CSM ar trebui sa aiba rolul principal in desemnarea procurorilor, iat-o acum trecand fara nicio rezerva peste avizul consultativ al aceluiasi CSM.

Mona Pivniceru nu da absolut niciun semn ca ar fi interesata de o armonizare cu CSM in chestiunea procurorilor sau ca ar interesa-o macar punctul de vedere al Consiliului. Acum ca in CSM majoritatea pare sa se fi schimbat, nu m-as mira sa se suceasca din nou. Si atunci, care sunt, de fapt, convingerile d-nei Pivniceru?

Domnia sa se plange ca Traian Basescu incearca sa-l impuna pe Daniel Morar in functia de procuror general. Dar nu o deranjeaza catusi de putin opozitia explicita formulata oficial de premier la aceasta varianta.

Nu socoteste d-na Pivniceru, in alte vremuri gardian intransigent al independentei Justitiei, ca aceasta pozitionare oficiala antiMorar a lui Victor Ponta reprezinta o incercare de intimidare si a actualului procuror general interimar, daca acesta ar intentiona sa candideze, si chiar a ministrului, daca i-ar trece prin cap sa-l nominalizeze?

Pe de alta parte, nu e foarte greu de observat ca, de d-na Pivniceru a preluat conducerea Ministerului Justitiei, toate echilibrelele atat de greu obtinute au fost aruncate in aer. Si cel mai grav efect al destabilizarii a fost resimtit tocmai la nivelul CSM.

Simpla cronologie a declaratiilor si a escaladarii tensiunilor dupa alegerea Oanei Schimdt Haineala in fruntea CSM arata ca d-na Pivnceru este cea care a aprins conflictul intre procurori si judecatori, fortand dezvoltarea incheiata cu revocarea celor doi judecatori.

Nici nu i-a fost greu, venind din interiorul sistemului, sa foloseasca orgolii si parghii, sa puna focul in cea mai inflamabila zona. Prima declaratie oficiala de contestare a d-nei Haineala, pe motiv ca un procuror nu poate conduce CSM, ii apartine ministrului Justitiei.

Imediat a venit sprijinul din partea Asociatiei Magistratilor, condusa de o mare aliata, Rodica Costiniu, cu sot anchetat de DNA si condamnat la inchisoare cu suspendare in lotul Catalin Voicu. A urmat executia sumara a judecatorilor Danilet si Ghica. In sedinta CSM de revocare, d-nei Pivniceru, muta ca un peste, i-au scapat cateva zambete satisfacute.

O suspectez pe d-na Pivniceru ca a urmarit si a reusit sa destabilizeze sistemul pentru a sparge majoritatea incomoda din CSM, de care s-a izbit inclusiv domnia sa cand nu a primit aviz pentru a deveni ministru al Justitiei pastrand si calitatea de magistrat. E insa cu mult mai mult decat o razbunare. Pare o misiune.

Anul acesta urmeaza sa treaca prin CSM nu numai cei trei procurori sefi, ci si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si sefii mai multor sectii ai Inaltei Curti. Adica exact cei in mana carora stau libertatea si viitorul celor care au facut pe Mona Pivniceru ministru.

Cand domnia sa este sustinuta in Guvern de aripa Antonescu-Voiculescu, cum pot sa o cred ca doreste in fruntea parchetelor si a Inaltei Curti oameni intransigenti si eficienti?

Sistemul a fost complet bulversat. Probabil ca dupa judecatorii Danilet si Ghica sa fie extras din CSM si Daniel Morar, odata cu expirarea interimatului, pentru ca apoi sa urmeze asaltul asupra presedintelui CSM, vestit deja de Antena 3 in tonuri sinistre: "Haineala moare greu". Totul devine posibil.

Pentru ca in final pe masa lui Traian Basescu sa ajunga, cu aviz pozitiv al CSM, alte nume teribile pentru pozitiile cheie din Justitie.

E drept, d-na Pivniceru ar fi trebuit sa inteleaga deja ca peste vointa de la Bruxelles e foarte greu de trecut. Si de la Washington vin semnale serioase ca numirea procurorilor sefi este privita cu mare, mare atentie.

"Fara sprijinul sustinut al SUA, UE si FMI, nu este deloc sigur ca aceste reforme (fundamentale - n.red.) vor fi continuate. Ar trebui sa fie punctul principal al relatiei noastre bilaterale indeplinirea obiectivelor fixate in ultimul raport MCV si in acordul de coabitare intre premier si presedinte. Primul si cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenta si experienta in functiile de procuror general si procuror sef al DNA", scria recent fostul ambasador Mark Gintenstein intr-un mesaj public adresat sefului diplomatiei americane.

Cu un CSM favorabil, Mona Pivniceru poate pune presiune pe Traian Basescu, dar nu poate schimba viziunea occidentala. Si daca lucrurile vor fi fortate, eventual chiar printr-o noua suspendare a presedintelui, consecintele pentru statutul european al Romaniei pot fi dezastruoase.

Daca lupta anticoruptie, cata mai e ea, ar primi o lovitura mortala chiar la varful institutiilor esentiale, nu cred ca statele UE vor arata vreun strop de indulgenta.

De acum d-na Pivniceru are doua variante. Fie profita de procedura stufoasa si trage de timp cat de mult poate pana cand se elibereaza primul post la CCR, prin expirarea mandatului lui Ioan Predescu, astfel incat spinoasa chestiune a desemnarii procurorilor sa cada in sarcina altui ministru, eventual interimar.

Fie, sprijinita de noua majoritate din CSM, forteaza numirea procurorilor doriti de Dan Voiculescu. De aici pana la aruncarea Romaniei de pe orbita europeana direct in bratele Moscovei nu va mai fi decat un pas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Pivniceru procurori CSM, #Pivniceru numire procurori, #CSM revocare Danilet Ghica , #ministrul Justitiei