Ministrul Educatiei: A inceput procedura de licitatie pentru ultimele doua loturi de tablete

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 07:35
2344 citiri
Ministrul Educatiei: A inceput procedura de licitatie pentru ultimele doua loturi de tablete
Foto: Facebook / Guvernul Romaniei

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a afirmat ca pana in prezent au fost atribuite, in urma licitatiilor, contractele pentru achizitia a 82.000 de tablete - unui operator economic si circa 109.000 de tablete - altui operator. "Deja pentru ultimele doua loturi a inceput procedura de licitatie", a spus Anisie.

Ea a mentionat ca numarul unitatilor de invatamant care functioneaza in scenariul rosu ar putea creste, de aceea achizitiile trebuie facute cat mai rapid.

Anisie a fost intrebata, luni seara, la Realitatea Plus, daca mai exista o problema reala cu tabletele.

"Avem o problema, sa spunem asa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete. Inca din primul moment am realizat evaluarea in vederea alocarii financiare pentru achizitia de tablete. Inca din luna mai deja, prin hotarare de Guvern, au fost alocati bani pentru achizitionarea a peste 250.000 de tablete. A fost o evaluare initiala, realizata de catre directorii unitatilor de invatamant si de catre inspectoratele scolare", a explicat Anisie.

Ea a spus ca a fost alocat bugetul necesar si s-a realizat o licitatie de catre ONAC si "au fost atribuite 82.000 de tablete unui operator economic si aproximativ 109.000 unui alt operator economic".

"Deja pentru ultimele doua loturi a inceput procedura de licitatie, dar as vrea sa spun, pentru ca au existat aceste intarzieri, noi am luat si alte masuri (...) Daca astazi avem 338 de unit de invatamant aflate in scenariul rosu, asa cum s-a spus, exista posibilitatea sa fie mai multe unitati de invatamant in acest scenariu si de aceea este important sa realizam aceste achizitii cat mai rapid. ONAC este responsabil de acest lucru, Ministerul Educatiei a dat banii necesari pentru achizitie, prin urmare trebuie sa se realizeze ca mai rapid", a afirmat Anisie.

Anisie a mentionat ca o alta achizitie a MEC se va finaliza in 9 octombrie, vizand laptopuri, camere web si table interactive pentru peste o mie de licee.

Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) a reluat, in 14 septembrie, procedura privind achizitionarea de dispozivite conectate la internet. Contractul vizeaza cumpararea, prin negociere directa, a peste 167.000 de dispozitive.

"Avand in vedere inceperea noului an scolar 2020 - 2021, sub incidenta starii de alerta, in situatia de fata determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivel national, suspendarea activitatilor didactice de predare, evaluare, care presupun interactiunea fata in fata, poate sa fie dispusa de autoritatile din domeniu cand situatia epidemiologica o impune. In conditiile unei potentiale limitari a interactiunii la clasa/cursuri este imperios necesar asigurarea resurselor educationale adecvate si implicit sectiunea raporturilor juridice in privinta asigurarii dreptului fundamental la invatatura, potrivit careia Oficiul National pentru Achizitii Centralizate in calitate de institutie abilitata urmeaza sa deruleze in regim de urgenta, in numele si pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare avand ca obiect achizitionarea de dispozitive Electronice cu conexiune la internet necesare facilitarii activitatilor didactice la distanta", se arata in anuntul ONAC.

Potrivit anuntului ONAC, procedura este "negociere fara publicare prealabila" si urma sa se cumpere 167.174 de dispozitive, impartite in sase loturi.

- Lot 3 Regiunea Nord - Est 1 (Bacau, Botosani, Neamt)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre: 11.310.251 si 14.873.948 lei

- Lot 4 Regiunea Nord - Vest (Bihor, Bistrita - Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre: 10.658.823 - 14.796.806 lei

- Lot 5 Regiunea Vest (Arad, Caras - Severin, Hunedoara, Timis)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre 6.405.383 si 8.988.410 lei

- Lot 6 Regiunea Sud - Vest (Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti, Gorj)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre: 10.524.201 si 14.382.857 lei

- Lot 8 Regiunea Sud - Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre: 11.302.688 si 15.601.510 lei

- Lot 9 Zona Nord - Est 2 (Iasi, Suceava, Vaslui)

Valoarea estimata fara TVA: Intervalul intre: 11.927.393 si 15.645.880 lei

ONAC anunta ca cele sase loturi au fost anulate in cadrul licitatiei anterioare, care s-a soldat doar cu incheiarea unui contract pentru trei loturi.

Valoarea totala estimata a achizitiei se situeaza intre 62,1 si 84,2 milioane de lei fara TVA.

Ofertele trebuiau depuse pana in 18 septembrie.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat, in 5 septembrie, ca, in urma licitatiei desfasurate de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) exista o companie care a castigat licitatia pentru asigurarea a trei loturi de tablete, respectiv peste 82.000 de dispozitive.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a cerut recent premierului Ludovic Orban demiterea presedintelui ONAC, intrucat licitatia pentru achizitionarea a 250.000 de tablete nu poate fi finalizata la timp. "Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitatiei, dupa atatea luni in care toate institutiile implicate, mai putin ONAC, au luat toate masurile ca procedura sa fie incheiata in termenele stabilite", a transmis Anisie.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a declarat ca este posibil sa il demita pe directorul Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), asa cum a cerut ministrul Educatiei, Monica Anisie, din cauza problemelor legate de licitatia pentru tabletele elevilor, precizand ca este nemultumit de modul in care s-au derulat mai multe proceduri de licitatie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ministrul Educatiei, #Monica Anisie, #tablete scoala, #licitatie tablete , #ministrul Educatiei