Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu trebuia sa fie Mona Pivniceru ministrul Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 August 2012, ora 13:40
16636 citiri
De ce nu trebuia sa fie Mona Pivniceru ministrul Justitiei (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu stiu daca amanarea pana luni a sedintei extraordinare a Parlamentului de care este conditionata revenirea in functie a lui Traian Basescu este sau nu legata de instalarea in functie a Monei Pivniceru.

Nu stiu daca majoritatea a vrut sa se asigure ca noul ministru va fi instalat pana la reintrarea lui Traian Basescu in atributii. Iata ca a fost!

Este posibil ca aceasta amanare sa fie si un reflex al tafnei invinsilor, dar si o consecinta a comoditatii la limita nesimtirii a parlamentarilor romani.

Pentru ei, perspectiva de a-si strica un weekend, unul clocotit pe deasupra, doar pentru cateva minute de sedinta vineri, cand luni oricum trebuie sa vina la Bucuresti, a fost total indezirabila. Asa ca e posibil ca o sesiune convocata vineri sa fi fost un esec.

Si, apoi, nu cred ca Traian Basescu este cea mai mare problema a Monei Pivniceru, in pofida repetatelor ciocniri dintre cei doi. Sincer sau nu, presedintele Traian Basescu si-a exprimat chiar admiratia pentru anvergura profesionala a d-nei Pivniceru.

Sigur ca, dupa cum a stabilit CCR in timpul scandalului Nicolai, Traian Basescu are dreptul sa respinga motivat numirea unui ministru. Dar o singura data. Asta inseamna ca, daca respinge prima propunere, trebuie sa o accepte pe a doua chiar daca este mai rea decat prima.

Asa ca. daca risca sa o respinga pe d-na Pivniceru, putea sa dea de dl. Chiuariu, adica de ceva cu mult mai rau. Iar Traian Basescu nu este acum deloc in postura de a juca la limita Constitutiei respingand si a doua propunere.

Cred ca opozitia cea mare la numirea d-nei Pivniceru in fruntea Justitiei nu a venit de la Traian Basescu. Cei care o privesc cu suspiciune sunt propriii colegi din CSM. Sa ne amintim ca sunt acolo oameni precum seful procurorilor ,care au anchetat o multime de politicieni. Este acolo presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, personal, a facut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare.

Sunt acolo multi magistrati reformisti care chiar doresc emanciparea Justitiei de sub cizma politica. De ce se uita ei cu suspiciune la colega lor?

D-na Pivniceru, o vedeta a televiziunilor de stiri, nu a pierdut nicio ocazie sa se pronunte impotriva DNA si in favoarea unor inculpati cu mare greutate.

Mona Pivniceru a si cerut Inspectiei Judiciare sa-l ancheteze pe Daniel Morar. In schimb, actualul ministru al Justitiei considera, in cazul Costiniu, ca un magistrat anchetat pentru coruptie nu ar trebui suspendat.

In opinia ministrului Justitiei, procesul lui Adrian Nastase a fost unul politic. Si dupa ce l-a cainat astfel, o vedem pe d-na Pivniceru suindu-se in masina lui Andrei Nastase, fiul condamnatului.

Nu cred ca d-na Pivniceru nu stia in ce masina se urca. Un magistrat cu asemenea experienta nu este un naiv aerian. N-ar fi ajuns acolo unde este daca era asa. Dar si sa nu fi stiut, in nicio tara din lume o astfel de gafa nu ar fi fost trecuta cu vederea. Ea este cu atat mai grava in Romania, o tara unde suspiciunea de coruptie la nivel inalt este uriasa si inca Jutitia nu si-a recapatat credibilitatea fireasca.

Intr-o asemenea tara ministrul Justitiei trebuie sa fie inatacabil, deasupra oricaror suspiciuni.

Exista informatii credibile despre relatia dintre d-na Pivniceru si Dan Voiculescu. Sa nu uitam ca Felix este cel care a declarat: "Nu avem toata puterea pana nu avem si Justitia". O are acum?

Cert este ca nu exista nicio justificare pentru prezenta d-nei Pivniceru, pe atunci membru CSM si magistrat, la o sedinta a conducerii unui partid politic. Oricare ar fi fost el. Este o incompatibilitate crasa intre statutul obligatoriu apolitic al magistratului si prezenta la o sedinta de partid. Dupa ce ti-ai incalcat statutul de magistrat, cat de potrivit esti sa conduci ministerul magistratilor?

De exemplu, cum poti sa ai incredere in criteriile in functie de care ii va alege un astfel de ministru al Justitiei pe cei doi procurori pe care ii va propune CSM si presedintelui pentru sefiile Parchetului General si DNA?

Sa ne amintim ca presa a relatat despre unele interceptari telefonice in care d-na Pivniceru, cel mai probabil "cazuta pe tehnica", discuta cu George Balan, fost membru CSM, anchetat penal acum, tocmai despre sefia Parchetelor.

Potrvit interceptarilor, Mona Pivniceru, odata numita ministru al Justitiei, urma sa-i propuna pe George Balan ca procuror general, si pe Marcel Sanpetru, si el sub ancheta penala, pentru sefia DNA.

Credeti ca la Bruxelles, exigenta d-na Reding, comisarul pentru Justitie, este multumita de profilul noului ministru al Justitiei din Romania, tara aflata sub monitorizare MCV, tara sub suspiciuni majore de coruptie si politizare a Justitie?

E drept ca d-na Reding nu are parghii directe pentru a impiedica sau sanctiona eventualele derapaje al noului ministru al Justitiei, inclusiv in privinta sefilor Parchetelor. Dar nerespectarea criteriilor impuse de Bruxelles se va resimti in plin macar asupra imaginii Romaniei si asa foarte sifonata.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Mona Pivniceru ministru Justitiei CSM, #Mona Pivniceru dosar Nastase, #Mona Pivniceru dosar Costiniu , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
In echipă cu Ponta şi Antonescu nu putea fi altcineva. Bună alegerea