
Presedintele CSM Alina Ghica a anuntat ca cererea de detasare la Ministerul Justitiei depusa luni de Mona Pivniceru in vederea ocuparii functiei de ministru a fost "respinsa ca inadmisibila" in unanimitate.
Sefa Consiliului Superior al Magistraturii a explicat ca toti participantii reuniti in sedinta de luni, convocata special pentru judecatoarea Mona Pivniceru, membra a CSM, au considerat ca "detasarea unui membru CSM in orice functie publica este contrara legii".
Alina Ghica a precizat, pentru jurnalistii prezenti la CSM, ca Mona Pivniceru ar avea posibilitatea sa demisioneze din CSM pentru a putea ocupa functia de ministru al Justitiei. In caz contrar, sectia pentru judecatori a CSM a stabilit ca aceasta s-ar afla in stare de incompatibilitate.
"Nu poate fi numita in aceasta zi", a conchis presedintele CSM.
Mona Pivniceru: Sunt texte de lege care ar permite CSM detasarea mea din functia de judecator
Judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, a oferit cateva explicatii suplimentare la postul Digi24.
"In momentul in care esti membru al CSM, esti demnitar, nu poti sa ocupi o alta functie de demnitate in celelalte doua puteri in stat. Este o situatie de incompatibilitate", a declarat acesta, precizand ca singura posibilitate pentru Mona Pivniceru ca sa fie detasata la Ministerul Justitiei este ca aceasta sa demisioneze din CSM.
Ponta: Pivniceru are curajul propriilor opinii, niciun politruc nu are ce sa-i reproseze
Judecatorul Cristi Danilet a explicat ca, procedural, Mona Pivniceru trebuie sa isi dea demisia din CSM, plenul sa ia act de aceasta demisie, dupa care sa fie convocat intreg CSM-ul, adica si judecatorii, si procurorii si reprezentantii societatii civile, iar acestia sa ia act de demisie, Mona Pivniceru sa se intoarca la Inalta Curte, de unde a ajuns in CSM, si abia acolo sa se discute detasarea ei la Ministerul Justitiei.
"Detasarea ar fi de la Inalta Curte (...) Solicitam un punct de vedere, discutam in sectia de judecatori, daca suntem de acord", a explicat judecatorul pasii obligatorii pentru ca Pivniceru sa ajunga ministru.
"Am respins cererea ca inadmisibila. Este imposibil ca noi sa discutam aceasta cerere pentru un membru CSM", a explicat judecatorul Cristi Danilet decizia luata luni seara in unanimitate de CSM.
In consecinta, presedintele interimar Crin Antonescu a semnat, luni, doar decretele de numire a noilor ministri ai Cabinetului Victor Ponta: Mihai Voicu, Mircea Dusa, Dan Sova, Radu Stroe, Titus Corlatean, informeaza Administratia Prezidentiala.
Premierul Victor Ponta a anuntat o prima remaniere a Guvernului sau la nici trei luni de la investire, ca urmare a scandalului cu listele electorale de la referendum.
Astfel, in locul lui Ioan Rus, care si-a anuntat demisia, luni dimineata, la Ministerul Administratiei si Internelor a fost propus Mircea Dusa, fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Ministru delegat pentru Administratie a fost numit Radu Stroe, in locul lui Victor Paul Dobre care, la randul sau, si-a anuntat demisia in cursul diminetii. Ministru al Afacerilor Externe va fi Titus Corlatean, in locul lui Andrei Marga, care ar putea fi numit ambasador in Germania, potrivit unor surse.
Senatorul PSD Dan Sova a primit si el o functie in Guvern - va fi ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in locul lui Mircea Dusa. O surpriza este la Ministerul Justitiei, unde in locul lui Titus Corlatean a fost propusa judecatoarea Mona Pivniceru.
Vicepresedintele liberal Mihai Voicu a anuntat luni seara inca o demisie din Guvernul Ponta. Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, si-a depus mandatul din motive personale si va fi inlocuit chiar de Mihai Voicu.
Pai daca ea insasi se nelinisteste, se framanta, isi pune triffoi in... Vezi tot