Captură record în Statele Unite. Monede bitcoin în valoare de peste trei miliarde de dolari au fost confiscate

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 07:56
9656 citiri
Captură record în Statele Unite. Monede bitcoin în valoare de peste trei miliarde de dolari au fost confiscate
Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat luni că a confiscat monede bitcoin în valoare record de aproximativ 3,36 miliarde de dolari FOTO Pixabay

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat luni că a confiscat monede bitcoin în valoare record de aproximativ 3,36 miliarde de dolari, furate în urmă cu un deceniu, în timpul unui raid neanunţat anterior, efectuat din 2021 la reşedinţa lui James Zhong, transmite CNBC.

Zhong a pledat vinovat vineri pentru o acuzaţie de fraudă electronică, care implică o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Autorităţile americane au confiscat de la Zhong aproximativ 50.676 de bitcoin, evaluate apoi la peste 3,36 miliarde de dolari, în timpul percheziţiei de la casa sa din Gainesville, Georgia, pe 9 noiembrie 2021, a declarat Departamentul de Justiţie.

Este a doua mare confiscare financiară efectuată de Departamentul de Justiţie până în prezent, după confiscarea unor cirptomonede furate în valoare de 3,6 miliarde de dolari, legate de un atac cibernetic din 2016 asupra plarformei de tranzacţionare Bitfinex, pe care instituţia a anunţat-o în februarie.

Potrivit autorităţilor, Zhong a furat bitcoin de pe piaţa ilegală Silk Road, un forum dark web pe care au fost cumpărate şi vândute droguri şi alte produse ilicite cu criptomonede.

Silk Road a fost lansat în 2011, dar Biroul Federal de Investigaţii l-a închis în 2013. Fondatorul său, Ross William Ulbricht, ispăşeşte acum o pedeapsă de închisoare pe viaţă.

”De aproape zece ani, locul în care se află această cantitate masivă de bitcoin dispărută s-a transformat într-un mister de peste 3,3 miliarde de dolari”, a declarat procurorul american Damian Williams într-un comunicat de presă.

Potrivit Districtului de Sud din New York, Zhong a profitat de vulnerabilităţile pieţei pentru a executa atacul informatic.

Agentul special responsabil Tyler Hatcher, de la Internal Revenue Service – Investigaţii Criminale, a declarat că Zhong a folosit ”o schemă sofisticată” pentru a fura monedele bitcoin de pe Silk Road.

Potrivit comunicatului de presă, în septembrie 2012, Zhong a creat nouă conturi frauduloase pe Silk Road, finanţându-le pe fiecare cu 200-2.000 de bitcoin. Apoi a declanşat peste 140 de tranzacţii în succesiune rapidă, care au păcălit sistemul de procesare a retragerilor de pe piaţă, pentru a elibera aproximativ 50.000 de bitcoin în conturile sale.

Zhong a transferat apoi monedele bitcoin într-o varietate de adrese de portofel, toate sub controlul său.

Arhivele publice arată că Zhong a fost preşedintele şi CEO-ul unei companii auto-create, JZ Capital LLC, pe care a înregistrat-o în Georgia în 2014.

Potrivit profilului său LinkedIn, munca sa acolo s-a concentrat pe ”investiţii şi capital de risc”. Profilul său afirmă, de asemenea, că a fost ”un mare investitor timpuriu în bitcoin, cu cunoştinţe extinse despre funcţionarea sa interioară” şi că are experienţă în dezvoltarea de software în limbaje de programare pentru computere.

Profilurile de socializare ale lui Zhong includ imagini cu el pe iahturi, în faţa avioanelor şi la meciuri de fotbal de mare profil.

Dar aceste tipuri de atacuri cibernetice nu s-au încheiat cu dispariţia Drumului Mătăsii. Platformele criptografice continuă să fie vulnerabile în faţa infractorilor.

În octombrie 2022, Binance, cea mai mare plaformă de tranzacţionare de criptomonede din lume după volumul de tranzacţionare, a fost ţinta unui atac de 570 de milioane de dolari.

Compania a spus că o eroare dintr-un contract inteligent a permis hackerilor să exploateze o punte încrucişată, BSC Token Hub. Drept urmare, hackerii au retras criptomonede native ale platformei, numite jetoane BNB.

În martie 2022, un alt hacker a găsit vulnerabilităţi în platforma de finanţare descentralizată Ronin Network şi a câştigat peste 600 de milioane de dolari - cel mai mare atac de până acum.

Cheile private, care servesc drept parole pentru a proteja fondurile criptomonede din portofele, au fost compromise.

Potrivit unui raport al Chainalysis, criptomonede în valoare de 1,9 miliarde de dolari au fost furate prin atacuri cibernetice până în iulie 2022, comparativ cu puţin sub 1,2 miliarde de dolari în acelaşi moment în 2021.

Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
2024 a fost un an exploziv pentru Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume. În prezent, prețul unei unități oscilează în jurul prețului de 100.000 de dolari, iar pe fondul...
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
O minciună conform căruia mari bănci americane ar fi pariat între 350 și 500 de miliarde de dolari pe prăbușirea economiei românești, circulă intens pe platforma X (fosta Twitter), dar...
#monede virtuale, #Bitcoin, #ancheta , #Criptomonede
  1. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  2. Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
  3. Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
  4. Fenomen năucitor ce lovește pentru prima dată în istoria lumii: Sunt în mare pericol cinci miliarde de oameni
  5. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  6. 22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
  7. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  8. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  9. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine
  10. Tot ce trebuie să știi despre rack-urile de rețea