Mona Pivniceru: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare sa se eternizeze

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 17:45
3394 citiri
Mona Pivniceru: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare sa se eternizeze

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, considera ca Romania risca sa nu mai scape niciodata de supravegherea prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, atata vreme cat criteriile si aspectele cuprinse in acesta s-au schimbat in ultimii ani.

"E posibil ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare sa se eternizeze deoarece conditionalitatile de la care s-a pornit s-au extins, s-au difuzat, s-au corelat cu alte problematici si, incet dar sigur, pastreaza doar o contingenta usoara cu problemele, cu cele patru conditionalitati de la care s-a pornit.

Cred ca trebuie sa ne punem serios problema daca atat de tare ne-am singularizat in Europa ca Justitie, daca problemele din sistem sunt exclusive ale Romaniei, daca noi ne comparam pe noi insine cu propriul nostru sistem fara a avea un referential concret sau daca valorile acelea care permit orice extensie in orice domeniu se singularizeaza doar pe Romania sau suntem sistemul judiciar pilot de experiment pentru idealul de justitie in Europa", a spus Pivniceru.

Aflata la o reuniune a Asociatiei Magistratilor din Romania, ministrul Justitiei considera ca in plin Mecanism s-au inregistrat derapaje considerabile de la independenta puterii judecatoresti.

"Faptul ca vointa politica nu a privit cu atentie sistemul judiciar, in sensul ca statul roman sa-si fi executat obligatiile fata de sistemul judiciar, dupa care sa-i ceara normalitatea, a insemnat, cred eu, o politica de vulnerabilizare a judecatorului si a procurorului, de expunere a lor perpetua unei situatii de imposibilitate de a-si atinge mandatul. Si atunci notiunile au circulat fara continut, ele s-au situat intr-un plan ideatic, mai mult declarativ, fondul problemei ramanand mereu acelasi", a declarat ministrul Justitiei.

Pivniceru a adaugat ca si-a propus sa realizeze obligatiile statului roman fata de sistemul judiciar, de asa maniera incat judecatorul sa aiba toate conditiile sa-si desfasoare activitatea, fara sa intampine probleme legate de infrastructura, legislatie, astfel incat sa intre intr-o normalitate a actului de justitie.

"Am elaborat un proiect pe trei ani de zile, in fiecare an statul roman urmand sa aloce fonduri pentru componentele pe care le-am dezvoltat, pana in cea mai launtrica fibra a lor, daca va imaginati ca am calculat si scaunul pe care va trebui sa-l ia ultimul grefier care va intra in sistem. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, sub forma unui Memorandum", a mai spus Mona Pivniceru.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mona Pivniceru justitie monitorizare, #MCV Mona Pivniceru , #ministrul Justitiei