Pivniceru, despre procurori: Procedurile le voi schimba doar in sensul transparentizarii

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:03
1812 citiri
Pivniceru, despre procurori: Procedurile le voi schimba doar in sensul transparentizarii
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca procedurile de numire a procurorului general si a sefului DNA vor fi schimbate doar in sensul transparentizarii lor.

"Procedurile le voi schimba doar in sensul transparentizarii lor. Acum ar trebui sa stabilim ce ar trebui sa insemne transparenta, pentru ca vad ca si acest cuvant si-a diversificat componentele", a declarat ministrul Justitiei.

La intrebarea unui jurnalist daca se asteapta in continuare "la alte sicane" din partea presedintelui Traian Basescu pe acest subiect al numirilor, ministrul a raspuns ca nu le poate denumi astfel, adaugand ca stie "atat, ca nu s-a pronuntat pe fondul propunerii".

"Ce va fi in viitor se va vedea", a adaugat Pivniceru.

Ministrul s-a intalnit vineri la Alba Iulia cu procurorii generali ai parchetelor de pe langa Curtile de Apel Alba Iulia, Brasov, Cluj Napoca, Oradea, Timisoara, Targu-Mures si cu prim-procurorii parchetelor de pe langa tribunalele din raza acestor curti.

"Ma aflu acum aici pentru a discuta cu procurorii operationalizarea sistemului parchetelor, pentru a putea asigura implementarea Codurilor Penal si de Procedura Penala", a precizat Pivniceru.

Ministrul a adaugat ca printre concluziile intalnirii se numara faptul ca "aceleasi probleme de personal, logistica si IT si de competenta intre Parchetul General si structuri sunt in principiu cam similare cu cele pe care le-am gasit si in sistemul judiciar la judecatori".

Medierea nu e o obligatie

In alta ordine de idei, ministrul Justitiei a explicat ca medierea nu a fost introdusa ca obligatie.

"Medierea va ramane o optiune a celui care va apela la ea, numai ca instantele au introdus obligatia partii de a merge la sedinta de informare la mediere, ceea ce este cu totul alt lucru. Acum, in schimb, vom analiza din nou legea medierii, sa vedem daca toate cauzele, in special cele in materie penala, sunt susceptibile de a fi solutionate prin mediere.

In rest, medierea ramane o optiune, cu singura distinctie ca judecatorul care a obligat partea sa mearga la informare, gratuit desigur, trebuie sa faca acest lucru", a declarat Pivniceru.

Ministrul a precizat ca "faptul ca partea nu merge la informare nu echivaleaza cu ingradirea dreptului la justitie, inseamna ca partea nu se conformeaza unei dispozitii date de instanta".

"Este similar ca si in situatia in care judecatorul obliga partea sa plateasca o taxa de timbru si partea refuza sau plateste in alt cuantum decat a dispus instanta. Sunt masuri de instanta pe care partile trebuie sa le execute ca atare", a adaugat demnitarul.

Aceasta a subliniat ca obligatia de a participa la informare este obligatie gratuita si releva partii care sunt consecintele purtarii procesului, pozitive sau negative, avand eventual si sansa solutionarii cauzei prin mediere.

"Dar asta nu inseamna informarea egal solutie mediere sau obligativitatea medierii. Este o distinctie de nuanta care cred ca este foarte bine facuta", a conchis ministrul Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Pivniceru procurori CSM, #Pivniceru procedura procurori , #ministrul Justitiei