Mona Pivniceru, propusa la Justitie - personaj controversat, in permanent razboi cu Basescu

Luni, 06 August 2012, ora 14:15
10214 citiri
Mona Pivniceru, propusa la Justitie - personaj controversat, in permanent razboi cu Basescu
Foto: Arhiva

Mona Pivniceru a fost propusa, luni, in functia de ministru al Justitiei, in locul lui Titus Corlatean, care a fost mutat la conducerea Ministerului de Externe.

Numirea ei care, dupa cum a anuntat premierul Victor Ponta, a fost aprobata de presedintele interimar Crin Antonescu, este destul de contestata de Opozitie, Pivniceru fiind o luptatoare declarata impotriva lui Traian Basescu.

Cine este Mona Pivniceru

Mona Pivniceru are 51 de ani, a absolvit Facultatea de Drept "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Are doua doctorate si a scris 24 de carti de specialitate.

A fost avocat si magistrat la Tribunalul Iasi si la Curtea de Apel Iasi, iar din septembrie 2011 este membru CSM.

Intre 2010 - septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost magistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In perioada 2007 - 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept public a Facultatii de Drept, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si indrumator doctorant pentru mai multe discipline.

Conflictul cu Basescu

Prin 2008, s-a "imprietenit" cu Traian Basescu si, oridecate ori a avut ocazia, l-a criticat public pe seful statului si nici acesta nu s-a lasat mai prejos. Conflictul a culminat in septembrie 2009, cand, dupa ce in cadrul unei sedinte televizate a CSM-ului, cei doi s-au "contrat" in fata camerelor de luat vederi, presedintele de atunci al Asociatiei Magistratilor, Mona Pivniceru, l-a luat din nou la intrebari pe presedintele Traiana Basescu, prin intermediul unei scrisori deschise in care l-a acuzat pe acesta ca si-a "abandonat misiunea constitutionala".

Basescu tocmai ii spusese Monei Pivniceru, dupa ce a criticat activitatea magistratilor: "Cum apareti la televizor, ma uit la dvs ca la Dumnezeu!".

Mona Pivniceru i-a cerut presedintelui de atunci sa participe la o simulare de proces pentru ca numai asa ar intelege mai bine ce inseamna sa fii judecator si care sunt problemele reale ale sistemului. "Faceti o simulare de proces cu mine, uitati, ma ofer eu!", a spus Pivniceru. Basescu a replicat: "V-as condamna imediat, doamna!". Si acesta nu a fot singurul schimb de replici intre cei doi.

Inlocuiri soc la Guvern: Mona Pivniceru, ministru al Justitiei - vezi restul numirilor

Pe de alta parte, o ancheta a Kamikaze, preluata ulterior de aproape toata presa, arata ca Mona Pivniceru nu detine locuinta in Bucuresti. Locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff - 1 Mai, inchiriat de la RAAPPS, cu aproape 3.000 de euro lunar, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

In urma cu un an, Pivniceru a fost aleasa in CSM din partea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atunci a depasit-o cu doua voturi pe contracandidata sa, Gabriela Birsan. Cand a fost vorba de aviz pentru perchizitionarea locuintei sotilor Birsan, Pivniceru a votat "pentru", lucru care nu a fost uitat de colega Birsan.

La inceputul acestui an, Pivniceru se pronunta, in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei, ca nu este de acord cu prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA. "Sunt lucruri asupra carora n-as vrea sa ma pronunt, dar va spun un lucru simplu, daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct", a declarat Mona Pivniceru, pentru sursa citata.

M.M.

Citește și:
Marcel Ciolacu susține că Iohannis e obligat să îl desemneze premier: „Nu cred că o va face din inimă”
Marcel Ciolacu susține că Iohannis e obligat să îl desemneze premier: „Nu cred că o va face din inimă”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, este convins că președintele Klaus Iohannis îl va desemna premier, chiar dacă nu o va face „din inimă”. Ciolacu a declarat la...
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
#Mona Pivniceru ministru Justitiei, #Mona Pivniceru biografie, #Pivniceru conflict Basescu , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza La-plebicist-birjar
La-plebicist-birjar
rank 5
Ce strică să avem justitie care merge pe două cărări?