Ziare.com

Profesor: "Ne nenorocim generatiile de copii". Haosul din Educatie, o bariera in plus pusa de autoritati tinerilor

de Laurentiu Sirbu
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 00:02

   

Profesor: "Ne nenorocim generatiile de copii". Haosul din Educatie, o bariera in plus pusa de autoritati tinerilor
Incapacitatea autoritatilor de a asigura conditiile minime necesare desfasurarii orelor de curs in sistem online, in ceea ce priveste asigurarea unor conexiuni la internet care sa faca posibile aceste ore, in pregatirea cadrelor didactice pentru sustinerea orelor de curs si nu in ultimul rand, lipsa tabletelor si a calculatoarelor pentru copiii din mediile dezavantajate reprezinta o bariera ce va nenoroci generatii intregi, sustin profesorii.

Mai mult, faptul ca autoritatile locale nu respecta dreptul elevilor la burse, unele primarii acordand burse de cativa lei pe luna, reprezinta atat o problema de dreptate sociala, prin incalcarea unui drept fundamental al copiilor - accesul la educatie, dar si un dezastru din punct de vedere pragmatic, statul irosind capitalul uman al viitoarelor generatii.

Profesoara Cristina Tunegaru este de parere ca in acest moment haosul din Educatie nenoroceste toate generatiile de copii care se afla pe bancile scolilor, neexistand conditiile necesare pentru desfasurarea unor ore de curs in care elevii sa invete sau sa inteleaga ceva.

"Nu e vorba deloc doar de copiii din mediile rurale, mai sarace. Stim deja, s-a tot vorbit de toata povestea cu conexiunea la internet, cu tabletele care vor veni, sunt toate legende. Vorbim de aceste lucruri de luni de zile si cu toate aceasta nu s-a intamplat absolut nimic. Suntem in momentul in care abia acum unele scoli trebuie sa scrie proiecte europene pentru a primi aceste tablete. Imaginati-va cand vor ajunge aceste tablele la copii? Probabil la sfarsitul anului scolar, asta in cel mai bun caz. Vorbim de inca un an pentru copiii acestia din familii dezavantajate, este pur si simplu catastrofal. Copiii acestia vor fi pierduti pentru totdeauna.

Pe de alta parte, sa stiti ca nici copiii din scolile urbane - si vorbim de scoli spre medii, sau chiar bune -, nu au parte de o educatie de calitate. Chiar si scolile acestea, nu au o conexiune buna la internet, deci nu pot sustine ore in sistem hibrid - si stim deja ca sunt cateva mii de scoli in scenariul galben ce trebuie sa sustina ore online. Eu am tinut ore online din martie pana in iunie si stiu cat de greu este sa faci o ora buna. O ora care sa fie accesibila, copiii sa auda ce spui, sa vada ce scrii - nu este asa de usor. Iar din pacate, scolile nu au fost pregatite", a declarat aceasta.

Sistemul hibrid se va dovedi un esec

In opinia profesoarei, sistemul hibrid gandit de catre autoritati se va dovedi un adevarat esec, lucru valabil nu doar pentru scolile din mediul rural sau zonele sarace ale tarii, ci si pentru licee bune din Capitala.

"Cred ca sistemul hibrid va fi un esec, ca in perioada urmatoare vom vedea ca nu se pot sustine ore in sistem hibrid. Nu din vina scolilor sau a profesorilor, pur si simplu nu a existat niciun sprijin pentru scoli. Nici de la Ministerul Educatiei, de-a lungul anilor si nici in ultimele sase luni, nici de la Consiliile Locale, adica cei care aveau obligatia sa sprijine scolile cu resursele materiale, sa deschida posturi, sa angajeze oameni. Solutiile se puteau gasi, insa ele trebuiau gandite din timp. In acest moment fiecare scoala carpeste pe ici pe colo cu ce poate.

Va spun, din discutiile cu colegii mei, ca au fost scoli in Bucuresti unde nu s-au putut tine orele in sistem hibrid, unde transmisiunea directa nu s-a putut realiza, chiar si la licee bune nu a existat o conexiune suficient de buna pentru desfasurarea orelor in acest sistem. Deci s-au blocat la primul pas. Nici macar nu mai are rost sa vorbim ca nu exista tablete pentru copii sau profesori care nu vor sa-si dea acceptul de a fi filmati, noi ne-am blocat la conexiune. Imaginati-va cati pasi trebuie sa facem pentru a realiza o ora cat de cat decenta, care sa le permita copiilor sa inteleaga ceva, sa invete ceva.

Apoi, cele mai multe scoli care merg in scenariul verde au ales sa reduca durata orelor de curs. Nu se mai fac ore de 50 de minute, ci ore de 30 de minute, de 25 de minute sau chiar ore de 15 minute la anumite discipline. In 30 de minute nu poti sa faci o ora eficienta, chiar daca vorbim de clase de 15-20 de elevi.

Din pacate, astfel nu facem decat sa ridicam o piedica in fata acestor copii vulnerabili, pentru care scoala e singura speranta, singura sansa sa scape de saracie si sa aiba un viitor mai bun. Nu stiu ce vom face peste doua sau trei saptamani, cand ne vom da seama ca sistemul hibrid nu functioneaza. Vom trece iar cu totii in sistem online unde ni se va cere sa tinem ore pentru care nu am fost pregatiti. Suntem la acelasi nivel la care eram in luna martie. Nu s-a schimbat nimic intre timp. S-a vorbit de cursuri pregatitoare pentru profesori, care sa ii invete cum sa tina cursuri online, dar am auzit vorbindu-se doar din partea ministrului Educatiei, a prim-ministrului, dar nu am auzit niciun profesor care sa fi urmat acele cursuri. Adevarul este ca nu s-a facut formare reala a profesorilor pentru online. Nu s-a facut absolut nimic. Nici macar nu s-au dat ghiduri despre cum sa faci o ora online eficienta, cum sa-i stimulezi pe copiii aceia", a precizat Cristina Tunegaru.

Aceasta a subliniat ca orele in sistem hibrid, cu o parte din elevi in clasa si restul acasa se vor dovedi un adevarat esec in ceea ce priveste calitatea actului educational.

"In schimb, ne asteptam acum ca profesorul, sa zicem ca trecem de toate problemele de ordin tehnic, sa lucreze in acelasi timp cu jumatate de clasa fata in fata si jumatate de clasa acasa. E pur si simplu aberant. Va lucra cu cei din fata lui. Iar copiii care il urmaresc acasa vor avea rolul de spectatori, nu vor fi deloc implicati activ. Asta in situatia ideala in care pot auzi ce se discuta la clasa, pot vedea ce se scrie la tabla. Cand acesti copii se vor intoarce la scoala, profesorul va trebui sa reia lectiile cu ei pentru ca vor avea multe lipsuri acumulate in aceasta pauza", a mai subliniat aceasta.

Burse de ajutor social in valoare de 4,5 lei pe luna

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat cu ocazia primei zile de scoala ca peste 87% din elevi au tablete sau laptopuri si pot astfel participa la cursurile online. Dincolo de zecile de mii de elevi despre care autoritatile recunosc astfel ca nu au mijloacele tehnice de a lua parte la orele online, Societatea Academica Romana impreuna cu Avocatul Poporului au atras atentia intr-un raport ca in 2.139 de comune, orase si municipii din Romania (67,22%) nu se acorda niciun tip de burse scolare, iar in alte 863 (27,12%) bursele se acorda doar partial, fiind incalcate in mod sistematic si generalizat prevederile art. 82 din Legea educatiei.

"La nivel national, respecta in mod integral dreptul elevilor la burse scolare doar 180 de autoritati publice locale din 3182 obligate sa acorde burse (5,66%). In unele comune sau orase sunt consilii locale care acorda burse si de la 4-5 lei/luna, valori care nu doar ca nu raspund nevoilor elevilor, ci, mai mult decat atat, reprezinta o lipsa crasa de respect. Cateva exemple graitoare sunt:
-comun Calui (jud. Olt) - bursa de ajutor social in valoare de 4,5 lei/luna;
-comuna Horea (jud. Alba) - bursa de ajutor social in valoare de 7 lei/luna;
-mun. Dragasani (jud. Valcea) - bursa de ajutor social in valoare de 10 lei/luna.
Pe langa faptul ca sunt orfani, sufera de boli grave, sunt navetisti sau traiesc sub limita saraciei, elevii din aceste localitati sunt tratati in mod batjocoritor de niste edili care isi doresc doar sa puncteze faptul ca respecta dreptul la burse scolare", arata raportul SAR.

Reprezentantii SAR au atras atentia asupra faptului ca doar in anul 2018 circa 138.000 de elevi au abandonat scoala si au cerut Guvernului sa aprobe cuantumuri minime pentru aceste burse.

"Neacordarea burselor scolare pentru elevi, drept prevazut de Constitutie si Legea Educatiei, mai ales a celor de ajutor social, are efecte puternice in asigurarea accesului liber la educatie si a unor sanse egale de dezvoltare pentru toti copiii. Conform studiului nostru, 70% dintre autoritatile locale refuza sa le respecte elevilor din medii sociale defavorizate dreptul la burse sociale, din aceasta cauza multi ajungand sa abandoneze scoala. Numai in anul 2018 au parasit sistemul formal de educatie un numar de 138.000 de copii din clasele I-XII si invatamantul profesional. Este enorm, iar primarii care refuza sa le ofere sprijinul pe care Constitutia ii obliga, precum si Guvernul care inchide ochii si intoarce spatele, sunt autorii morali ai tragediei acestor 138.000 de copii.
Totusi, situatia nu este mai buna nici in acele 30% dintre comunele, orasele si municipiile care acorda burse sociale. Sunt locuri in tara unde elevii beneficiaza de burse sociale la niste valori dispretuitoare", a declarat Constantin Alexandru Manda, Coordonator advocacy, in cadrul Societatii Academice din Romania.

Pandemia doar a facut mai vizibila saracia din mediul rural

"Lipsa unei educatii reale va avea efecte serioase pe termen lung, si ele s-au vazut in migratia din ultimii ani, in saracia care persista in mediul rural. Acum, cu fenomenul prin care trecem, aceasta pandemie, ele au devenit doar mai vizibile. Problemele exista. Nimeni nu crede ca inainte se facea prea multa scoala in mediul rural si dintr-o data acum nu se mai face nimic pentru ca trebuie sa faca pe internet. La tara mergea cine nu putea sa ajunga la oras, era suplinitorul suplinitorului, erau niste copii care veneau din familii atat de sarace care practicau agricultura de sub-existenta - iar scoala, chiar si gratuita, avea astfel costuri de oportunitate pentru unele comunitati atat de ridicate incat nu puteau fi asumate, si atunci nu-i trimiteau pe copii la scoala.

Din pacate aceste lucruri existau si inainte de pandemie. Lipsa educatiei reale, de calitate, diferenta asta teribila, intre mediul rural si cel urban, si intre liceele bune si cele mai putin bune. Liceele bune sunt liceele unde merg copiii care ori au o inteligenta peste medie si au parinti care sunt dispusi sa acopere costurile mai mari asociate cu aceste licee - hai sa luam si auxiliarele alea, hai sa luam si ore la copil etc. Copiii invata unii de la altii, si daca esti intr-un mediu cu copiii care au ceva de invatat acasa, care au niste resurse, vor exista rezultate mai bune. Aceste diferente nu exista insa doar de acum, pandemia aceasta doar le evidentiaza mai mult. Din pacate nu putem avea un invatamant cu mult mai grozav decat economia pe care o avem, si nici economia nu poate fi cu mult mai grozava daca invatamantul nu-i bun", a declarat Radu Nechita, conferentiar universitar la Universitatea Babes-Bolyai.

De altfel, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) sustine, intr-un raport dat publicitatii recent ca pierderile de invatare de pana acum vor cauza o scadere a veniturilor pe tot parcursul vietii elevilor actuali, scadere ce va creste daca pierderile de invatare vor continua. OECD arata, in raport, ca acestea se vor resimti si in economiile tarilor si atrage atentia: "impactul viitor al pierderilor de invatare trecute si viitoare trebuie luat in considerare cand se decide modelul mixt de invatare la clasa sau de acasa, sau daca ar fi inchise din nou clasele, local sau regional".

Potrivit raportului OECD, cercetarile legate de economia educatiei arata ca fiecare an de scoala determina o crestere medie de circa 7,5-10% a veniturilor obtinute pe tot parcursul vietii de beneficiarul educatiei. "Altfel spus, daca se pierde o treime dintr-un an de invatare, acele venituri ar scadea cu circa 3%."

Masurarea bruta a realizarilor scolare este mai putin importanta decat problema pierderilor de abilitati cognitive ce rezulta din inchiderea scolilor.

"O forta de munca mai putin abila inseamna si rate mai mici de crestere economica la nivel national. Pierderea unei treimi de an de invatare efectiva pentru elevii afectati de inchiderea din prima parte a anului 2020 va determina, pe baza datelor istorice, o scadere a PIB-ului unei tari cu 1,5% in medie, pana la sfarsitul secolului. Daca scolile redeschise (unde vor veni si noi elevi) nu se vor ridica la standardele anterioare pandemiei, impactul asupra bunastarii economice viitoare va fi proportional mai mare", arata documentul citat.

OECD subliniaza ca impactul cel mai puternic se va resimti in randul copiilor deja dezavantajati, ceea ce se va traduce intr-o crestere a inegalitatilor in societate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21615 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
44 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand va spun ca acest EXCREMENT COMUNIST , pederast aciuat prin

strainatate este un IMPOSTOR cu zeci de nicuri ...diad_CH , Te-o , Inna18, Constant , etc... si traiestte pe social (ati vazut ce spune , tren, autobuz etc.gratuit ca si la boschetarii din Fr.) , mananca zoaiele de la cantina la Elvetia , si face LABBA ,si de 12 ani sugge pµla la politicieni poate cineva seva indura de el !
Parerea mea este ca ,aceasta dejectie umana FACUSE un acord cu vechea "garda" de la ziare.com ( platit sau nu ?? ) pt a face sa cresca rattingul pe site si cu aceasta ocazie profita sa lingga in cµr persoane cu functii inalte si politicieni si etc , poate poate cineva il va REMARCA si oferi o coaja de paine ...
de unde si comentariile lui "siropoase" si odele si osanalelel aduse persoanelor in cauza .....
ps. cand scriu de acest excrement trebuie sa ma duc sa vomit .....

 

"Profesor(oara..)"...

Atacă actualele autorități-care nici nu au apucat a răsuflat căci a venit COVID in urma PSD,la fel de "activi" in a se imbuiba prin promisiuni făcute unei populații care,N-A BĂGAT de seamă că la putere sunt toată liota omunist-securist-GRU, dar cu mult mai inapoiați și indisciplinați de cat cei răsturnați in 89/90(parțial...).
Da,este un mare pericol pentru această generație de elevi, adolescenți și studenți,in acest moment!Și pentru majoriata medicilor aflați in prima linie in lupta cu COVID-psd,dar ocmai acum și-a găsit unii profesori să stea acasă pe slariu plătit,iar unii acelerați chiar promit că vor da 500 euro și profesorilo?!Pentru lecții online pe care doar 10% au reușit să le țină?
Au fost 3/4 dintre profesorii de pană-n 90 și numai ei aveau fncții.Da,au plecat la pensie ori la "inălțimea" crugului, dar să citesc ce spune duduia,căruia acum i se năzare de burse de la primari,e nebunie și jale!La pensionarii cu 2500 lei,cu ce s-a mărit,e un ajutor pentru medicaente și duduia vrea burse la copii,dupăce in 2016/dec 2019 au fost la pupitre rămășițele psd!!
Stăm prost cu educația,din cauza pandemiei,dar mă tem că vom avea de furcă la capitolul SĂNĂTATEA a cerebelului!
p.s.Se pare că nu numai dna profesoară vede un necaz,ce poate fi real!Alții sunt și mai anti autorități,ce pot avea și vina lor.Dar,carota "demonocraților sociali"cum vi se pare?

 

RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Ati spalat creiere 30 de ani ...fara probleme ...si acum dati vina pe virus
...profesori Diletanti ...batuti-in-cap ...recomandari meditatii kk-romana-mate ...pt "Culegatori"

Profil-mate-info-KK.ro ...elevi spalati pe creier
...abandon IT record ...cel mai mare din UE

...abandon IT ...in traducere libera ...pt parinti si elevi ...lumea 3-a
... ...ai ratat cele mai multe oportunitati vest ...salarii top vest
... ..." Nu dai vrabia din mană pentru cioara de pe gard " ...salarii vest 1/2

Emigrant programator USA ...educatie top ...salarii medii >10.000 $/luna ...dublu comparativ UE
...india
...china
...canada
...rusia ...top 4 !
...coreea sud ...top 5 !
...vietnam
...filipine
...mexic
...anglia ...top 9 !
...germania ...top 10 !

...romania si grecia ...lanterna rosie UE
... ...kk-Vianu @ Co ...elite-mate-info-kk.ro

...> 20 promotii creiere spalate
...la microsoft ...a 2-a limba vorbita ...romana :)))
... ...slogan 1990 ...cliseu pt fraieri 2020

Licee elita ...profil-mate-info-KK.ro :)
...meditatii clasice sa faceti ...multa kk-mate ...cu proprii profesori (se subintelege :))
... ...la cules de capsuni ...kk-mate relatiile lui Viete 1591 ...de actualitate
... ...la microsoft ...trebuie altceva ...in afara orizontului vostru (tocilari-batuti-in-cap) ...ceva ce va depaseste
... ... ...exclus prof mate Diletant ...kk-Vianu & Co ...dus cu pluta ...cunostinte relevante ...evul mediu

... ...un ing.IT ...lectii programare ...portofoliu sec.xxi la vedere ...va trebuie ...:) ...fraierilor
... ... ...mai bun decat 100-profesori-Diletanti ...Vianu & co ...rezultate katastrofale ...v. statistici UE oficiale

RO ...tineri inalta calificare ...ultimii din UE ...statistici oficiale
...un rezultat al programei scolare ...si al meditatiilor clasice ...spalat creiere
... ...kk-meditatii-romana-mate ...clisee mioritice ...drum vest infundat ...rateu educatie competitiv vest

competitiv vest ...o solutie ...dezvolta Microb-IT ...in timp util ...Gimnaziu clasa V-a

Competitiv vest ...cariera tehnica top ...IT ...cele mai multe oportunitati
...aplicatii programare ...sec.xxi ...la ordinea zilei
... ...cea mai buna grafica 3D mioritica ...jocuri 3D ...capitol cheie Portofoliu credibil

...pt elevi si prufesori Diletanti ...elite-mate-info-kk.ro
... ...test puntea-Magarului :

...game Car @ ... http://oportun.3x.ro/race/race.html
...game Aircraft ... http://oportun.3x.ro/air/air.html
...game Tanc @ ... http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html

....corona Virus ... http://oportun.3x.ro/corona/index.html
..alegeri Locale ... http://oportun.3x.ro/city/city.html

...NU sariti puntea de fraieri ce sunteti ...Magari-calificati-Vianu-&-co-elite :) ...ultimii din UE ...oficial

diletanti, kadre didactice, parinti dusi cu pluta
...daca NU aveti link-uri la voi (programare sec.xxi)
... ...puteti vota si cu degetele de la picioare :)
... ... ...mult succes :)))
...

 

Incetati cu ideile astea comuniste ! Nu toti copii sunt egali,

si nu vor fi niciodata. Nu aveti decat sa va ocupati fiecare de copilul sau, sa il aduceti la cel mai favorabil nivel.

Statul nu va asigura, tablete, acces la Internet, etc. Este normal. Nu este rolul statului sau al guvernului. Va laudati ca RO are cel mai rapid acces la Internet, iar acum va vaietati ca sunteti off-line. Trebuie sa decideti ce vreti!!! Vreti Internet, platiti un abonament si il aveti! Nu va pasa de Internet, stati cu copii acasa langa soba, la caldurica. In toata securitatea... ca sa nu spun in toata promiscitatea mioritica!

Gata, nu se mai DA NIMIC ! Totul trebuie meritat, muncit, castigat cu sudoare si dorinta de evoluare! Nu cred ca Romania trebuie sa genereze generatii de asistati. Puneti osul la treaba, mici si mari!

Nu va convine Romania? Schimbati-o ca sa va convina! VOTATI dreaknealui cu capul, nu cu picioarele.

Egalitatea nu exista! Nicaieri in lume. Castiga doar cei care transpira, care invata, care muncesc si care au incredere in ei! Ceilalti se duc la birtul din sat! Comunismul si socialismul au pervertit mentalitatea romanilor, i-au transformat in asistati. Liberati-va de lanturile egalitarismului comunist!

Iar daca vreti sa avansati mai repede si aveti par pe piept, emigrati definitiv sau temporar, fiecare dupa cum crede mai bine! Iar daca nu vreti sa emigrati, faceti-i pe ciumatii rosii sa emigreze !!!

27 septembrie si luna lui decembrie sunt doua ocazii sa va rupeti lanturile si sa va ridicati in picioare!

 

esti dus cu pluta frate

rau de tot ,adica statul sa lasa sarantocii sa moare de foame ca in evul mediu,batranii saraci in lagare cu ei, si copii saraci sa devina infractori,ai niste idei fasciste rau de tot,fiecare cetatean trebuie sa aiba o sansa de a se realiza in viata plus fiecare cetatean trebuie sa aiba conditii de viata decente nu conteaza ca are sau nu are venit propriu statul trebuie sa asigure conditii minime decente asta e viitorul,asta e societatea viitorului, de ceea ce vorbesti tu este un capitalism jegos si fascist bazat pe legea junglei adica cine e mai smecher si mai puternic va reusi cine e slab si defavorizat sa moare drac,din pacate un astfel de sistem jegos este acum si in romania ,nu are nici o treaba cu statul de drept si cu democratia ,vrajeli,aici nu e vorba de comunism sau asa ceva aici e vorba ca suntem oameni sau animale?traim in jungla?

@Jedi_fighter. Nu sunt dus cu pluta, sunt plecat

cu avionul. Si nu sunt plecat in Evul Mediu sau in Raiul Sovietic. Sunt plecat in Infernul Capitalismului Salbatic si a Ciocolatei Lindt :))) Probabil de aceea am aceste "idei fasciste" care va deranjeaza pe dvs.

Dumnezeu, la inceputul Vremurilor, a adunat toti oamenii de pe Pamant si le-a dat la fiecare o lingura de inteligenta. Din pacate, tinere Luptator Jedi, cand a ajuns la tine nu mai ramasa-se decat o linguritza pe fundul butoiului :))) Si uite asa te-ai angajat in Razboiul Stelelor :)))

Bai mos

***, pro st te-am lasat si pro st te-am gasit! Stati-ar lindtu' in gat!

Bravooo!

Insa un mic ajutor pt familiile defavorizate exista peste tot, insa unul mic nu sa-i transforme in asistati. numai bine

PAI , AVETI BANI DE MA MULT , dle profesor ? unii

spun ca mai tot timpul sunteti in vacanta ...dl Nistor , ce zice ? baga o greva sa darame guvernul , ca la bolshevici nu prea exista suparare , toata lumea canta si e fericita , hore, sarbe si bairam ...

@diad_CH. Va multumesc pentru apreciere si va rog

sa ma scuzati pentru devarsarea de mizerie practicata de bizon/mosg1, etc. la adresa Dvs. Confunda orice elvetian cu mine. Ma vede peste tot. Omul nu are toate tiglele pe casa.

Cat despre ajutorul pe care unii copii mai defavorizati ar trebui sa-l primeasca, sunt cu totul de acord. Asta se si face in Romania 2020. Si ca sa raman la aluziile biblice, desi nu sunt bigot deloc, amintesc ca Dumnezeu ne da dar nu ne baga si in traista!

Cordiale salutari din SweetZerland :)

@MosGerila

Parca exista o Conventie a drepturilor Omului, tot de Europa scoasa, unde scrie ca toti suntem egali fara discriminari sau ma insel eu?
Si apoi parca scrie pe undeva ca in Romania invatamantul este garantat, gratuit etc. si etc. sau nu?
O fi Europa mama, dar pentru noi se asemana cam prea mult cu aia vitrega din Alba ca Zapada si Cenusareasa!

traiesti bine in elvetia mosule

te doare in spatele gerii de nord de generatia viitoare. tu esti platit sa faci rau romaniei. tara care te-a exmatriculat pentru incompetenta si tradare. atitudnea ostila impotriva romanilor transpare din toate postarile tale. precum si interesele pe care le aperi. specimene nocive ca tine ar trebui sa fie izolate de societate. de altfel esti izolat peste mari si tari si-ti versi furia pe noi. copii nostri nu sunt carne de tun pentru aventurierii politici. asta sa-ti intre bine in cap.

@medgidnicolai Rank user: x4 16.09.2020, 09:30

Am inteles tovarase! Nu mai fac!
Traiasca Partidul Socialist Democrat si inteleptul sau carmaci Ciolacu!
Free Daddy Draknea!
De abia astept sa votez la parlamentare cu Mandea, Olgutza, Veorica, Orlando, Valcov si alte genii de acest calibru.
Am o rugaminte: daca ai pile la partid, poti sa-mi aranjezi si mie o pensie ca lumea?!? Aici imi este frig si foame, nu mai pot canta prin tramvaie... Drept CV iti trimit o interpretare artistica din tramvai, la Geneva :)))

https://www.youtube.com/watch?v=znsnDq7uN6w

Camaradul care ma acompaniaza cu pianul cu bretele este Bizon :)))))) Bietul, a trebuit sa se intoarca iar in Ferentari. Back to the roots :))))

AR FI BANAL SI IMPOSIBIL ...sa fim absolut egali

universali ...nu ne-am mai suporta si natura ar arata ca drku , vai de capul nost ...

Comentarii de doi lei!

Voi astia imbuibati cu trandafiri, v-au crescut tepi pe limba? Nu mai stiti sa faceti un comentariu legat de subiect? Trebuie sa dati in alti comentatori, doar asa, pt ca nu ca place ce scriu? Terminati cu atacul la persoana!

"Haosul din Educatie". Pardon ca insist. Haos este in capul unora.

Iar eLearning-ul este o ocazie in aur de a dobandi competente digitale in regim accelerat! Cu ajutorul primit de la guvern, sute de mii de copii vor avea acces la noile tehnologii. Unii mai bine, alti mai putin bine, dar in rezumat, TOTI copiii vor fi castigatori.

M-am saturat de mentalitatea romaneasca care vede intotdeauna paharul pe jumatate GOL !!! Paharul este pe jumatate PLIN !!!

Pour le Nom de Dieux, Roma nu s-a construit intr-o sambata dupa amiaza! au fost necesare cateva decenii bune.

Aveti ACUM ocazia in aur de a avansa cat pentru jumatate de secol ! Europa va ajuta cu resurse, bani si know-how. Puneti mana pe vietile voastre si AVANSATI !

 

ba excrementule FµTEOAI PE MATTA-N GURA DE dejectie rebut

uman .....am uitat sa adaug si numele de MosGerila Macacpe tine Gigi , Craciun etc....la comentariul meu la "rezervat" .....mancameai CA*CATUL de dimineata ....bagatiai PµLA-n mamicuta ta , aia *** si proasta si toata rasa ta de crettini ...

Un nou avertisment pentru ziare.com referitor la maidanagiul Bizon!

Cum permiteti unui individ ca Bizon sa umple site-ul cu insulte si expresii de o vulgaritate pe care,probabil,nu le auzim nici la usa cortului?
Oare cei care le tolereaza sunt de aceiasi factura?Teo

Te-o cu cat te plateste partidul sa iei muuie

comentariile tale sunt inutile , prostia ta ti-o expui cu insolenta , esti un troll ce faci politica si meriti injurat ca la usa cortului

@Mos Gerila

Aveti perfecta dreptate!
Nu toti copii sunt egali,indiferent daca ne place sau nu!
In ciuda teoriei lui Rousseau,oamenii nu sunt egali de la natura!
Cu aceiasi profesori elevii se diferentiaza in buni ,mediocri,ori pur si simplu handicapati,indiferent de posibilitatile materiale ale parintilor!
Vazi copii saraci super-dotati si altii imbuibati nuli la scoala(un caz este chiar fiul lui Firea care a esuat lamentabil la Bac)
Rolul societatii nu este sa-i eglalizeze ci sa-i ajute pe cei superdotati si pe cei mai putin dotati,dar cu discernamant ca sa nu inabusim posibilitatile superdotatilor,deoarece pierde exact societatea!
Situatia nesatisfacatoare din invatamantul romanesc este rezultatul a multor ani de nepasare,incompetenta si subfinantare!
Scolile insalubre cu closete in curte nu au aparut de cateva luni ci sunt acolo de ani de zile!
Situatia nu se poate remedia in timp de pandemie si in cateva luni!
Amintiti-va de manualele pline de greseli achizitionate de ministrii educatiei,majoritatea PSD-isti,care ei insisi nu indeplineau conditiile unor adevarati intelectuali!
In prezent,in toate tarile din lume exista ezitari,reveniri,ajustari etc etc in functie de surprizele pandemice!
A la guerre comme a la guerre!
Guvernul roman face tot ce se poate in conditiile actuale!
Copii trebuiau sa fie dotati cu tablete si in orice caz sa stie sa lucreze cu ele ,de mai multi ani,cand Abramburica si alti minstri fara nici o legatura cu educatia,isi bateau joc de invatamant!
Situatia actuala este speciala si trebuie abordata ca una speciala,ca in toata lumea!
Ce poate face guvernul cand mii de parinti se cred destepti si incalca regulile elementare de preventie,cel mai recent caz este al familiei Pandele cu primarita capitalei in frunte!!!!!
Sa fim intelesi,fara participarea masiva,inteligenta a populatiei in lupta cu pandemia,rezultatele nu pot fi decat nesatisfacatoare,mai ales cand sunt sabotate politic de CCR si adunatura PSD-ALDE-Anti-Romania!
Decat sa ne vaicarim ca niste babe,mai bine am participa cu totii la efortul de a iesii din pandemie cu cat mai putine pierderi!Teo

 

Te-o sa sugii pµla la clasa pnlista ba jeg immputit fµteoai

pe mattan gura de excrement ....dejectie si impostor cocalar ...mars in PZDa mattii de fils de phute

treci pe nicurile urmatore

Bizon are dreptate in privinta trollilor de pe

acest site . Sunt o gramada si toti cu propaganda si foarte multi lingai ca sa dam exemplu pe Mos GERILA , Te-o , diad_CH si se stiu ei bine , si sunt cunoscuti

@Bizon/MosG1, etc. Cunosc un veterinar care te

ajuta sa scapi de dubla personalitate bizon/mosg1.
Asta se numeste schizofrenie, dublata de sindromul "de la Tourette".
Cu un tratament viguros si o alimentatie saraca in mititei, poti sa devii normal. Dar nu imediat... dureaza cativa ani, nu vreau sa te mint :)))

Deuce Bigalow: https://www.youtube.com/watch?v=fFn0llYqM8w

@Bizon - Number 1 across the nation!

Bai, Bizon, cu ce tupeu te iei tu, nene, de fostii mari basisti?
Esti chiar vagabond, nene, nu ti-e rusine?

Desi, sincer sa fiu, de mosgerila parca mi-este mila.
Asta se numeste "solidaritate de forum".

@Te-o. Absolut corect. Inteligenta nu tine de starea sociala

sa materiala. Dar ea singura, nu este suficienta pentru ca cineva sa aiba succes in viata. Educatia este metoda prin care inteligenta se poate exprima. Un bun profesor imparte in mod egal cunoasterea si educatia, tuturor elevilor. O buna educatie permite geniilor sa straluceasca si celor mai modesti sa supravietuiasca cat mai bine, sa aiba un maximum de sanse in viata.

Un sfat. Nu va formalizati cu dejectiile verbale ale unui bizon/mosg1 etc. Vocabularul sau nu depaseste 10 cuvinte si dintre acelea 3 sunt interjectii. El a chiulit la scoala, a facut doar "scoala vetzii" in clanul Mototolea. A invatat si cateva injuraturi in italiana si franceza, probabil in anii de "facultate" ... din Rahova.

Domnule

eu nu inteleg de ce raspunzi acestor caricaturi de postaci, ei asta vor: sa fie bagati in seama, iti dai seama dupa cum scriu ce frustrari enorme au acumulat, tremura ca cineva sa se coboare si sa ii bage in seama. Sunt "teroristii" spatiului digital.

MosGerila ....LABBAGIULE , la nivelul vostru de

cocalari propagandisti ce sati de ani de zile si suggeti Pµla ca sa nu muriti de foame (alta explicatie nu este) ca sa prea slaviti PARTIDUL VOSTRU preferat tu si echipa ta de SLUGi ca Munteanu , movici neculaeda si ....
hahahahah ...tu vorbesti de dubla personalitate tu care ai peste 100 de nickuri , proasta pµla a fost la curru lu' matta aia proasta si currva c-a stat cappra la un bou ca tac'tu ...Mosule esti nebun in toata regula ...12 ani in continuu sa postezi zi de zi
Munteanu ...fµteoai pe matta-n gura ba jeg penal

Bizon, esti campion mondial, nene, bravo!

Azi m-ai facut sa rad!
Chiar de mai multe ori si cu mare pofta.

RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

NU va plac statisticile oficiale :)))?
...profil mate-info-kk.ro ...elite ...kk-IT-Vianu @ co ...kk-sava-lazar-mViteazu-sincai ...elite :)
... ...tocilari batuti-in-cap ...si profesorii lor Diletanti

programare sec.XXI ...un link credibil ...se poate Diletantilor :)?

...game Aircraft ... http://oportun.3x.ro/air/air.html

...re-tardati ...ultimii din UE :)??? ...oficial :)))

votati cu oftica
...ma amuza
...

 

Cam multi plangaciosi

Nicio solutie, numai vaiete si mieunaturi.
Culmea e ca in toti anii in care Abramburica sau Pop - jenunche au masacrat educatia nu prea le-am auzit glasul acestori vaitatori de meserie.
Priviti putin situatia invatamantului dinainte de epidemie si veti ca constata ca nivelul general era exact acelasi ca acum.
Elevii ies asa cum ies din scoala generala si liceu, pt ca profesorii sunt si ei asa cum sunt.
Sala de clasa fara termopane sau wc-ul din curte nu au absolut nicio vina ca elevii de clasa a 8-a sau absolventii de liceu se afla pe ultimul loc in UE la nivelul de pregatire, indiferent ca e vb de lb romana, maematica sau fizica.
Iar asta e exclusiv vina profesorilor.

 

Haosul din Educatie

NU este de acum,de anul acesta, acest haos este de foarte multi ani !
Dupa parerea mea, acest minister al educatiei si ministerul sportului nu ar trebuii sa fie condus si numiti ministri ,secretari si etc politic, sunt in Romania profesionisti capabil sa organizeze si sa ridice invatamantul si sportul in Romania. Din pacate acesti oameni nu sunt consultati ,nu se i-a in seama ce propuneri au ei deoarece nu sunt afiliati politic la vreun partid.

 

Aveti

perfecta dreptate, cu o singura observatie: propunerea d-voastra e valabila pt. toate ministerele, nu numai la educatie si sport!

oricum sunt terminati

peste 15,20 de ani cand robotizarea si masurile de limitare a poluarii vor produce vreo 500-800 milioane de someri(estimare OECD), aceasta generatie va trebui sa se revolte si sa faca o schimbare de sistem social,acest capitalism neoliberal va trebui sa dispare ,banii din societate vor trebui impartiti echitabil,vor trebui introduse venituri minime decente si pensii minime decente plus venit universal ,etc. si alte masuri sociale, nu va mai merge cu aceasta lege a junglei impusa de capitalismul actual,deci va fi un fel de socialism democratic in era robotizarii,asta va fi ,daca nu ,vor veni razboaie si revolutii sociale nemaivazute inca ,acest capitalism oricum se va prabusi violent,deci aceasta generatie oricum va fi de sacrificiu,vor trai vremuri grele

 

|intre|

Unde a lucrat tovarasa TunaGaru in ultimi 30 de ani?
Tuna si fulgera acum cand in toata tara si pe tot mapamondul situatia e grava!

 

Pai si profesorii nu sunt partasi la aceasta grozavie?

Nu i-a impiedicat nimeni sa faca ore de vara, sa se zbata sa dovedeasca ca merita salariul.
Ei bine ei s-au multumit sa ia salariul facand nimic.

 

Bai, giv, ce faci, nene, ai disparut? Ca vad ca postezi din an

in Paste. Pe ce site oo arzi acum?
A propos, cunosti vreun om caruia sa nu-i convina sa ia bani de pomana, nene?
Altceva: de nen´tu basescu, ce zici?
La Judecata de apoi, o sa te coste, nene!
Ca prea-l laudai pe nemernicu´asta!
Tare ma bucur c-a dat Parkinsonu-n el!

A propos, sunt ateu, dar m-as fi bucurat tare mult sa existe Iad-ul. Ai inteles de ce, nu?

Sunt bine domnu', sper ca si dumneavoastra.

In legatura cu profesorii, este firesc sa vrei sa vrei sa iei bani fara sa muncesti, este in firea omului sa fie lacom (vedeti ca am distrus tot in jur si natura incepe sa se razbune), dar de la profesori nu te astepti sa aiba o atitudine de cea mai joasa speta pentru ca ei trebuie sa fie exemple in societate.
Exemplul dat de profesori in societate este: noi vrem sa luam bani nemunciti, nu ne intereseaza de elevi sau de soarta lor.
Mi s-ar parea normal sa nu fie platiti daca nu muncesc.
La noi s-a ajuns sa se considere normal sa iei bani fara sa faci nimic, sa te pensionezi la 40 de ani etc. Credeti ca nu exista si reversul medaliei la aceste lucruri. Ne furam singuli caciula.
In rest la ce remarcati dumneavoastra sa stiti ca toti politicienii sunt la fel, eu nu vad diferente intre ei. Toti sunt in politica sa se pricopseasca nu sa va faca dumneavoastra bine.
Relativ la faptul ca sunteti ateu mi se pare un lucru foarte rau. Nu aveti un sens daca nu aveti o credinta.
Numai bine.

este internet gratis la malluri

sa faca orele acolo daca scoala nu are 30 lei pentru un abonament la internet pentru toti copiii din scoala.
vor 5G cu 100 lei fiecare? vor masa calda la restaurntele rudelor? vor costume pentru elevi la firmele prietenilor? fara educatie sexuala? nu au ajuns 80 de ani de gratii la ferestre si tortura psihica pentru elevi?

 

Nu numai educatia

Uitati-va la justitie si masacrarea ei, economia - legi si taxe care se schimba de la o zi la alta. Este dovada unei clase politice incapabile de un proiect de tara. Din pacate, aceste scursuri comuniste sunt inca la putere, din pacate am avut parte probabil de cel mai timphit regim din lagarul comunist combinat cu balcanismul si tzigania ... popor ghinionist pe toate planurile.

 

Domnule Munteanu, azi mi-am permis sa am un dialog cu

cativa colegi de pe acest forum. Am facut eroarea de a intra in jocul talibanului, dar este doar ceva cu caracter unic. In general nu discut cu insectele :))))

Meilleures salutations 🇨🇭

MosGerila ...tu ai fost si vei ramane toata viata

ta UN EXCREMENT pentru ca asta esti ...treci pe nicurile urmatoare te rog frumos , fµteoai pe mamicuta ta in gura de dejectie umana ce esti
turnator si pupincurist exacerbat

Ramaneti un domn, felicitari!

La comentariile de prost gust pe care le primiti (si eu pe deasupra desi sunt un simplu comentator apolitic care deranjeaza fauna de pe ziare.com) ramaneti un comentator obiectiv, felicitari. Imi puteti scrie in privat unde va aflati? Ms

@diad - fii atent aici:

Tot ce este neutru, este automat psd-ist.
Adicaa "par default". Exact ca pe vremea lui traian "parkinson" basescu: cum postai impotriva tandemului basescu/udrea, erai automat psd-ist.

Pe vremuri, pe forum postau multi oameni cu minte.
Si cand te jigneau, se vedea ca sunt scoliti.
Laturile din ziua de astazi sunt salahori cu laptop, care se simt CU SCOALA cand au tastatura in fata.

RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / oficial

kk-IT-Vianu @ co ...mate-info-kk.ro ...profesori Diletanti-Nesimtiti
...ati spalat creiere >20 de ani ...rezultate vizibile ...Romania ...IT lanterna rosie UE

trupa de teatru va trebuie ...Programatori-Nesimtiti-Vianu
...exclus cerc informatica ...programare sec.xxi

parinti dusi cu pluta ...meditatii tepe mioritice ...kk-romana-mate
...asta meritati ...Fraierilor
... ...ultimii din UE ...oficial
...mult succes :)))
...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor