Viviane Reding o primeste joi pe Mona Pivniceru

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 07:46
1564 citiri
Viviane Reding o primeste joi pe Mona Pivniceru

Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, se intalneste joi, la Bruxelles, cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, vizita oficialului roman avand loc in contextul discutiilor privind numirea viitorului procuror general si a noului sef al DNA.

Viviane Reding si Monica Pivniceru ar fi trebuit sa se intalneasca pentru prima data la 19 septembrie, dar intrevederea a fost anulata. Mona Pivniceru a precizat ca si-a anulat deplasarea la Viena pentru ca Viviane Reding i-ar fi transmis ca are programul prea incarcat pentru a stabili o intalnire bilaterala.

Ministrul Justitiei a anuntat, la 20 septembrie, ca a cerut o intalnire comisarului european pe Justitie, careia ii va transmite ca procurorul general al Romaniei si seful DNA vor fi numiti dupa legea in vigoare.

"Nu-mi imaginez ca cineva da intr-o saptamana o lege noua, exista o lege in vigoare. Numirea procurorului general si a structurii este prevazuta in lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE, eu am stabilit deja criteriile, au fost agreate si de Sectia de procurori a CSM si nu vad un impediment. Chiar am fost felicitata pentru maniera in care am gasit aceste criterii de transparenta", a declarat Mona Pivniceru.

La 17 septembrie, in cadrul intrevederii de la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Ponta "transparenta" in procesul de numire a procurorului general si a sefului DNA.

"In mod special, este important ca nominalizarile pentru procurorul general si procurorul sef al DNA sa fie transparente si corecte. Guvernul, atat inainte de alegeri, cat si dupa, trebuie sa evite sa aiba in componenta sa ministri cu probleme de integritate si decizii (judecatoresti, n.r.) in acest sens impotriva lor. Comisia va prezenta un raport inainte de finele anului pentru a evalua daca ingrijorarile sale au fost luate in considerare si daca a fost restabilit echilibrul intre puteri", potrivit unui comunicat al CE.

Mandatul Laurei Codruta Kovesi s-a incheiat marti. Ea l-a delegat luni pe Daniel Morar, pentru o perioada de sase luni, in functia de prim-procuror adjunct al Parchetului General. Morar va asigura astfel interimatul la conducerea Parchetului General.

Marti, Daniel Morar a dispus marti delegarea, pentru o perioada de 6 luni, a Laurei Oprean, procuror sef adjunct directie, in functia de procuror sef al DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Viviane Reding Mona Pivniceru justitie, #Mona Pivniceru Bruxelles , #ministrul Justitiei