Ponta cere sprijin CSM si ICCJ pentru numirea Monei Pivniceru. CSM ramane ferm

Miercuri, 08 August 2012, ora 19:03
3916 citiri
Ponta cere sprijin CSM si ICCJ pentru numirea Monei Pivniceru. CSM ramane ferm
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a transmis miercuri presedintilor ICCJ si CSM cate o scrisoare in care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecator, sa fie detasata la Ministerul Justitiei, unde ar ocupa functia de ministru, durata detasarii fiind apreciata la un an.

"Dupa cum stiti, Ministerul Justitiei nu are in prezent un ministru numit. Prin revocarea din functia de ministru al Justitiei a domnului Titus Corlatean, asigur interimatul acestui minister.

Am considerat ca titular al Ministerului Justitiei ar putea fi desemnata doamna judecator Mona-Maria Pivniceru, in prezent judecator la Sectia civila si de proprietate intelectuala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In conformitate cu prevederile articolului 58 alin. (1) din Legea 30312004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel cum a fost modificata prin OU 50/2006, va solicitam sprijinul in vederea detasarii doamnei judecator la Ministerul Justitiei, pentru a ocupa functia de ministru. Durata detasarii o apreciem ca fiind de un an", au citat surse pentru Mediafax din scrisoarea transmisa de catre premier presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Doina Stanciu.

Ponta asigura ca Mona Pivniceru nu se va afla in stare de incompatibilitate, avand in vedere ca prevederile articolului 9 din Legea 303/2004 interzic judecatorilor sa faca parte din partide ori formatiuni politice, sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic, iar Legea 161/2003 stabileste ca regimul incompatibilitatilor ce poate interveni in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice este identic pentru ministru, secretar de stat si subsecretar de stat.

"Avand in vedere ca, pana in prezent, s-a considerat ca ocuparea functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei de catre judecatori nu reprezinta o incompatibilitate si nici nu incalca prevederile articolului 9 din Legea 303/2004, va rugam sa va dati acordul si sa dispuneti inaintarea acestei solicitari catre sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care sa dispuna detasarea doamnei judecator la Ministerul Justitiei, in vederea ocuparii functiei de ministru al Justitiei. Precizam ca doamna judecator va avea in cadrul Guvernului calitatea de ministru independent", mai sustine premierul Ponta in scrisoarea citata de Mediafax.

Seful Guvernului adauga ca Mona Pivniceru si-a exprimat acordul privind numirea in functia de ministru al Justitiei si isi exprima speranta ca cererea sa va fi solutionata cu celeritate.

Aceleasi puncte de vedere sunt prezentate si in scrisoarea transmisa presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, cu rugamintea de a dispune detasarea Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei in vederea ocuparii functiei de ministru, pe o perioada de un an.

CSM ramane pe pozitii: Conform legii, e nevoie ca plenul sa ia act de demisie

In replica, CSM a remis miercuri seara un comunicat de presa in care se confirma primirea solicitarii trimise de premierul Ponta in vederea detasarii Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei si se precizeaza inca o data care sunt pasii legali pentru ca acest lucru sa se intample.

Comunicatul CSM arata urmatoarele:

"Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin demisie inceteaza calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a deveni efectiva si pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecator sa revina in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii sa devina vacant, este necesar ca plenul Consiliului sa ia act de demisia doamnei judecator din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit calendarului de sedinte publice al plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate intruni, in conditii de cvorum, in perioada 20-24 august 2012.

Ulterior adoptarii de catre plen a hotararii prin care va lua act de demisie, in conformitate cu dispozitiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru judecatori a Consiliului va analiza solicitarea de detasare a doamnei judecator la Ministerul Justitiei, in vederea numirii in functia de Ministru al Justitiei.

Numirea intr-o functie de demnitate publica a unui judecator in functie, fara ca acesta sa fi fost detasat de Consiliul Superior al Magistraturii, in prealabil, in acest scop, contravine dispozitiilor art. 125 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata si ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si genereaza o situatie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv".

Conform comunicatului CSM, acest document i-a fost transmis si premierului Victor Ponta "ca raspuns la solicitarea domniei-sale nr.5/ 5575 din 08.08.2012".

Judecatoarea Mona Pivniceru - reprezentanta magistratilor instantei supreme in Consiliul Superior al Magistraturii - si-a dat demisia, miercuri, din functia de membru ales al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi in functia de ministru al Justitiei.

Plenul CSM urmeaza sa ia in discutie demisia lui Pivniceru in sedinta stabilita deja pentru data de 20 august.

In urma acceptarii demisiei, Pivniceru se va intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde ar putea fi detasata pentru functia de ministru al Justitiei.

Intrebata daca CSM s-ar putera reuni mai devreme de 20 august, data sedintei Plenului, Mona Pivniceru a raspuns ca orice este posibil, aratand totodata ca demisia este un act unilateral.

Consiliul Superior al Magistraturii a respins in sedinta de luni, cu unanimitate de voturi, detasarea in functia de ministru a Monei Pivniceru - propusa de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justitiei.

Luni, premierul Victor Ponta a anuntat ca Mona Pivniceru, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins detasarea in functia de ministru al Justitiei, i-a transmis ca va demisiona din functia de membru al CSM, procedurile urmand sa fie incheiate in cateva zile.

Conducerea PNL a aprobat luni ca Mona Pivniceru sa fie sustinuta pentru portofoliul Justitiei in calitate de independent.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, l-a desemnat marti pe premierul Victor Ponta ca ministru interimar al Justitiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta scrisoare CSM Pivniceru, #Ponta Pivniceru detasare Justitie , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza monitorul
monitorul
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
hmmmmmmmmm...... s-au incurcat .