De ce nu se grabeste Mona Pivniceru?

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 14:50
9171 citiri
De ce nu se grabeste Mona Pivniceru?
Foto: Antena3

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pare sa depuna eforturi sustinute pentru a-i convinge pe procurori sa se inscrie in competitia pentru ocuparea functiilor de procuror general si procuror sef al DNA. Un singur lucru nu face ministrul: Nu anunta care este noua procedura de selectie si noile termene.

In aceste conditii este explicabil de ce procurorii cu un bilant profesional remarcabil se arata reticenti in ceea ce priveste inscrierea la concurs, ajungandu-se in situatia incalificabila ca ei sa fie aproape impinsi de la spate sa intre intr-o competitie careia nici macar nu ii cunosc regulile. Nici ei, nici opinia publica.

Asigurari, recomandari, opinii

Astfel, intr-un comunicat remis presei se arata ca ministrul Pivniceru s-a intalnit joi cu procurorii din cadrul Parchetelor de pe langa Curtile de Apel Bacau, Galati, Iasi, Suceava si Curtea Militara de Apel.

"Ca si in cadrul precedentelor intalniri, ministrul Justitiei i-a asigurat pe magistrati in legatura cu transparenta procesului de selectie pentru nominalizarea unor candidati pentru ocuparea functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sens in care a rugat procurorii sa participe la procedura care va fi demarata de Ministerul Justitiei in perioada imediat urmatoare", se arata in comunicatul citat.

Cum poate cineva sa ia in serios asigurarile date de ministru in legatura cu o presupusa transparenta a derularii procedurii cata vreme acelasi ministru a anuntat declansarea ei in urma cu exact o luna de zile, iar in tot acest timp nu s-a facut mai nimic?

Pivniceru: Declansam noua procedura pentru procurorii sefi (Video)

Se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei si ca "pentru a atrage un numar cat mai mare de candidati in cadrul procesului de selectie pentru ocuparea functiilor de procuror general al PICCJ, procuror sef al DNA si procuror sef al DIICOT", ministrul Justitiei a decis sa colaboreze cu prim procurorii parchetelor si cu procurorii sefi ai structurilor centrale si teritoriale ale DNA, "in sensul ca acestia sa formuleze recomandari cu privire la persoanele care, in viziunea lor, ar avea aptitudinile profesionale, morale si de viziune necesare pentru ocuparea celor doua inalte functii".

Cum s-ar spune, inscrierea la selectia pentru ocuparea unora dintre celor mai importante trei functii la care poate aspira un procuror e pe cale sa ajunga sarcina de serviciu?

Mai ales ca, potrivit aceluiasi document, "ministrul Justitiei a transmis in aceasta saptamana, magistratilor cu functii de conducere din cadrul Ministerului Public, invitatia de a ii comunica, pana la data de 25 februarie 2013, numele a 1 - 3 procurori care ar putea candida, in opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre functiile de conducere mentionate".

Ce intelege ministrul Pivniceru prin expresia "in opinia acestora" e greu de spus, dar stim foarte bine cu ce se asociaza de obicei genul acesta de solicitari: pile, relatii, interventii, influenta.

Laura Stefan: Avem nevoie de cei mai buni procurori din sistem, nu de cei mai populari

Invitata de Ziare.com sa comenteze aceasta majora intarziere in declansarea unei noi selectii a procurorului general si procurorului sef al DNA, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a respins pe Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, Laura Stefan, expert anticoruptie in cadrul Expert Forum (EFOR) a confirmat faptul ca nu se cunoaste pana la aceasta ora absolut nimic legat de noua procedura.

"Nu stiu care sunt motivele pentru aceasta intarziere, dar as adauga ca in acest moment nu stim care este procedura dupa care selectia va fi desfasurata, nu stim care sunt termenele si nici care sunt celelalte detalii procedurale.

Nu stim daca ministrul are in vedere sa imbunatateasca transparenta procedurii - mai degraba vedem ca ministrul este inclinat sa acorde un tratament preferential acelor procurori care se afla in gratiile sefilor care au fost rugati in scris de ministru sa faca recomandari pentru aceste doua functii", a declarat Laura Stefan.

In plus, aceasta a subliniat faptul ca "normal ar fi ca toti candidatii sa plece cu aceeasi sansa".

"Procedura aceasta de selectie nu trebuie sa se transforme intr-un concurs de popularitate - avem nevoie de cei mai buni procurori din sistem, nu de cei mai populari", a mai completat expertul EFOR.

Intrebata cum explica aparenta lipsa de doritori sa se inscrie in competitie, Laura Stefan a raspuns: "Credibilitatea ministrului da pana la urma credibilitatea procedurii, iar daca oamenii nu se inscriu la concurs inseamna ca procurorii nu au incredere ca procedura organizata de ministru va fi una corecta. Acest fapt nu este deloc surprinzator atata timp cat ministrul si premierul afirma public faptul ca exista o lista de oameni care nu vor fi niciodata selectati pentru aceste pozitii, desi au performat".

Basescu: L-am recomandat pe Morar ca procuror general. Pivniceru a spus "niciodata" (Video)

Concluzia este pe cat de simpla pe atat de evidenta. "Normal ar fi ca inainte de lansarea procedurii sa stim care este aceasta. Regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului. Aceste incertitudini vor avea un serios impact negativ asupra inscrierilor", spune Laura Stefan.

40 - 135 = ?

Presedintele Traian Basescu a anuntat la data de 18 ianuarie ca a respins propunerile ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, privind numirile la sefia DNA si functia de procuror general, Ioan Irimie, respectiv Tiberiu Nitu.

Basescu a respins propunerile lui Pivniceru pentru DNA si procurorul general

"Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie.

Domnul presedinte Traian Basescu atentioneaza ca pentru a accepta, in viitor, propunerile facute de ministrul Justitiei este necesara revizuirea totala a procedurii de selectie a procurorilor care urmeaza a-i fi propusi pentru functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in Directia Nationala Anticoruptie", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Pana acum se pare ca Mona Pivniceru a mers dupa celebrul principiu "Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica".

Delegarea lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, pentru a asigura interimatul acestei functii, expira la data de 2 aprilie si nu mai poate fi prelungita, conform legii.

O situatie identica este si la DNA. Astfel, in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a fost delegata Laura Oprean, procuror sef adjunct directie, incepand din 2 octombrie 2012, delegarea acesteia expirand in aceeasi zi cu a lui Daniel Morar, adica in aproximativ 40 de zile.

La data de 22 ianuarie, in fata sediului CSM, Mona Pivniceru declara ca procedura de selectie, "in total, cu ceea ce a reglementat prin regulament CSM ar tine la 135 de zile, noi o declansam in cursul saptamanii viitoare". In aceste conditii este greu de spus de ce nu se grabeste ministrul Justitiei.

Mult mai lesne de inteles este de ce l-a avertizat zilele trecute fostul ambasador Mark Gitenstein pe noul secretar de stat american John Kerry ca fara sprijinul sustinut al SUA, UE si FMI, nu este deloc sigur ca reformele vor fi continuate in Romania si ca "primul si cel mai important dintre obiective este numirea unor persoane cu credibilitate, competenta si experienta in functiile de procuror general si procuror sef al DNA", pentru ca este "singura garantie ca statul de drept, democratia si piata libera vor supravietui in Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Pivniceru selectie procuror general, #procedura selectie procuror DNA, #Pivniceru numire procurori , #ministrul Justitiei