Danilet: CSM nu a impiedicat numirea Monei Pivniceru

Marti, 21 August 2012, ora 00:02
2737 citiri
Danilet: CSM nu a impiedicat numirea Monei Pivniceru
Foto: Revista 22

Judecatorul CSM Cristian Danilet (foto) a declarat luni ca "nu este treaba" prim-ministrului sa le faca "programul", precizand ca institutia se conduce "singura" si este "neobisnuit" ca politicienii sa faca "presiuni".

"Nu era nimic programat si nu aveam de unde sa stim ca vom avea o perioada de vacanta la nivelul portofoliului de Justitie. Sunt colegi care sunt astazi inca plecati in strainatate, doamna Pivniceru ar fi incompatibila sa isi voteze propria sa demisie, asadar ne-am stabilit sedinta de plen pentru miercuri, cand vom avea cvorum si vom luat act de demisia doamnei Pivniceru, dupa care vom inainta propunerea catre presedintele Romaniei, pentru emiterea decretului de eliberare din functie", a spus el.

Danilet a adaugat ca "este neobisnuit ca politicienii, si in special ministrul Justitiei sau presedintele tarii, sa faca referire directa la activitatea administrativa a CSM, sau sa atace in concret un membru al CSM".

"Reamintesc politicienilor ca CSM este o institutie independenta, care apartine Autoritatii Judecatoresti, si membrii CSM nu trebuie sa fie supusi niciunei presiuni pentru a lua diverse decizii. Repet, nu noi blocam sau intarziem numirea doamnei Pivniceru in functia de ministru si doar sunt niste impedimente de ordin administrativ", a completat judecatorul CSM.

Cristian Danilet a mentionat ca Mona Pivniceru a facut o solicitare pentru ca plenul CSM sa se reuneasca ca sa urgenteze numirea ei in functia de ministru al Justitiei. "Sigur, s-a interesat si dumneaei (Mona Pivniceru - n.red.) daca ne putem cumva reuni mai devreme de data de miercuri pentru a urgenta procedura numirii. A avut loc o discutie la conducerea institutiei si s-a stabilit ca miercuri va fi data cand plenul se intruneste si inteleg ca si premierul Ponta a acceptat si dumnealui ca era o posibila situatie de incompatibilitate si ca miercuri vom avea sedinta la care si-a anuntat si dansul participarea", a precizat el.

Judecatorul a sustinut ca "nu este treaba premierului" sa le faca programul judecatorilor, deoarece institutia se conduce "singura".

"Membrii CSM au fost in vacanta, dar nu e treaba premierului sa ne faca dumnealui programul. Institutia CSM se conduce singura, are organele de conducere din randul magistratilor alesi si doar problema de reunire a tuturor membrilor sau cel putin a unui numar minim necesar pentru a avea cvorumul legal de a lua o decizie ne-a impiedicat sa ne reunim pana in prezent", a subliniat Danilet.

"Un coleg este plecat in strainatate, cu un alt coleg nu s-a putut lua legatura, un coleg este urmarit penal, nu se poate prezenta, un alt coleg a avut un accident de circulatie in urma cu doua sau trei zile, mai avem pe doamna Pivniceru care este incompatibila sa voteze propria sa demisie. Astfel incat scadem sub numarul legal si nu am putea sa luam o decizie", a explicat el.

Judecatorul CSM a declarat ca exista doua demisii din partea Monei Pivniceru, una din functia de membru al institutiei si una din cea de judecator.

"De fapt avem doua demisii ale doamnei Pivniceru. Una este cea din membru al CSM si ce-a dea doua care a venit astazi din calitate de judecator. Nu am avut nicio revenire asupra vreo uneia dintre cele doua demisii pana astazi, cel putin nu oficial.

Ipotetic este posibil (sa isi retraga una dintre demisii - n.red.) pana in momentul cand CSM-ul ia o decizie este posibil sa se retraga decizia dumneaei de demisie din una sau din cealalta functie. Teoretic este posibil, da", a conchis Cristian Danilet.

Premierul Victor Ponta i-a acuzat luni pe membrii CSM ca "saboteaza" numirea Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, dar si ca unii dintre acestia fac declaratii politice "cu totul si cu totul anormale" pentru statutul de magistrat, insa "nu dau pe la serviciu".

"Inteleg ca miercuri se va afla pe ordinea de zi a plenului CSM demisia dnei Pivniceru din functia de judecator. (...) Imi exprim speranta ca, in ciuda declaratiilor politice - cu totul si cu totul anormale de altfel, pe care unii dintre membrii CSM continua sa le afirme in aceste zile, ca miercuri vom avea indeplinite toate procedurile, iar miercuri seara doamna Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei", a declarat Victor Ponta, la Palatul Victoria.

Primul ministru a adaugat ca nu intelege "toate aceste amanari, sabotaj de fapt tocmai din partea unor colegi ai doamnei Pivniceru pentru a ocupa functia de ministru". "Imi exprim speranta ca miercuri, cu greu, vor reusi sa vina la serviciu, dupa o vacanta binemeritata, si vor reusi sa ia act de demisie, pentru ca nu e vorba de a aproba. Cand cineva isi da demisia, nu poti sa ii respingi demisia", a mai spus Ponta, remarcand ca nu crede ca magistratii "vor sa o tina cu forta in functia de judecator pe doamna Pivniceru".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CSM cvorum Mona Pivniceru, #Cristian Danilet intrunire CSM Pivniceru, #Ponta CSM Mona Pivniceru , #ministrul Justitiei