Pivniceru numara ca Roberta, Alistar lucreaza la integritate

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 22:06
4086 citiri
Pivniceru numara ca Roberta, Alistar lucreaza la integritate

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a identificat 305 reglementari legale referitoare la integritate, desi ele se pot numara pe degete. In plus, Victor Alistar, care a pierdut functia de ministru dupa ce a fost declarat incompatibil de ANI, colaboreaza la imbunatatirea acestor reglementari.

Codex-ul anuntat de Mona Pivniceru intr-o sedinta recenta cu sefii institutiilor din sistemul judiciar i-a pus pe acestia in garda, existand banuiala ca politicienii intentioneaza ca sub pretextul unor asa-zise colectii de legi si reglementari referitoare la incompatibilitati si conflicte de interese sa faca si anumite schimbari.

"Ministrul Pivniceru ne spune ca exista 305 legi care reglementeaza acest domeniu. Este fals(...) Nici noi, nici alte institutii nu am gasit mai mult de cateva legi cu care lucram in fiecare zi de cativa ani. E posibil sa fie o agenda ascunsa", a declarat sambata seara presedintele ANI, Horia Georgescu, intr-o emisiune la B1TV.

Georgescu a criticat maniera total netransparenta in care se lucreaza la Ministerul de Justiei in acest caz si a spus ca nu crede in "coincidente", cu referire directa la declaratiile senatorului PNL Mircea Diaconu potrivit carora ANI trebuie desfiintata.

"Probabil vom vedea in urmatoare perioda diverse abordari in ceea ce priveste ANI, fie schimbarea legii, fie atacuri la persoana", a mai punctat presedintele ANI, precizand ca ministrul Pivniceru "si-a asumat in sedinta ca este ideea dumneaei si ca dansa a generat aceasta activitate".

Pe de alta parte, unul dintre cei care colaboreaza frecvent cu ministrul Pivniceru la imbunatatirea reglementarilor legale care privesc integritatea este Victor Alistar, detinator al unei decizii definitive de incompatibilitate date de instanta si care l-a impiedicat sa ajunga membru in CSM, dar si ministru.

"Exista o platforma a ONG-urilor la care participa si formal si informal(...) Ni se pare absolut daunator ca un personaj care a avut probleme de incompatibilitate (...) sa participe activ la elaborarea de criterii de integritate sau la aceasta platforma pe Strategia Nationala Anticoruptie", a afirmat Horia Georgescu.

Victor Alistar a intervenit telefonic in emisiune si a confirmat participarea sa la discutiile care se poarta la Ministerul Justitiei.

"Fac parte din platforma societatii civile de cooperare pe strategia anticoruptie, unde sunt si alte ONG-uri. Sunt intruniri periodice ale platformei", a declarat Alistar, reprezentant al Transparency International.

El a precizat ca initiativa de a lansa acel Codex ii apartine in totalitate Monei Pivniceru, organizatia sa colaborand doar "pe chestiunea legislatiei de integritate", nu si pe acest Codex.

Cat priveste contributiile sale la legislatia de integritate, Alistar a precizat ca el a facut trei propuneri, una referitoare la achizitiile publice, alta la un mecanism de monitorizare a aplicarii intregii legislatii de catre auditul intern, iar cea de a treia la modul in care se gestioneaza resursele la companiile publice, in acest ultim caz propunandu-se ca si Ministerul Economiei sa isi poata spune punctul de vedere.

Intrebat daca poarta discutii frecvente cu ministrul Justitiei, Victor Alistar a confirmat, spunand ca s-a intalnit cu Mona Pivniceru de cateva ori, la discutii participand si un secretar de stat, dar si seful serviciului de specialitate.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....