Mona Pivniceru: Factorul politic nu trebuie sa blocheze procedurile judiciare

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 17:53
2041 citiri
Mona Pivniceru: Factorul politic nu trebuie sa blocheze procedurile judiciare
Foto: Obiectiv de Suceava

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, considera ca procedurile judiciare nu trebuie sa fie blocate de factorul politic, informeaza Ministerul Justitiei (MJ) intr-un comunicat remis presei vineri.

Precizarea MJ vine in urma publicarii in presa centrala a unui articol referitor la faptul ca ministrul Pivniceru nu a avut nicio reactie in cazurile Borbely si Dobre.

"Mona Pivniceru considera ca procedurile judiciare nu trebuie sa fie blocate de factorul politic. Pentru a evita situatii de acest gen, Ministerul Justitiei a initiat SNA pe perioada 2012 - 2015, aprobata prin Hotararea Guvernului 215/2012 si care, in substanta sa, cuprinde si propuneri privind consolidarea integritatii in randul parlamentarilor. In acest sens, Parlamentul si-a asumat public implementarea noii SNA in ceea ce priveste membrii Parlamentului, prin declaratia 2/2012", se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca, prin urmare, punerea rapida in aplicare a masurilor cuprinse in SNA ar fi de natura sa eficientizeze desfasurarea procedurilor parlamentare, in sensul motivarii refuzului de incepere a urmaririi penale si pronuntarii intr-un termen foarte scurt, modificari care ar determina inlaturarea imunitatii de facto pentru tragerea la raspundere penala in astfel de cauze, asa cum indica si Comisia Europeana in ultimul Raport privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din 18 iulie.

MJ mai arata ca, potrivit art. 109 alin. (2) din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

"Potrivit Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, dar si Regulamentului Camerei Deputatilor, ministrul Justitiei nu are prerogative in aceasta faza a procedurii, ci doar dupa ce Camera Deputatilor solicita inceperea urmaririi penale, caz in care ministrul justitiei primeste cererea insotita de dosarul cauzei de la Camera solicitanta si le inainteaza, dupa caz, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Directia Nationala Anticoruptie. Daca se dispune trimiterea in judecata, ministrul justitiei comunica Presedintelui Romaniei data sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea suspendarii din functie a unui membru al Guvernului", mentioneaza MJ.

De asemenea, Ministerul sustine ca pentru a solicita declansarea procedurilor legale, PICCJ se poate adresa direct Parlamentului, cum s-a intamplat in cazul deputatului Victor-Paul Dobre, nefiind necesara intermedierea solicitarii de catre MJ, iar in cel al deputatului Laszlo Borbely, Parchetul a solicitat ministrului Justitiei sa inainteze cererea Parlamentului, ceea ce s-a si intamplat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Pivniceru aviz Dobre Borbely, #Pivniceru aviz Parlament Borbely , #ministrul Justitiei