Numirea lui Pivniceru la Justitie, amanata - Ponta, dezamagit

Miercuri, 22 August 2012, ora 10:49
11834 citiri
Numirea lui Pivniceru la Justitie, amanata - Ponta, dezamagit
Foto: Arhiva

Sedinta CSM, in care magistratii ar fi trebuit sa analizeze demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratura, a fost amanata din lipsa de cvorum. In aceste conditii, Pivniceru nu poate fi investita, miercuri, la conducerea Ministerului Justitiei.

Magistratii CSM ar urma sa se reuneasca, din nou, joi, anunta televiziunile de stiri.

Desi sedinta a inceput la ora 10:00, doar 14 judecatori au venit in sala. Conform legii, trebuie sa fie indeplinit cvorumul - cel putin 15 membri, din cei 19, trebuie sa fie prezenti.

Reprezentantii CSM au anuntat ca o noua sedinta a fost convocata pentru joi, la ora 09:00. Totusi, au precizat acestia, "daca se intruneste cvorumul, sedinta ar putea fi reluata azi (miercuri - n.red.)".

La intalnire au participatat si premierul Ponta, in prezent ministru interimar la Justitie, dar si procurorul general, Laura Codruta Kovesi.

Ponta, dezamagit de amanare

"Daca Parlamentul nu va face cvorum, veti sari toti de sapte coti in sus, dar faptul ca azi nu se face cvorum este un semn de democratie si de buna functionare a statului", a spus Victor Ponta, ironic, la iesirea din sediul CSM, in jurul orei 11:00.

"E absolut dezamagitor. E vorba de cum functioneaza sistemul justitiei. Justitia trebuie sa aiba un ministru, maine este rectificarea bugetului. De trei zile CSM nu are cvorum ca sa ia act de demisia unui om, ceea ce este categoric impotriva justitiei. Este in interesul lor (al judecatorilor CSM - n.red.) sa aiba un ministru al Justitiei. De ce nu reusesc sa se reuneasca in cvorum, acum ca nu e cvorum la CSM toata lumea considera ca e normal. Eu consider ca nu este normal.

Doamna judecator Labus si-a inchis telefonul. Poate domnul Basescu intelege ce a facut cu aceste institutii unde nu vine lumea la serviciu. CSM a stabilit ca incepand de luni sunt la serviciu," a adaugat Ponta.

"Am avut o discutie cu domnul prim-ministru si am explicat ca potrivit legii are dreptul sa ceara o informare. (...) Azi am fost prezenta, am contribuit la cvorum, daca era cvorum legal as fi votat. Demisia este o chestiune formala, unilaterala. Daca va fi cvorum, voi fi prezenta in masura in care voi fi anuntata ca va fi o sedinta.

Nu pot sa comentez ce se intampla cu ceilalti colegi, este atributia presedintelui. Nu ma puneti sa comentez nici coincidente, nici altele", a spus si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

La randul sau, senatorul PSD Toni Grebla a acuzat ca absenta a fost "premeditata".

"Absenta este premeditata si, in spatele acestei absente, se afla insa interesul. Despre ce interese vorbim urmeaza sa aflam in viitorul apropiat", a acuzat Grebla, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a intrunit in sedinta miercuri pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratura.

Demisia Monei Pivniceru - propunerea lui Victor Ponta pentru Ministerul Justitiei - din magistratura nu era insa pe ordinea de zi a sedintei CSM. Pentru a fi luata in discutie aceasta demisie, judecatorii CSM trebuie sa suplimenteze, prin vot, ordinea de zi, iar acest lucru nu se putea face daca nu e indeplinit cvorumul.

Judecatoarea Mona Pivniceru a demisionat din magistratura, luni, dupa ce anterior si-a inaintat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Pivniceru demisie cvorum CSM, #demisie magistratura CSM, #Pivniceru propunere justitie , #ministrul Justitiei