Ziare.com

Strategia de Digitalizare a Educatiei in Romania 2021 - 2027 propune alfabetizarea digitala a cel putin 90% din populatia tarii

de Teodor Serban
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 14:29

   

Strategia de Digitalizare a Educatiei in Romania 2021 - 2027 propune alfabetizarea digitala a cel putin 90% din populatia tarii
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat vineri Strategia de Digitalizare a Educatiei in Romania 2021 - 2027, care isi propune, intre altele, alfabetizarea digitala a cel putin 90% din populatia tarii si dotarea tuturor scolilor din tara cu infrastructura si resurse tehnologice.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat vineri, ca acesta Strategie de Digitalizare a Educatiei in Romania trebuie sa devina un proiect de tara.

"Dupa un lung sir de consultari cu industria IT si de Telecomunicatii, cu societatea civila, cu partenerii de dialog social, lansam Strategia de Digitalizare a Educatiei in Romania 2021 - 2027 - Smart Edu. Aceasta strategie trebuie sa devina un proiect de tara pentru ca daca ne dorim sa construim o Romanie moderna trebuie in primul rand sa construim o Romanie educata. Pana la acest moment Romania nu avea o strategie nationala privind digitalizarea sistemului de educatie si formare, iar aceasta, pentru mandatul meu de ministru, reprezinta un proiect prioritar", a afirmat Anisie.

Ea a mentionat ca in ultimii zece ani bugetul de investitii al Ministerului Educatiei pentru digitalizare a fost de zero lei.

Anisie a mai afirmat ca aceasta strategie cuprinde opt domenii de interes.

"Din perspectiva structurala strategia privind digitalizarea educatiei cuprinde opt domenii de interes printre care si curriculum scolar pentru meserii emergente. Este o realitate ca viitorul pietei fortei de munca va aduce permanente schimbari astfel incat populatia activa ar trebui sa urmeze programe de invatare continua. Problematica dezvoltarii durabile va deschide noi porti catre meserii legate de economia verde, descoperirea si valorificarea de noi resurse regenerabile, de descoperirea si prezentarea ecosistemelor si de cultura si civilizatie. Un curriculum emergent care sa formeze oameni pregatiti pentru profesii emergente presupune facilitarea invatarii bazate pe interesele elevilor si coordonarea educatiei in directia tendintelor actuale", a transmis ministrul Educatiei.

Subsecretarul de stat in cadrul MEC, Jean Badea, afirma ca aceasta strategie isi propune ca cel putin 90% din populatia Romaniei sa fie alfabetizata digital.

"Tintele pe care noi ni le-am propus prin implementarea acestei strategii, care se va implementa pe o perioada de sapte ani, respectiv pana in anul 2027, corelata cu exercitiul de finantare multianuala europeana sunt tinte importante care se refera la intreaga populatie a Romaniei, cel putin 90 la suta din populatia Romaniei sa fie alfabetizata digital, 82% din populatia cu varsta cuprinsa intre 20 - 34 de ani sa fie formata pentru meserii emergente, pentru insertie de succes pe piata muncii, o piata a muncii despre care vom mai discuta", a transmis Jean Badea.

De asemenea, el a mentionat ca un alt punct important al strategiei este dotarea tuturor unitatilor de invatamant cu infrastructura si resurse tehnologice.

"Si, foarte important, avand in vedere contextul prin care am trecut inca de la declansarea pandemiei, absolut toate unitatile de invatamant din Romania sa fie dotate cu infrastructura si cu resurse tehnologice adaptate schimbarilor permanente. Altfel spus cu tehnologie de ultim moment", a afirmat Jean Badea. El a precizat ca in prezent 2.000 de cladiri in care se afla unitati de invatamant nu au acces la internet.
Subsecretarul de stat a mai declarat ca 43% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani au competente digitale reduse, iar rata de parasire timpurie a scolii a depasit 15 procente.

"Discutam despre o rata de parasire timpurie a scolii pe 15,3 la suta. Discutam despre faptul ca 43% dintre romanii cu varste cuprinse 16 si 74 de ani au competente digitale reduse, ceea ce ne plaseaza, din nefericire, pe penultimul loc din Europa. Doar 10% din populatia Romaniei cu abilitati digitale superioare, ceea ce ne aduce si mai grav pe ultimul loc din Europa. Romania se afla pe locul 50 in randul tarilor care au participat la testele Pisa. Suntem pe locul 27 intre tarile UE in ceea ce priveste integrarea tehnologiei digitale de catre intreprinderi, cu mult sub media Uniunii Europene.

Un aspect imbucurator este faptul ca la capitolul conectivitate stam relativ bine, ne situam pe locul 11 la nivel european, avand in vedere existenta retele de banda larga si de viteza mare de internet", a mai transmis Jean Badea.

El a afirmat ca un alt indicator la care Romania nu sta bine il reprezinta ponderea femeilor in IT, doar 1,2% din femeile incadrate in munca sunt specialiste in acest domeniu. De asemenea, 37% dintre profesori se considera utilizatori avansati ai noilor tehnologii, iar 53% utilizatori de nivel mediu, dar nu neaparat utilizatori de platforme educationale, a mai explicat subsecretarul de stat.

