Despre Monica Iacob Ridzi

Monica Maria Iacob Ridzi este economist de profesie si ca ocupatie om politic, membru PD-L. Din decembrie 2008 pana in iulie 2009 a ocupat functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Emil Boc.

Nascuta pe 30 iunie 1977, la Petrosani, judetul Hunedoara, s-a casatorit in 2007 cu Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Monica Iacob Ridzi a renuntat la postul de europarlamentar obtinut in 2007 pentru a candida din nou la alegerile legislative in 2008. A fost aleasa deputat de Hunedoara si ministru al Tineretului si Sportului.

In PD-L detine functia de presedinte al Organizatiei de Tineret.

Este fondatoare a Organizatiei Non Guvernamentale „Democratie pentru femei”.

Studii

Din 2007 este doctor in stiinte ingineresti, titlu obtinut la Universitatea din Petrosani cu teza: “Evaluarea impactului economic al implementarii reglementarilor legislative privind sanatatea si securitatea in munca in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana".

In 2006 a absolvit un curs de formare parlamentara, ,organizat de Ministerul Afacerilor Externe, la Scoala Nationala de Administratie (ENA), Strasbourg, Franta

In 2003 a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universitatii „1 Decembrie” din Alba Iulia.

In 2003 a fost organizator si moderator al seminarului cu tema „Combaterea Traficului de Femei si Crima Transfrontaliera in Balcani" (Grecia)

In 2003 a urmat un curs de specializare in domeniul Holocaustului la Scoala Internationala de Studii ale Holocaustului de la Ierusalim, Israel

Este absolventa a Scolii de Administratie Publica Locala - organizata de Partidul Democrat (2002-2003) In 2002 a absolvit a "Political Party Exchange Programm", cursuri organizate de NDI si USAID

Inspector de resurse umane (Ministerul Muncii - 2002)

In 2000 a absolvit Universitatea din Petrosani si este licentiata in stiinte economice

Competenta in pedagogie, atestat emis de Ministerul Invatamantului (1999)

Atestat de limba engleza emis de Ministerul Invatamantului (1996)

Activitate politica

-    In perioada decembrie 2008 - iulie 2009 a fost ministru al Tineretului si Sportului

-    Din noiembrie 2008 este deputat PD-L de Hunedoara

-    Din februarie 2008, este presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal

-    In perioada noiembrie 2007-noiembrie 2008 a fost europarlamentar PD, membru al grupului PPE-DE

-    In perioada ianuarie – noiembrie 2007 a fost vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei

-    In perioada decembrie 2004 - noiembrie 2007 a fost deputat PD de Hunedoara

-    In perioada mai – decembrie 2006 a fost vicepresedinte al Comisiei pentru Integrare Europeana a Parlamentului Romaniei 

-    In perioada septembrie2005 – decembrie 2006a fost observator in Parlamentul European

-    Din 2005 este vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al Partidului Democrat - Hunedoara (ulterior PD-L)

-    In perioada iunie – decembrie 2004 a fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Hunedoara

-    Intre 2001 si 2006 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent National al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat, Departamentul pentru Relatii Internationale

-    Intre 2001 si 2006 a fost presedinte al Biroului Permanent Judetean al Partidului Democrat - Organizatia de Tineret a Partidului Democrat, Hunedoara 

-    Intre 2000 si 2004 a fost consilier parlamentar

-    Intre 1999 si 2001 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat - Hunedoara

-    Intre 1999 si 2001 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent Local al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat - Petrosani

-    In perioada 1998-1999 a fost secretar al Biroului Permanent Local al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat – Petrosani

-    S-a inscris in PD in 1997

Declaratie politica de… Martisor

O privire aruncata in trecut ne aminteste un moment cel putin bizar din cariera de deputat a Monicai Iacob Ridzi.

  Pe 28 februarie 2006, Ridzi a sustinut de la tribuna Parlamentului o declaratie politica despre importanta … Martisorului. Iata cateva fragmente:

“Tatal viteazului Romulus era chiar Marte, zeul razboiului. Insa in acea zi, zeul Marte isi scotea coiful si platosa, decretand pacea in Cetatea Eterna. In prima zi a lunii Martie, romanii isi sarbatoreau femeile, prin ceremonialul superb al Matronaliilor. Barbatii faceau femeilor mici daruri, obicei pagan, insa atat de frumos, incat strabatand prin veacuri de lumina si intuneric, a ajuns pana in zilele noastre, sub forma martisorului. (…)

“In virtutea acestei traditii, in numele femeilor din cetate, ma adresez azi domniilor voastre, barbatilor. Nu va speriati, bravi urmasi ai Romei! Nu va cerem sa va imbracati in rochii. Nici nu intindem mainile spre carma puterii. Stim ca ati zambit neincrezatori ori de cate ori femeile au preluat initiativa in aceasta tara, fie ca a fost vorba de Ana Ipatescu sau Ecaterina Teodoroiu. Sau, de ce nu?, Monica Macovei care astazi se lupta barbateste cu hidra coruptiei, cuvant care, in mod inexplicabil, este de genul feminin!

Va multumim sincer pentru martisoare, pentru toti acesti ghiocei frumosi din tabla poleita. Nu vrem sa conducem singure Roma, nici macar o singura zi. Noi, femeile, pretuim viata mai mult decat puterea! Pentru ca noi dam nastere vietii”.

Activitatea de europarlamentar

La alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European, Monica Iacob Ridzi a fost aleasa din partea PD pentru un mandat de eurodeputat valabil pana in 2009, fiind plasata pe locul 4 pe lista partidului.

Ca urmare a alegerii sale ca europarlamentar, Monica Iacob-Ridzi a demisionat din calitatea de membru al Parlamentului României la 30 noiembrie 2007, fiind înlocuită în această funcţie de către Ioan Cristea.

Ca europarlamentar, pentru un an, in perioada noiembrie 2007-noiembrie 2008, Monica Iacob Ridzi a fost si vicepresedinte al Grupului de Lucru C al PPE-DE, membru al Comisiei pentru bugete, membru al Delegatiei pentru relatiile cu Republica Populara Chineza, membru supleant al Comisiei pentru control bugetar, membru supleant al Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, membru supleant al Delegatiei pentru relatiile cu Statele Unite.

In aprilie 2008, Monica Iacob Ridzi a cerut infiintarea in cadrul Ministerului Afacerilor Externe a unui birou de consultanta pentru solicitantii de vize SUA.

Ridzi a cerut in cadrul unei interventii in plenul Parlamentului de la Strasbourg inceperea cat mai rapida a negocierilor intre Comisia Europeana si SUA in vederea eliminarii vizelor pentru cetatenii romani si cei ai altor 11 state membre.

Tot in calitate de europarlamentar, in septembrie 2008, Monica Iacob Ridzi a propus comisarului european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, ca Uniunea Europeana sa instituie o bursa europeana pentru elevii din zonele defavorizate economic si regiunile muntoase sau izolate.

Ridzi sustine ca acesti copii au cele mai mici sanse din UE de a incheia un studiu universitar sau de a dobandi o profesie calificata.

Pentru calcularea burselor, Ridzi propunea sa se ia in calcul criteriul de convergenta. Acest criteriu presupune ca regiunile cele mai sarace din Europa, cele cu o medie a PIB-ului de sub 75% din media europeana, sa fie eligibile.

Romania s-ar incadra intr-un astfel de program, intrucat toate regiunile de dezvoltare de la noi, mai putin Bucurestiul, se afla printre cele mai sarace 15 regiuni europene.

Liderul tinerilor din PD-L

Pe 23 februearie 2008, cei 774 de tineri PD-L participanti la Conventia Nationala au ales-o, in unanimitate, pe Monica Iacob Ridzi presedinte al organizatiei, ea fiind si unicul candidat la aceasta functie.

"Acum e timpul nostru. Votul ma face sa fiu si mai responsabila, sa ma lupt pentru ca OT PD-L sa conteze", a spus Monica Ridzi.

Deputat uninominal

In urma alegerilor uninominale pentru Parlamentul Romaniei din 30 noiembrie 2008, Monica Iacob-Ridzi a fost aleasa ca deputat in Colegiul uninominal nr.5 (Petrosani, Aninoasa, Petrila) din judetul Hunedoara, pe listele PD-L.

Ea a  obtinut 54,07% din voturi, fiind astfel singurul candidat din judet care a obtinut peste 50% In calitate de deputat, a devenit membra a Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Parlamentului.

Ministru pentru 7 luni 

Monica Iacob Ridzi a fost numita ministru al Tineretului si Sportului in decembrie 2008, fiind membra a Guvernului Emil Boc.

La cateva luni de la instalarea in functie, numele Monicai Ridzi a fost implicat intr-un scandal legat de organizarea Zilei Tineretului, pe 2 mai 2009. 

MTS a organizat concerte in Bucuresti, pe plaja din Costinesti si in alte locuri din tara. Pentru aceste evenimente, ministerul a cheltuit 628.000 de euro din buget. In urma unei anchete jurnalistice, Ministerul Tineretului si Sportului a fost acuzat ca a acordat aceasta suma unor "firme de apartament" fara a organiza o licitatie. A existat suspiciunea ca de fapt o parte mare din bani a fost folosita in campania electorala pentru alegerile europarlamentare de candidata independenta Elena Basescu, prezenta la concertul de la Costinesti alaturi de Monica Ridzi.

Pe 14 iulie 2009, Monica Iacob Ridzi a demisionat, motivand motive personale: "familia mea nu mai poate suporta prelungirea acestei situatii. Mama este deja bolnava".

Comisia parlamentara de ancheta in cazul Ridzi a concluzionat anterior ca printr-un raport care propunea inceperea urmaririi penale, pentru comiterea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu, si solicita prim-ministrului Emil Boc revocarea din functie a Monicai Ridzi, precum si sesizarea Curtii de Conturi si a Garzii Financiare in cazul celor doua firme cu care ministerul a incheiat contracte.

Viata personala

Monica Ridzi este maritata cu inginerul Tiberiu Iacob. Prin casatorie, Monica Ridzi si Tiberiu Iacob si-au numit numele de familie care a devenit Iacob-Ridzi.

Sotul ei, Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a nascut in 1971, este membru al PD din 1997, presedinte al Organizatiei Judetene de Tineret Hunedoara a PD in perioada 1998-2001 si presedinte al Partidului Democrat – Municipiul Petrosani din 2001.

A indeplinit functiile de consilier local in Consiliul Local Petrosani (2000-2004) si viceprimar al municipiului Petrosani (2004-2007), fiind ales la 18 martie 2007 ca primar al municipiului Petrosani, in urma decesului fostului primar. In iunie 2008 a fost reales la primarie pentru un nou mandate, de data aceasta de 4 ani. Cei doi nu au copii.

Link-uri utile:

Monica Iacob Ridzi
Monica Iacob Ridzi

Data nasterii: 30 iunie 1977

Cariera:  ministrul Tineretului si Sportului, presedinte al Organizatiei de Tineret a PD-L

Evenimente importante:  - aleasa deputat in 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Monica Iacob Ridzi, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.