Monarhismul popular al lui Putin ruinează Rusia: Două momente cruciale îl lovesc fără să-și dea seama

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 21:50
10942 citiri
Monarhismul popular al lui Putin ruinează Rusia: Două momente cruciale îl lovesc fără să-și dea seama
Putin în fața Adunării Federale din Rusia FOTO: Wilson Centre

Monarhismul popular explicat în termenii cei mai simpli întruchipează puterea statului rus înglobată în mâinile unui singur individ, cum este cazul lui Vladimir Putin.

Însă, acum acest sistem al liderului de la Kremlin ruinează Rusia din cauza invaziei sale greșite din Ucraina, fenomen care s-a mai întâmplat de două ori în istoria țării.

Pe 24 februarie 2022, în timp ce rușii își încheiau sărbătorile Zilei armatei roșii, forțele armate ruse au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Lumea a reacționat cu neîncredere și groază la cel mai mare război din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, chiar dacă rezistența Ucrainei a devenit imediat evidentă, se arată într-o analiză publicată de Wilson Center.

Cu toate acestea, reacția internă a rușilor s-a dovedit a fi o surpriză dezamăgitoare pentru lume, deoarece rezistența pe scară largă la război nu a reușit să apară la Moscova și în afara ei.

Personificarea puterii politice își are fundamentul în canonizarea prinților Moscovei în cadrul Bisericii ortodoxe ruse, deoarece prinții Moscovei erau venerați nu numai pentru sfințenia lor, ci și pentru serviciul dezinteresat față de stat.

O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia

Sovieticii și, în cele din urmă, președintele Putin, au căutat să valorifice această cultură politică convenabilă. Rezultatul a fost un sistem în care toate greutățile din viața rusului obișnuit, de la iobăgie și foamete până la dezastru economic și lupte politice, nu erau puse pe seama actualului șef al statului - indiferent dacă acesta era un țar, secretar general sau un președinte — ci pe oficialitățile locale: boieri, comisari și oligarhi.

Sfârșitul monarhismului popular în Rusia țaristă avea să vină odată cu înfrângerea Rusiei în războiul ruso-japonez. După revoluțiile rusești din 1917, tânărul stat sovietic, într-un efort de a-și legitima stăpânirea și de a aduce ideologia leninistă la o populație în mare parte rurală și analfabetă într-o limbă pe care o înțelegea poporul, a reambalat cadrul popular monarhist, creând cultul lui Lenin și Stalin.

O super putere mondială face o mutare neașteptată: Rusia devine principalul său furnizor de petrol

În mod ironic, rezultatele au reflectat eșecurile țariste, deoarece monarhismul popular sovietic nu a reușit să țină țara unită în fața dezastrelor economice și militare, ceea ce a rezultat și la sistemul lui Mihail Gorbaciov, pe care a încercat să-l reformeze, dar statul (Uniunea Sovietică) s-a prăbușit în 1991.

Sistemul rusesc cedează în momentele de criză

Putin a căutat să se prezinte ca întruchiparea puterii singulare a statului într-un mod populist, continuând tradiția de a răspunde petițiilor poporului. Pe ansamblu, în ultimii douăzeci de ani, regimul Putin a depus un efort uriaș pentru a susține cadrul popular monarhic, conferindu-i conducătorului autoritate absolută și responsabilitate minimă.

Verticala puterii lui Putin susține monarhismul popular de fiecare dată când el umilește public un oligarh sau un oficial local pentru corupție sau proastă gestionare. Dar în încercarea sa de a recrea cadrul monarhist popular, Putin pare să fi uitat partea cea mai problematică a acestuia. În timp ce sistemul le permite liderilor ruși să opereze aparent fără opoziție, acesta tinde să cedeze în momentele de criză.

Au apărut inamicii ruși ai Kremlinului: Scopul principal este eliminarea fizică a lui Putin

Din nefericire pentru Putin, invazia sa ratată din Ucraina a adus Rusiei exact acest lucru: pierderi continue pe câmpul de luptă, ruină economică în fața sancțiunilor occidentale fără precedent și slăbiciunea instituțională a statului rus pusă în evidență de încercările ineficiente de mobilizare.

Versiunea lui Putin a monarhismului popular pare să fie pe cale să se ruineze, așa cum au făcut-o variantele predecesorilor săi în 1917 și 1991, două momente cruciale în istoria țării, fără ca el să-și dea seama de acest lucru.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#monarhie, #autocrat, #putin dictator criminal, #Putin Rusia, #Putin razboi, #Revolutia rusa, #Mihail Gorbaciov, #Uniunea Sovietica , #Razboi Ucraina