Scandal intre Pivniceru si membrii CSM, pe tema numirii procurorului general si a sefului DNA

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 16:31
8790 citiri
Scandal intre Pivniceru si membrii CSM, pe tema numirii procurorului general si a sefului DNA
Foto: TVR Info (Arhiva)

Un conflict a izbucnit, marti, intre Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, si membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Pricina scandalului a constituit-o modul in care sunt numiti procurorul general si procurorul-sef al DNA.

Concret, membrii CSM nu sunt de acord ca interviul pentru candidati sa aiba loc la Ministerul Justitiei, ci sa aiba loc in plenul CSM. Astfel, ei cer ca procurorul general si procurorul-sef al DNA sa fie audiati intai la CSM si apoi sa fie intervievati la Ministerul Justitiei, potrivit Realitatea Tv.

Aceasta solicitare nu a fost inca adaugata pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM pentru a putea fi luata in discutie.

Membri CSM spun ca procedura de selectie ar fi netransparena, ca respingerea candidaturilor nu poate fi contestata in instanta, ceea ce ar ingradi dreptul la justitie. Pana la aceasta procedura, niciodata nu au fost contestatii fata de propunerile facute de ministrii Justitiei.

Mona Pivniceru: Factorul politic nu trebuie sa blocheze procedurile judiciare

Ministrul Justitiei a venit, marti, la CSM pentru a participa in calitate de membru de drept, la sedinta plenului Consiliului, iar inainte de inceperea sedintei s-au luat in discutie procedurile de numire a celor doi procurori.

Marti a inceput procedura de selectie pentru cele doua functii, iar candidatii trebuie sa isi depuna dosarele la cabinetul ministrului Justitiei. Ei vor sustine un interviu pe 2 si 3 octombrie, la minister, urmand ca rezultatul sa fie anuntat pe 4 octombrie.

Potrivit articolului 125 din Constitutie, propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta CSM, in conditiile legii sale organice. Aceasta institutie propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

Cel care face propunerile catre CSM de numire a procurorilor este ministrul Justitiei, CSM putand da un aviz consultativ, apoi presedintele Romaniei decide daca emite decretul de numire. Ministerul Justitiei a anuntat, luni, ca selectarea procurorilor se face in perioada 18 septembrie - 4 octombrie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua afacere deschisă de Liviu Dragnea după ce s-a lăsat de gătit
Noua afacere deschisă de Liviu Dragnea după ce s-a lăsat de gătit
Liviu Dragnea și-a găsit o nouă ocupație. Pentru că proiectul din politică, APP, i-a murit din fașă pe fondul conflictului cu Codrin Ștefănescu, fostul șef PSD a hotărât să se apuce...
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
#scandal Mona Pivniceru membri CSM, #scandal numire procurori, #scandal Pivniceru numire procurori, #numire procuror general, #numire procuror sef DNA, #numiri procurori Ministerul Justitiei , #ministrul Justitiei