CITESTE SI: Purtatorul de cuvant al BOR: "Pozitia Patriarhiei Romane a fost si ramane una favorabila vaccinarii, insa Biserica nu se poate pronunta in probleme de ordin strict medical"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1720 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu prea cred

in declaratii pompoase in directia "digitalizarii".
progresele realizate la nivelul UE sunt modeste. In acest moment putin sub 50% dintre cetatenii europeni, cu varste intre 16 si 74 de ani, au un nivel minim de competente digitale. desigur, in viziunea unui ministru incompetent al educatiei, nu-i nicio problema ca de la circa 30% Romania sa salte la peste 70%. dar alfabetizarea nu inseamna doar utilizarea unor retele sociale si viteza de utilizare a tastaturii virtuale. alfabetizarea se refera la capacitatea de a utiliza instrumentele si altfel decat pentru amuzament sau socializare.

oare de cate ori n-ati vazut functionari care inca mai folosesc biletele pe care si-au notat combinatii de taste sau felul in care sa foloseasca un meniu?

si, nu in ultimul rand, alfabetizarea digitala merge mana in mana cu oarece bunastare. pentru ca nu oricine isi permite un sistem de operare licentiat, o suita office performanta etc. desigur, exista alternativele open-source. dar... tine tot de nivelul de alfabetizare constientizarea acestor alternative.

 

Madam, lasa-ne!

E mai bine si pentru noi si pentru tine

 

RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Digitalizare :))) ...profil mate-info-kk.ro ...abandon IT record ...cel mai mare din UE ...oficial
...Aiurea ! ...meditatii kk-romana-mate ...tocilari-ochelari-de-cal ...spalat creiere banda rulanta ...ultimii din UE ...oficial

Digitalizare :))) ...IT ...educatie top ...salarii top ...cerere > oferta ...oportunitati vest ...competitie mapamond
...startul conteza ...gimnaziu !!!
...o intrebare retorica pt cadre didactice Diletante (gimnaziu) :
... ...Ce recomandati :)??? ...meditatii-kk-treapta ...sau ...dezvoltare aptitudini proprii Microb-IT :)???

Digitalizare ...informatica ...IT-educatie-top ...un clasament orientativ pe natiuni :
...emigrant programator USA ...salarii medii >10.000 $/luna ...dublu comparativ UE

...india
...china
...canada
...rusia ...top 4 !
...coreea sud ...top 5 !
...vietnam
...filipine
...mexic
...anglia ...top 9 !
...germania ...top 10 !

...romania si grecia ...lanterna rosie UE
...> 20 promotii creiere spalate ...la microsoft a 2-a limba vorbita romana :) ...slogan 1990 ...cliseu fraieri 2020

kk-IT-vianu & co ...licee elita ...profil-mate-info-kk.ro :)
...la cules de capsuni ...meditatii-kk-mate ...relatiile lui Viete 1591 ...de actualitate
...la microsoft ...trebuie altceva ...in afara orizontului vostru ...tocilari-batuti-in-cap-creiere-spalate

... ...exclus prof. diletant mate ...kk-vianu & co ...cunostinte relevante evul mediu
... ...un ing.IT ...lectii programare ...portofoliu sec.xxi la vedere ...va trebuie fraierilor ...:)
... ... ...mai bun decat 100-profesori-Diletanti ...Vianu & co ...rezultate katastrofale ...v. statistici UE oficiale

Digitalizare :))) ...Educatie top ...Pe bune !!!
...ce "Grafica 3D" oferiti voi elevilor ...sa captati atentia ...sa dezvoltati microb-it ...programare sec.xxi :)???

fapt divers pt necunoscatori ...ministerul educatiei ...Anisie si Jean Badea
...coautori manuale IT ...nefericite ...insipide ...defazate ...vezi IT abandon record cel mai mare din UE

...cea mai buna "grafica 3D" mioritica
... ...NU este la o firma de profil : gamelot.ro, amber ...& co (>100 angajati)
... ...NU este nici la colosi nationali : oracle.ro, ibm.ro, microsoft.ro, siveco (>1000 angajati)

...cea mai buna "Grafica 3D" mioritica ...este pe persoana fizica :) !!!

...programare sec.xxi ...microb-it ...portofoliu-de-start ...pt-elevi-viitori-ing.IT
...descarca gratis ...cele mai bune jocuri 3D mioritice (...Aircraft-best-mioritic-game)

https://drive.google.com/drive/folders/1ygo9udTTIMYpqtI58k5-KNvVUBn85Wx-?usp=sharing

Stiti voi ceva mai bun ("grafica 3d" mioritica :)?
...digitalizare :))) ...pretentii IT :)? ...lasati un link !
...digitalizare :))) ...NU aveti link-uri :)))? ...kk ...votati degeaba :)
...succes
...

 

Foarte simplu

Educatia este ministerul cel mai important, dar si cel mai greu de gestionat in acest moment ! Romania are nevoie de pasi inainte in domeniul educatiei ! fara educatie Romania va inceta sa existe si mafia PSD o va subjuga din nou !
Coalitia are nevoie ca de aer de un individ ca Funeriu la educatie, care sa impinga lucrurile inainte indiferent de criticile venite din partea celor care se opun schimbarii !
Speram ca cei din USR+ sa aiba asa ceva !
Mult succes !

 

Jeane ( de care nu a auzit nimeni), noi am fost primii in Europa

elevii romani au participat la olimpiade internationale, au obtinut premii,s-a cantat imnul, momente de neuitat.
Si vine jean " Discutam despre o rata de parasire timpurie a scolii de 15,3 la suta . Discutam despre faptul ca 43% dinte romani cu varste cuprine intre 16 si 74 de ani au competente digitale reduse, ceea ce ne plasaeaza, din nefericire, pe penultimul loc din Europa".
Jeane jeane tot la nivelul sefei tale ai ramas.
Stai acolo ca nu iti lipseste nimic(in afara de tupeu).
Romanie Romanie tara mea de dor si off!

 

A mai guitzat Anisie odata

inainte de a primi un șut in fund. Proasta satului nu se dezminte nici pe ultima suta de metri. O imagine buna a coruplui profesoral, incult, agramat, indolent ca si ea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor